KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 28-07-2020 20:17   Güncelleme : 28-07-2020 20:17

ARATOS HEYKELİ BULUNARAK TARSUS'A KAZANDIRILMALI

Tarsus’ta bir lise inşaatının yapımı sırasında bulunan ancak yetkililere bildirilmeyen Aratos heykeli konusunda Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci Uğur Pişmanlık’tan bir açıklama geldi.

ARATOS HEYKELİ BULUNARAK TARSUS'A KAZANDIRILMALI

Pişmanlık, söz konusu lise inşaatını yapan müteahhit firma yetkilileriyle çalışanlarının Aratos’un heykeli ile çıkarılan diğer eserlerin bulunması için araştırılması ve sorgulanması için emniyet müdürlüğünde ifade vererek savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Gazeteci Uğur Pişmanlık, savcılığın başlatacağı yasal süreçle Aratos heykeline ve diğer eserlere ulaşılabileceğini ve bunların müzeye kazandırılabileceğini ifade ederek, “Aratos'un kayıp heykelinin peşindeyiz. Antik çağda yaşamış, şair, matematikçi ve gökbilimci (Astronom) Tarsuslu filozof Aratos bu kentin bir değeri, bize geçmişten kalan bir mirastır. Aratos’un başka tarihi eserlerle birlikte bulunan heykeli bulunmalı ve müzemize kazandırılmalıdır. Yetkililerin bu konuda gereken duyarlılığı göstereceğini umuyorum” dedi.

Pişmanlık, Tarsus’un her yerinden tarih fışkırdığını dile getirerek, “Tarsus’ta kazma vurulan her yerde, her inşaat ya da yol çalışmasında mutlaka antik kente ait kalıntılar ve tarihi eserler çıkmaktadır. Tarsus arkeolojik çalışmalar desteklenmelidir. Üniversitelerimizin arkeoloji bölümlerinin kentimizde kazı yürütmelerini ve Tarsus tarihine ışık tutacak yeni bilgilere ulaşmasını, kente yeni eserler kazandırılması yönündeki çabaları değerli buluyoruz. Aratos’un kayıp heykelinde olduğu gibi Tarsus’un tarihi eserlerinin kaçak kazı yapan definecilerden korunması gerekiyor.

Okul inşaatı temel kazısında ortaya çıkan Aratos heykeli ve diğer eserlerin varlığını önemli buluyoruz.

Aratos’un heykeli felsefeyi temsil etmesi açısından bir simgedir. Ancak Tarsuslu filozof Aratos’un felsefi görüşleri önemlidir. Tarsus antik çağda bir felsefe kentiydi, felsefe okulları vardı. Başta Aratos olmak üzere Tarsuslu 39 filozofun varlığı bunun en iyi göstergesidir.

Aratos’un kayıp heykeli bulunmalıdır. Basının, konuyu kamuoyuna taşıması ve gündemde tutması da Aratos heykeli ve diğer eserlere ulaşmasında önemli bir rolü vardır.

Tarsus’un kültür miraslarına sahip çıkması bu kentte yaşayan tüm yurttaşların görevidir” diye konuştu.

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala