YAŞAM
Giriş Tarihi : 06-04-2024 17:14   Güncelleme : 08-04-2024 22:34

AĞLARDAN ÇÖP ÇIKIYOR DENİZLERE KADIN ELİ DEĞİYOR

Lise öğrencisinin hayali gerçeğe dönüşüyor.

AĞLARDAN ÇÖP ÇIKIYOR DENİZLERE KADIN ELİ DEĞİYOR

Robert koleji 11. Sınıf öğrencisi Süreyya Çayan’ ın denizlerde biriken çöplerin ve avlanmakta kullanılıp eskidiği için deniz dibine bırakılan balık ağlarının toplanıp, geri dönüşüme kazandırılmasını amaçlayarak başlattığı çevre koruma projesi hayata geçti.

"Balıkçı tekneleri avlanmak için denize çıktıklarında karşılaştıkları veya ağlarına takılan çöpleri karaya dönerken kendilerine ek yük oluşturduğu için tekrar denize atıyor. Bu projede balıkçılar denizden toplayacakları çöpleri sahilde kurduğumuz konteynırlara teslim ettiklerinde topladıkları çöp karşılığı kadar çizme, yağmurluk, balık kasası gibi çeşitli malzemeler kendilerine ücretsiz olarak verilecek. Toplanan plastik çöplerden ve eski ağlardan geri dönüşümle üretilecek granüllerden de, balıkçıların kullanacağı balık kasası gibi malzemeler yapılacağı için hem geri dönüşüm teşvik edilecek hem de balıkçıların sürece aktif ve sürdürülebilir katılımları sağlanacaktır. Böylece bu çöpleri denizde bırakmayıp toplamaları teşvik edilecektir’’ şeklinde konuşan Süreyya Çayan bu projede katkı sağlayan balıkçılara çöplerden geri dönüşümle elde edilecek malzemelerle uygun ölçekle ihtiyaçların karşılanmasını amaçladıklarını belirtti..

Lise Öğrencisi Süreyya Çayan, "Önce bir hayal olarak başlayan projem, Mersin büyükşehir belediyesi çevre koruma ve kontrol dairesi başkanlığı ve Girişimci iş kadınları derneğinin destekleri ile hayallerimin de ötesine geçti. Özellikle projenin benim fikrim olması, girişimci kadınlar derneğinin de ilgi göstermesi ve belediyede çalışan tek kadın deniz kaptanı Pelin Teymur ile birlikte yürütmemiz nedeni ile projemin ismini ‘’ Ağlardan çöp çıkıyor, denizlere kadın eli değiyor’’ olarak belirledim. Çünkü bu çalışma ağırlıklı olarak kadınların etkin olduğu bir aktiviteye dönüştü. Şu anda yurtdışından da büyük ilgi görüyor ve hibe destekleri için çeşitli çevre koruma dernekleri ile iletişim halindeyiz." dedi.

Sözlerine kaybolan veya eskidiği için bilerek su altına bırakılan balıkçı ağlarının hayalet ağ olarak adlandırıldığını ve denizi kirlettiğini belirterek devam eden Çayan, birçok bilimsel çalışma, bu hayalet ağların doğada çözünmemekle birlikte pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Denizsel habitatların üzerini kaplayan bu ağlar ışık ve oksijen geçirgenliğini azaltarak deniz çayırları, mercan resifleri gibi deniz bitkilerinin ve deniz canlılarının yaşamını tehdit ederken bir yandan da mikroplastik kirliliğine neden olduğunu vurguladı.

Süreyya Çayan,  "Plastik çöpler deniz ve okyanus hayatı için en öenmli tehdittir. Okyanuslara her yıl 8 milyon tondan fazla plastik atık girdiği ve deniz hayvanları ve ekosistemine zarar verdiği bilinmektedir. Şu anda bile okyanuslarda 5 trilyon plastik parçasının biriktiği tahmin ediliyor. Amacım denizlerde biriken atıkları temizleyecek çözümlerin tüm dünyada yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulmasıdır." sözleriyle çağrıda bulundu.

MERSİN KENT HABER

EditörEditör