TÜRKİYE
Giriş Tarihi : 08-04-2022 09:53   Güncelleme : 21-04-2022 21:56

Barkot

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus’a bağlı Yenice Mahallesi’ndeki Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi’nden destek alan öğrenciler, Büyükşehir’in gezici kütüphanesi “Kitobüs”le tanıştı. Mersin’in doğu girişinde yer alan Yenice Mahallesi’ndeki çocuklar, ilk kez gezici kütüphane görmenin mutluluğunu yaşadı.

Barkot

Barkot, günümüz insanı için yaşamının bir parçası haline geldi. Satın alınan hemen her üründe farklı çizgilerden oluşan etiketler görülmektedir. Dikdörtgen şeklindeki etiket, birbirlerine paralel şekilde oluşan çeşitli kalınlıklardaki çizgiler ve aralarındaki boşluklardan oluşur. Altında bulunan rakamlarla birlikte bu dikdörtgen yapıya barkot denir. Yaşamın akışını kolaylaştıran bir ürün olan barkot sayesinde insanlar, zamandan tasarruf sağlamaktadır.

Çizgilerin Anlam Bütünlüğü

Barkot sayesinde veri akışının hızlanması gibi bir avantaj elde edilir. Ürüne dair referans numarası yerleştirildiği için hem müşterinin kasada uzun süre beklemesinin hem de satıcının ürünü tanımlamasında gecikmenin önüne geçilmiş olur. Dikdörtgen yapıdaki çizgiler vasıtasıyla sadece ürüne ait referans numarası kodlanan barkot, detaylı bilgi içermez. Yani ürün hakkında bilgi vermez. Numaralandırmanın bilgisayar ya da barkot okuyucu ile okutulması ile bilgiler, bilgisayardan görülür.

Taranması ile sisteme sinyal gönderen barkot, bilgisayar sistemindeki verilerle irtibat sağlar. Sistemi harekete geçirdiğinden, numarasına kodlanmış ürüne dair fiyatı hemen yansıtır. Her bir ürün üstündeki barkotta ayrı ayrı fiyat olması, tek tek ürünlerin alınıp fiyatlarının değiştirilmesi, maliyet ve zaman açısından büyük bir yük getirirdi. Ürün üstündeki barkota verilen referans numarası sayesinde bu işlem tek kalemde halledilebilmektedir.

Çeşidine Göre Barkot

Barkot iki bölümden oluşur. Gözle görünen rakamlar ve çizgiler ile bu çizgilerde kodlanan referans numarası. Sistemindeki farklılıklar nedeniyle çok çeşitli türleri vardır. En yoğun kullanılanları UPC ile EAN ve EAN 8, EAN 13 olanlarıdır. CODE 39 ile CODE 93 ve 128 olan çeşitleri de kullanılmaktadır. UPC çeşidi genellikle Kanada ile Amerika Birleşik Devletlerinde kullan bir sistemdir. On üç haneli rakamdan oluşan EAN 13 barkot numaralandırma sistemi ise daha çok Türkiye ile Avrupa devletlerinde kullanılmaktadır.

 

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala