KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 04-01-2023 22:18   Güncelleme : 04-01-2023 23:27

MERSİN'İN KURTULUŞ GÜNÜNDE KUVAYI MİLLİYE DESTANI SAHNELENDİ

3 Ocak Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıldönümünde Nazım Hikmet'in ünlü yapıtı "Kuvayi Milliye Destanı" sanatçı Turan Alıcı tarafından sahnelendi.

MERSİN'İN KURTULUŞ GÜNÜNDE  KUVAYI MİLLİYE DESTANI SAHNELENDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 3 Ocak Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıldönümü nedeniyle düzenlediği etkinlikte, sanatçı Turhan Alıcı’nın sunumuyla Nazım Hikmet’in eşsiz eserlerinden birisi olan Kuvayı Milliye Destanı’nı Mersinlilerle buluşturdu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ‘Türkü, Şiir ve Slaytlarla Kuvayı Milliye Destanı’ gösterisinde, Turhan Alıcı ve diğer sanatçılar, Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı’nı seslendirdi.

Mersinlilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte sahne alan sanatçılar; türkü, şiir ve slaytlarla Kurtuluş Savaşı mücadelesini, katılımcılara adeta yeniden yaşattı.

Özdülger: “Vatanseverlik duygusunun ne kadar büyük olduğunu bir kez daha hissettik”

Etkinlik sonunda tüm ekip adına Turhan Alıcı’ya teşekkür eden ve çiçek takdim eden Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger, “Böyle güzel bir geceyi bize yaşattıkları, birçok şeyi bize hatırlattıkları için Turhan Alıcı ve bütün müzisyen-sanatçı arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Böyle bir etkinliğin içinde yer aldığımız için çok mutluyuz. Bize, vatan bilincinin ne kadar güçlü ve önemli olduğunu, vatanseverlik duygusunun da ne kadar büyük bir olgu olduğunu içimizde hissettirdiniz tekrar” diye konuştu.

Alıcı: “İnsanlar, asıl unutulduğu zaman ölür”

Sanatçı Turhan Alıcı ise konuşmasında; insanların anılmadığı, konuşulmadığı zaman gerçekten öleceğini belirterek, Kurtuluş Savaşı’nda şehit olanların, anıldıkları sürece ölmeyeceklerini söyledi. Alıcı konuşmasında, “Bu insanlar bize bu toprakları vatan yapan insanlar. Tabi ki asla onlara borcumuzu ödeyemeyiz. Ama biz şimdi onlara bir Fatiha okuduk, onları andık. İnsan anılmadığı, konuşulmadığı, biz onları unuttuğumuzda ölür. Kurtuluş Savaşı’nda o cephede ölmedi o insanlar. O insanlar biz onları unuttuğumuzda ölecekler. Yanınızdakine, komşunuza, diğer arkadaşınıza söyleyin. Bir belgesel izleyin, bir tane kitap okuyun, iki tane öyküye bakın. Biz bunu yapabiliriz. Borcumuz var, asla ödeyemeyiz, ama yaparız. Bazı şeyler için, bir diğerini beklemen gerekmiyor, onu sen yapabilirsin. Varlığın bir zenginlik, senin bilmediğin kadar çok büyük bir zenginlik, yokluğun ise çok büyük bir yoksulluk olacak. Herkes kapladığı yeri aydınlatacak” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler: “Bu etkinlikler sayesinde, o yılları yaşamış gibi oluyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlik hakkında konuşan Murat Kaya isimli öğrenci, “Çok güzeldi, çok beğendik. Böyle etkinliklerin devamını diliyoruz. Sınav stresini de atıyoruz, çok iyi oluyor. Tarih dersinde bazen kaçırdığımız şeyleri, böyle etkinlikler sayesinde daha iyi kavrıyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin Merkez Kurs Merkezi’nde üniversite sınavına hazırlandığını söyleyen Emine Turgut isimli 12.sınıf öğrencisi ise, “Performanslar çok güzeldi, çok etkileyiciydi. Bizler için de çok güzel bir aktivite oldu. Böyle aktiviteler sayesinde sosyalleşip, sınav stresini atıyoruz. Aklımızda kalıyor 3 Ocak Mersin’in kurtuluşu, daha iyi anlıyoruz. Arkada verilen slaytlar da bizim için çok güzel düşünülmüş. Tam anlamıyla o yılları yaşamış gibi oldum” diye konuştu.

EditörEditör