GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-10-2021 15:00   Güncelleme : 04-10-2021 15:00

BARO BAŞKANI ÖZDEMİR, MEDENİ KANUN YÜZYILIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR

Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, Medeni Kanun’un yürürlüğe girmesinin 95. yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamasında, Medeni Kanun’un kadınlara devrim niteliğinde haklar getirdiğine vurgu yaparak, “Medeni Kanun 20. yüzyılın en büyük devrimidir” dedi.

BARO BAŞKANI ÖZDEMİR, MEDENİ KANUN YÜZYILIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR

17 Şubat 1926’da İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM’de kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe giren 743 sayılı Medeni Kanun’un, toplumsal düzende çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, “Medeni Kanun’un kabul edilmesiyle kişiler hukuku, aile, miras, eşya hukuku ilişkilerinde dini hukuk yerine laik hukuk kabul edilmiştir. Bireyin, kadının yok sayıldığı Osmanlı yönetim biçimine son veren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Medeni Kanun ile birlikte hukuk devriminin temelini oluşturmuştur. Kadın-erkek arasında ekonomik ve sosyal eşitliğe dayanan Medeni Kanun; siyaset, eğitim, hukuk başta olmak üzere birçok alanda köklü değişiklikler getirmiştir.  20. yüzyılın en büyük hukuk devrimi olan Medeni Kanun, kadınlara devrim niteliğinde haklar getirmiştir. Örneğin: kadın ve erkek eşit haklara sahip olmuş, yasalar önünde eşit hale gelmiştir. Kadına boşanma hakkı tanınmış, tek eşle evlilik kuralı getirilmiş, evlenme akdinin laik bir yapıya kavuşturulması sağlanmıştır. Kadınlar miras hakkına sahip olmuştur. Resmi nikâh kadın haklarının güvencesi olmuştur. Erkeğin ‘Boş Ol’ demesiyle boşanma yerine, kanunda yazılı sebeplere dayanarak hâkim kararıyla boşanma hakkı getirilmiştir. Bunların dışında kadınlara istediği mesleğe girme hakkı tanınmış, mahkemelerdeki şahitliğe kadın erkek eşitliği getirilmiştir” ifadesini kullandı.

“MEDENİ KANUN’UN GETİRDİKLERİ EKSİKSİZ UYGULANMALIDIR”

Medeni Kanun ile birlikte Türk kadınlarına siyasal haklar verildiğinin altını çizen Özdemir, “Medeni Kanun ile birlikte kadınlar, birçok Avrupa ülkesindeki kadınlardan daha önce siyasi haklar elde etmiş olup, seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Medeni Kanunun kabulü ile birlikte, çocukların kız ve erkek ayrımı yapılmadan mirastan eşit ölçüde faydalanmasının önü açılmıştır. Çocukların iyi yetişmesi için ana ve babaya yükümlülükler getirilmiştir. Türk kadını medeni haklarına, toplumun temeli olan aile kurumu da gerçek niteliklerine kavuşmuştur. Medeni Kanun, 1 Ocak 2002’de ise değiştirilmiş şekliyle yürürlüğe girerek,  4721 sayılı Türk Medeni Kanunu adını almıştır.

Medeni Kanun yürürlükte olmasına rağmen günümüzde çocuk yaşta evlilikler, çocuk istismarı, kadına şiddet maalesef artmaktadır. Medeni Kanun’un getirdikleri eksiksiz uygulanmalıdır. 95 yıl önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile elde etmiş olduğumuz bu kazanılmış haklarımıza sahip çıkılmalıdır. Medeni Kanun’un kabul edilişinin 95. yıldönümünü bu düşüncelerle kutlarken, bu kanunun hazırlanışında ve yasalaşmasında büyük emeği olan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ü minnetle ve rahmetle anıyorum” diye konuştu

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala