KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 27-11-2023 19:02   Güncelleme : 27-11-2023 19:02

3. TARSUS FELSEFE FESTİVALİ DÜZENLENDİ

Tarsus Festivali, Antik Çağ agorasında kent yöneticilerinin ve filozofların katılımıyla Tarsus Belediye Meclisi’nde felsefe konuşuldu.

3. TARSUS FELSEFE FESTİVALİ  DÜZENLENDİ

Aratos Felsefe Dergisi ve Tarsus Belediyesi’nce ortaklaşa düzenlenen 3. Tarsus Felsefe Festivali yapıldı. İki günlük festivalin ilk günü Tarsus’ta ikinci gün ise Mersin’de Mezitli Kent Konseyi’nde gerçekleştirildi.

3. Tarsus Felsefe Festivali, ilk gün Tarsus Belediyesi Meclis yapıldı. Açılışta, etkinliği düzenleyen iki kurumun temsilcileri olarak, Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Tarsus Belediye Başkanı Yardımcısı Ali Dinsever konuştu.

Felsefe oturumu öncesi 2023 “Aratos Kültür Sanat Ödülleri” Dr. Halil Atılgan ve Doç. Dr. Ali İhsan Ökten’e takdim edildi.

Öğleden önce ve sonra iki oturumda yapılacak olan festivale 6 ayrı üniversiteden akademisyen konuşmacı olarak yer aldı. Çok sayıda konuğun dinleyici olarak katıldığı felsefe festivalde Mersin Üniversitesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın'ın oturum Başkanlığında gerçekleştirilen etkinliğe İstanbul Üniversitesi’den Prof. Dr. Cengiz Çakmak, Dokuz Eylül Universitesi’nden Prof. Dr. Doğan Göçmen, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Becermen, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Gümüş ve Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Sarı katıldı.

Etkinliğe katılan akademisyenler, aydınlanmanın antik, modern ve çağdaş felsefedeki kökenleri üzerine yapmış oldukları sunum ile devam etti. Hocalarımız Aydınlanma kavramını tarihsel bağlamında ele aldılar ve aydınlanmanın güncelle bağlantısını kurarak sosyo-ekonomik ve politik bağlamda çözümlediler.

Konuşmalar sonrasında, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan da bir konuşma yaparak, Aratos Felsefe Dergisiyle birlikte 3. Tarsus Felsefe Festivalini gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Tarsus Belediyesi olarak, eğitme önem veriyoruz. Kültür ve sanatı destekliyoruz. Bizim ilk seçildiğimiz zamandan bu yana sloganımız aydın kenti Tarsus oldu. Bütün konuşmacı hocalarımıza değerli katkıları için ve değerli dinleyenleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, Antik Çağ’da felsefe okullarına sahip olan ve çok sayıda filozof yetiştiren Tarsus’un felsefe kenti olması yolunda çaba gösterdiklerini dile getirerek, Aratos Felsefe Dergisi ve Tarsus Belediyesi’nce ortaklaşa düzenlediğimiz 3. Tarsus Felsefe Festivalinin kentin kültür yaşamına anlamlı bir katkı olarak görüyorum. Çok sayıda felsefe okulu bulunan ve 45 kadar filozof yetiştirmiş olan Tarsus’u felsefe kenti yapma çabamıza ve festivalin felsefeye olan ilginin artmasına, felsefenin toplumsallaşmasına da katkıda bulunacaktır.

Yerel yönetimlerin gerek bu tür felsefe çabalarına gerekse kültür sanata desteği oldukça önemlidir. 3. Tarsus Felsefe Festivalini birlikte gerçekleştirdiğimiz Tarsus Belediyesi’ne, başkan Dr. Haluk Bozdoğan’a, emeği geçen herkese, değerli hocalarımıza ve katılımcı felsefe dostlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Festival konuşmacısı akademisyenlere plaketleri takdim edildi.

3. Tarsus Felsefe Festivali’nin 2. günü Mersin’de Mezitli Kent Konseyi ile birlikte gerçekleştirildi. Buradaki etkinlik, Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul ve Aratos Dergisi ve Okulları Kurucusu Uğur Pişmanlık’ın Açılış konuşmasıyla başladı. Hocaların konuşmalarının ardından, katılımcılara Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul ve yöneticilerinden Vakkas Kılınç tarafından teşekkür paketleri verildi ve etkinlik şiir ve müzik dinletisi ile sonlandı.

UĞUR PİŞMANLIK

EditörEditör