SAĞLIK
Giriş Tarihi : 03-12-2020 13:59   Güncelleme : 03-12-2020 13:59

ALZHEIMER, EN ÖNEMLİ ENGELLİLİK NEDENİ

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Adına Prof. Dr. Aynur Özge yaptığı yazılı açıklamada, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili yaptığı açıklamada,"Alzheimer Hastalığı en önemli engellilik nedenidir."

ALZHEIMER, EN ÖNEMLİ ENGELLİLİK NEDENİ

 Türkiye Alzheimer Derneği  Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Yaşlı Yaşam Merkezi Başkanı Prof. Dr.  Özge, "Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşamda diğer bireylerle eşit olarak katılım sağlamalarına ilişkin çalışmalar yürütmek, bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 1992 yılından itibaren 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü olarak ilan edilmiş ve kutlanmaya başlanmıştır.
     Bu farkındalık gününde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir.
Ülkemizde de hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte çeşitli etkinlikler düzenlenerek eğitim, sağlık, çalışma alanı gibi alanlarda fırsat eşitliğinin sağlanması ve farklılıklara saygı gösterilmesi, mekansal erişim yanında teknoloji ve bilgiye erişimin bu bireyler için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilerek toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.
     Unutmayalım ki engellilik birey ve ailesi için zorlu yaşam koşullarını beraberinde getirmekte ve onların yaşadığı sorunlarla baş etmeleri süresince bizlere görevler düşmektedir. Bu bağlamda “her sağlıklı insanın, yarının engelli adayı olabileceği” gerçeği gözardı edilmemelidir.
     2018 yılı itibariyle TAD Mersin Şubemizin de gayretli çabalarıyla, Yasamızda 4. Engelli grubu Demans-Alzheimer olarak kabul edildi. Yalnız Mersin’de kayıtlara geçmiş onbeş binin üzerinde Demans-Alzheimer hastası bulunmaktadır. Bir hastanın ailede en az 4 kişinin hayat akışını değiştirdiği düşünülürse, bu yalnız Mersin’de en az altmış bin kişinin sorunu gibi görünmektedir. Bu nedenle TAD Mersin Şubesi; 2006 yılında kuruluşundan bu yana, ilimizde bu hastalığa dikkat çekmek adına toplumun her kesiminde, eğitim vererek, farkındalık çalışmaları ve çeşitli aktif yaş alma etkinlikleri yapmaktadır. Ayrıca TAD Mersin Şubesi Özel Demans-Alzheimer Bakım Merkezi adını taşıyan kurumumuzda da 2018 yılından bu yana; gündüzlü- sürekli ve palyatif bakım hizmetlerinin her alanında, onların yaşamlarını kolaylaştırmak, yılın her günü onları anlamak adına özellikle de içerisinde bulunduğumuz Pandemi dönemini sorunsuz atlatabilmenin bilinci ve sorumluluğu ile olağanüstü bir gayret göstermektedir.
     Bütün çabamız her kesimin üzerine düşen görevleri yerine getirerek karşılıklı hoşgörü, sevgi ve saygıyla daha güçlü bir ülkede hep birlikte yaşamı kucaklamak için! " ifadeleri yer aldı.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER
         

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala