EĞİTİM
Giriş Tarihi : 20-10-2026 19:38   Güncelleme : 20-10-2026 19:55

Aziz Sancar’dan Mersinli Gençlere 'Asla Öğrenmekten Vazgeçmeyin' Çağrısı

Mersin Üniversitesi (MEÜ), 2026-2027 akademik yılına Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’ın katıldığı törenle başladı. Akdeniz Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programında öğrenciler ve akademisyenlerle buluşan Sancar, gençlere bilim yolculuğunda başarılı olmanın ipuçlarını anlattı.

Aziz Sancar’dan Mersinli Gençlere 'Asla Öğrenmekten Vazgeçmeyin' Çağrısı

Aziz Sancar’dan Mersin’de gençlere altın değerinde mesaj: “Öğrenmekten vazgeçmeyin”

Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Mersin Üniversitesi’nin 2026-2027 akademik yılı açılış dersinde gençlere bilimin önemini anlattı. Merak etmenin, araştırmanın ve disiplinli çalışmanın bilimsel başarının temelini oluşturduğunu vurgulayan Sancar’ın adı, üniversitenin İleri Teknoloji Merkezi’ne verildi.

Bilimin sabır, emek ve kararlılık gerektiren uzun bir yolculuk olduğuna dikkat çeken Sancar, merak etmenin, soru sormanın ve öğrenme isteğini hiçbir zaman kaybetmemenin önemini vurguladı. Gençlerin bilimsel çalışmalara yönelmesinin yalnızca kendi gelecekleri için değil, insanlığın gelişimi açısından da büyük değer taşıdığını belirtti.

Üniversitelerin yeni fikirlerin üretildiği, araştırmaların yapıldığı ve geleceğin bilim insanlarının yetiştiği kurumlar olduğunu ifade eden Sancar, öğrencilere kendilerine sunulan imkânları en iyi şekilde değerlendirmeleri çağrısında bulundu.

Vali Toros: “Bilim tarihimize altın harflerle yazılmış bir başarı”

Mersin Valisi Atilla Toros, törende yaptığı konuşmada Aziz Sancar’ı Mersin Üniversitesinde ağırlamanın kent ve üniversite için gurur verici olduğunu söyledi.

Sancar’ın 2015 yılında kazandığı Nobel Kimya Ödülü ile Türkiye’ye büyük bir gurur yaşattığını belirten Toros, DNA onarımı alanındaki öncü çalışmalarının bilim dünyasına önemli katkılar sunduğunu ifade etti.

Sancar’ın başarılarının arkasında merak, emek, disiplin ve kararlılık bulunduğuna işaret eden Toros, bilim insanının yaşam öyküsünün gençler için önemli bir örnek oluşturduğunu dile getirdi.

Gençlerin ülkenin geleceğini şekillendirecek en önemli güç olduğunu vurgulayan Toros, açılış dersinde paylaşılacak deneyimlerin öğrencilerin bilimsel hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Rektör Yaşar: “Araştırma üniversitesi olma hedefiyle çalışıyoruz”

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar da yeni akademik yılın heyecanını yaşadıklarını belirterek, Prof. Dr. Aziz Sancar’ı üniversitede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Üniversitenin araştırma üniversitesi olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Yaşar, bilimsel üretimi artırmak, uluslararası görünürlüğü güçlendirmek ve öğrencilere daha nitelikli eğitim olanakları sunmak için çeşitli adımlar attıklarını söyledi.

Öğrencilerin araştırma projelerine katılımının desteklendiğini, laboratuvar altyapısının geliştirildiğini ve sosyal-kültürel imkânların güçlendirildiğini belirten Yaşar, gençlerin potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri güçlü bir akademik ortam oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

Yaşar, öğrencilere kütüphane ve laboratuvarlardan etkin biçimde yararlanmaları, soru sormaktan çekinmemeleri, araştırmaları ve kendilerini sürekli geliştirmeleri çağrısında bulundu.

Aziz Sancar’ın adı üniversitenin bilim merkezinde yaşayacak

Akademik yıl açılış töreninin dikkat çeken gelişmelerinden biri de üniversitenin İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinin adının değiştirilmesi oldu.

Törende yapılan duyuruyla merkezin adı Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak değiştirildi.

Nobel ödüllü bilim insanının adının merkeze verilmesiyle, üniversitenin bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarında Aziz Sancar’ın bilimsel mirasının yaşatılması amaçlanıyor.

Mersin Üniversitesinde yeni akademik yıl, gençlere bilimsel araştırma ve üretim konusunda ilham veren mesajlar ve üniversitenin bilimsel gelişim hedefleriyle başladı.

EditörEditör