KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 03-08-2023 17:50   Güncelleme : 03-08-2023 17:50

2024 ARATOS YILI OLSUN BAŞVURUSU

Aratos Felsefe Dergisi, 2024’ün “Aratos Yılı” ilan edilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulundu.

2024 ARATOS YILI OLSUN BAŞVURUSU

Tarsus’ta 20 yıldır yayın yapan Aratos Felsefe Dergisi, 2024’ün “Aratos Yılı” ilan edilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulundu.

Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin olarak 2021’de önerileri üzerine Tarsus Belediyesi’nce bakanlığa 2022’nin “Aratos Yılı” olması için başvuru yapıldığını ifade ederek, “Aratos dergisi olarak biz 2023’ün “Aratos Yılı” olması için başvuru yaptık. Kültür Bakanlığı 2023’ü “Âşık Veysel Yılı” ilan etti.

Şimdi biz de bu kez 2024’ün “Aratos Yılı” olması için yeniden başvuru yaptık. Yıl içinde bu amaçla kamuoyu oluşturma çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

2024’ün “Aratos Yılı” olması için Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan başvuruda şu bilgiler yer alıyor; “İnsanlık 20. yüzyılda ayak basarak uzay çağını başlattı. Teknolojideki hızlı gelişmeyle birlikte dijital çağa doğru yol almakta. İnsanlığın aya yolculuğu Mars’a ve evrenin daha başka köşelerine doğru uzanma serüveni devam ediyor.

Bilim tarihinde evreni anlamaya ve çözmeye çalışan çok sayıda filozofun varlığına ve onların çabalarına tanık oldu. Bunlardan biri de Antik Çağ’da Tarsus’ta (M.Ö 315-240) yaşamış şair, gökbilimci (astronom) filozof Aratos’tur.

Ayın yüzeyinde NASA tarafından verilmiş Aratos adını taşıyan bir krater bulunmaktadır. Aynı şekilde Mars’ın yüzeyindeki kraterlerden birinin adı da Tarsus’tur.

Tarsus 10 bin yıllık geçmişe sahip bir kenttir. Tarsus Gözlükule höyüğünde yapılan kazılar kentin tarihine ışık tutmaktadır.

Tarsus sahip olduğu çok sayıda değişik uygarlıklara ait tarihi yapılarıyla, doğal güzellikleriyle ve kültür sanat çabalarıyla dünyaca bilinen yaşayan bir antik kenttir.

Tarsus geçmiş birikimleriyle bir felsefe kenti, kültür varlıklarıyla bir tarih kenti, doğası ve ürettiği değerlerle bir turizm kentidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2018’i Troya, 2019’u Göbeklitepe, 2020-2021’i Patara Yılı, 2022’yi Süleyman Çelebi ve 2023’ü “Âşık Veysel Yılı” ilan etti.

Aratos felsefe dergisi olarak sadece Tarsus’u değil, Türkiye’nin de dünyaya tanıtılmasına katkıda bulunacak, çeşitli bilim çevrelerinin gözünü de bu kente çevirecek bir proje olarak 2024’ün “ARATOS YILI” ilan edilmesini öneriyoruz.

Aratos Felsefe Dergisi olarak, 2024 Aratos Yılı kapsamında kentin tarih, arkeoloji ve kültürel tanıtımı, Aratos’un merkezinde yer alan konferans, sempozyum, sergi, film gösterimleri gibi pek çok bilim, kültür ve sanat etkinliğini hayata geçirerek üzerine düşeni, sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle de iş birliğine giderek hakkıyla yerine getirecektir.

Bakanlığınıza ve ilgili komisyona 2024’ün Aratos Yılı olarak ilan etmesini öneriyoruz.

Uğur Pişmanlık

EditörEditör