Başarılı Öğrencilere Ödülleri Takdim Edildi

Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Projeler Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

EĞİTİM - 21-09-2023 18:53

Başarılı Öğrencilere Ödülleri Takdim Edildi
Advert

TOBB Mersin Genç Girişimiler Kurulu ile Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ülkedeki genç girişimci sayısını artırmak adına düzenlenen ‘Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Projeler Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol ve TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Osman Kiper’in katılımıyla düzenlenen törende ödüller sahiplerini buldu. 

 Yarışmada Charify Projesi ile birinci olan Tarsus Amerikan Lisesi öğrencileri ödüllerini Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’dan alırken Galanthus Projesi ile ikinci olan Eyüp Aygar Lisesi öğrencilerine ödüllerini MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ile birlikte verdi.  AYEP Projesi ile üçüncü olan 75. Yıl Fen Lisesi öğrencileri ise ödüllerini MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol’dan aldı. Törende ayrıca Vali Pehlivan, Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri yarışmasında ‘Girişimcilik Ruhunun Geliştirilmesi’ kategorisinde Türkiye birincisi olan Fikir Otobüsü Lise Projesi’ni hayata geçiren Kiper ile Koca’ya birincilik ödüllerini takdim etti.


TOBB Mersin Genç Girişimiler Kurulu tarafından Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ülkedeki genç girişimci sayısını artırmak adına 2015’te Fikir Otobüsü olarak başlayıp ardından liselere indirgenerek Fikir Otobüsü Lise ismini alan proje, bu yıl UNİCEF’le yapılan işbirliği sonrası uluslararası boyut kazandı. Bu yılki etkinliğe başvuran 600’ün üzerindeki projeyi değerlendiren TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge ekibi sayıyı önce 300, ardından 80’e indirdi. 40’arlı iki gruba ayrılan proje sahiplerine HABİTAT yetkilileri tarafından üçer gün teorik ve uygulamalı olarak temel girişimcilik eğitimi, yalın kanvas eğitimi, tasarım odaklı düşünme eğitimi verildi. Eğitimlerin bitiminde projeler geliştirilip son şekilleri verilerek jüriye sunuldu. Finale kalan 6 proje Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Projeler Yarışması Büyük Finalinde yarıştı. Final Yarışmasında Tarsus Amerikan Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Charify Projesi birinci olurken Eyüp Aygar Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Galanthus Projesi ikinci, 75. Yıl Fen Lisesi öğrencilerinin hazırladığı AYEP Projesi ise üçüncü oldu.
Charify Projesi mandalina ve muz kabuğu atığı kullanılarak oluşan özel bir filtre sistemi ile ağır metal kaynaklı su kirliliğini önlemeyi hedeflerken ikinci olan proje Galanthus; otonom afet yönetim sistemini içeriyor. Üçüncü olan AYEP Projesi ise asit yağmurlarını engellemeyi hedefleyen bir proje. Fikir Otobüsü Lise Projesi ayrıca Avrupa Komisyonu’nun sponsorluğunda her yıl düzenlenen Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri yarışmasında ‘Girişimcilik Ruhunun Geliştirilmesi’ kategorisinde bu yıl Türkiye birincisi seçilerek dikkatleri üzerine çekti. Yine yıl içinde projenin bu yılki birincisi Tarsus Amerikan Lisesi öğrencileri Naz Kurtuluş ve Melis Ata’nın hazırladığı Charify Projesi’nin, Ankara’da düzenlenen Youth Challenge Türkiye finalinden birincilikle dönmesi projenin yurtiçi ve yurtdışındaki tanınırlığını tescilledi. 

Çakır: “Gençlerin ülke sorunlarına çözüm üretmesi memnuniyet verici”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır açılış konuşmasında girişimcilik ve yenilikçilik konusunda 15 yıldır yapılan farkındalık çalışmalarının boşa gitmediğini görmenin çok değerli olduğunu söyledi. “MTSO olarak Genç Girişimciler Kurulumuzun artık bir dünya markası haline gelen Fikir Otobüsü Projesini ilk günden itibaren destekledik” diyen Çakır, “Bugüne kadar yapılan tüm çalışmalar kentimizin girişimci ve yenilikçi ekosistemine büyük katkı koydu. Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmasında gösterilen ulusal başarılar ise bizi ayrıca mutlu etti. Bundan sonrasında uluslararası alanda temsil edecek olması da gurur verici” dedi. Gençlerin projelerinde özellikle ödül kazanan projelerde iklimden su sorununa verimlilikten girişimciliğe tarımdan bilişim ve yazılıma, afet yönetiminden sürdürülebilirliğe kadar kentin ve ülkenin en önemli sorunlarına değinildiğini hatırlatan Çakır, gençlerin dünya sorunlarına çözüm olduklarını görmekten duyduğu memnuniyeti aktardı. 

Kiper: “Mersin girişimcilik ekosisteminde daha bilinir hale geldi”
Törenin açılışında konuşan TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Osman Kiper ise bu yıl elde edilen başarılar hakkında bilgi paylaştı. “Fikir Otobüsü Lise hem proje konsepti hem de katılımcı projelerin özverili çalışmalarıyla Mersin’e iki Türkiye birinciliği kazandırdı” diyen Kiper, “Temel misyonu girişimcilik farkındalığını artırmak olan kurulumuz çalışmalarının meyvelerini 2023’te toplayıp Mersin’i girişimcilik ekosisteminde daha bilinir kılmıştır” ifadelerini kullandı. Kiper sözlerini, “Güzel bir takım çalışması ve kurumlar arası koordinasyon örneği olan Fikir Otobüsü Lise Projesi’ne destek veren kurumlara teşekkür ediyorum” diyerek tamamladı.  

Pehlivan: “Bizden sonraki gençlere daha güçlü bir Türkiye emanet edeceğiz”
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan Cumhuriyetin 100. yılına dikkat çekerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu muasır medeniyetler seviyesine erişme hedefine gençlerin elde ettiği başarılarla ulaşmanın mümkün olabileceğini söyledi. Bu hedefe ulaşmanın sanattan spora, ekonomiye kadar her alanda üretilecek projelerle, fikirlerle mümkün olabileceğini belirten Pehlivan, “Sizler ürettikçe özgüveniniz artacak, sizler uluslararası düzeyde ürünler ortaya koydukça oluşan özgüven geleceğe daha emin adımlarla yürümemize vesile olacak. Başarı yolunun taşlarını birlikte döşeyip bizden sonraki nesillere hep birlikte daha güçlü bir Türkiye emanet edeceğiz” dedi. 

Koca: “Uluslararası başarılarla döneceğimize inanıyorum”
Mersin İl Milli Eğitim Müdür Adem Koca ise Fikir Otobüsü Lise Projesi’nin bugüne kadar geçirdiği süreçleri özetleyerek, “Başarı yakalamak elbette güzel ama o başarıyı devam ettirip sürdürülebilir hale getirmek ayrı bir meziyet ve emek gerektiriyor” dedi. Koca, projenin önümüzdeki süreçte katılacağı uluslararası platformlardan da başarılarla döneceğine duyduğu inancı dile getirdi. 

Advert
DİĞER HABERLER
ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ

ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ

26-04-2024 - EĞİTİM

Büyükşehir, Öğrencileri Yetenek Sınavına Hazırlıyor

Büyükşehir, Öğrencileri Yetenek Sınavına Hazırlıyor

25-04-2024 - EĞİTİM