KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 18-05-2021 18:20   Güncelleme : 18-05-2021 18:20

ARATOS FELSEFE OKULU'NDAN ÜÇÜNCÜ KİTAP

Tarsus’ta yayınlanan Aratos felsefe dergisi Aratos Felsefe Okulu’nda üniversite hocalarının çeşitli konularda verdiği dersler kitaplaştırıldı.

ARATOS FELSEFE OKULU'NDAN ÜÇÜNCÜ KİTAP

Edinilen bilgiye göre, Aratos Felsefe Okulu Ders Metinleri’nin 3. Kitabı Aratos Yayınları’ndan çıktı. Adını, Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve astronom Tarsuslu filozof Aratos’tan alan dergi Türkiye genelinde 25 felsefe okulu kurarken, bu okullarda verilen dersleri de kitap olarak yayınladı.

Yapılan açıklamada, daha önce 2011-2012 ve 2013-2019 yılları arasında verilen ders notlarını yayınladığı ve kitapta başta felsefe olmak üzere, arkeoloji, ekonomi, sağlık, edebiyat, güzel sanatlar, ve sanat tarihi konularında verilen derslerin metinleri yer belirtildi.

Kitabı yayına hazırlayan gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Aratos Felsefe Okulu’nda verilen dersleri kitaplaştırarak kalıcı hale getirdiklerini belirterek, “Antik Çağ’da Tarsus’taki felsefe okullarından günümüze yazılı belge kalmamıştır. Biz de felsefe okulumuzda verdiğimiz dersleri hocalardan makale olarak topluyor ve kitap olarak yayınlıyoruz. Felsefe adına iyi niyetli çabalar hiçbir zaman karşılıksız kalmaz. Aynı şekilde bu çabalar buharlaşmaz, aksine eserlerle kalıcılaşır.

Aratos Felsefe Okulu Ders Metinleri’nin 3. kitabını da felsefe çabalarımızın bir köşesine iliştiriyoruz.

2019-2020 ve 2021 Tarsuslu filozof Aratos adına ve bu adı temsil eden dergimiz adına güzel gelişmelere tanık oluyor ve olmaya da devam edecek. Tarih kaydı için buraya not düşüyoruz.

Covit 19/Korana virüs salgını derslerimizin yüz yüze yapılma olanağını elimizden aldı. Bu nedenle ülke genelinde oluşturduğumuz 25 felsefe okulunun da izleyebileceği şekilde, dersleri youtube kanalındaki Aratos Felsefe Okulu kanalımızdan yayınlanlamaya başladık.

Aratos Felsefe Okulu’nun 2020-2021 dönemine, çok değerli akademisyen ve Marksist aydının içinde yer aldığı Bilim ve Aydınlanma Akademisi de (BAA) destek verdi. Bilim ve Aydınlanma Akademisi Yürütme Kurulu’na ve hoclarına teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Aratos dergisi Yayın Kurulu Başkanı Zehragül Aşkın ise açıklamasında felsefenin aydınlanma çabasındaki önemine değinerek, “Aratos Felsefe Okulu'nda 2020-2021 yılları arasında ders veren hocaların, ders metinlerinin toplanmasıyla oluşturulan elinizdeki üçüncü kitabı, bireysel ve toplumsal bağlamda felsefenin bir aydınlanma projesi olduğu görüşünü sahiplenen sorgulayıcı zihinlere hitap etmektedir. Aratos Okulları'nda verilen tüm derslere eşlik eden ve neredeyse felsefi bir terminoloji ile apriori (zorunlu; genel geçer) bir bilgi niteliğine sahip olan bu mottomuzun arka desenini, bilimlerin, sanatın, adil ve eşit yaşama koşullarının ve ortak demokratik erdemlerin tesis edilmesinin arkhesini (ilkesini) felsefi düşüncenin oluşturmasıdır. Aslında söylemeye bile gerek yok; "felsefeylemeyen" bir toplumda sadece bilimler değil; adalet, eşitlik ve özgürlük ideleri de toplumsal yaşamda kendisine yer edinemez. Yani felsefeylemeyen bir toplumda aydınlanma olamaz. Bu sonuç insanlık için aydınlanma adına benim tarafımdan değil; felsefe tarafından yapılan olgusal bir tespittir” dedi.

Uğur Pişmanlık

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala