YAŞAM
Giriş Tarihi : 25-10-2022 17:32   Güncelleme : 25-10-2022 17:32

Başkan Kesen, İnsu'da Taş Ocağı Kırma Ve Eleme Tesisi İstemiyoruz

İnsu Ve Çevresi Kırsal Kalkınma Ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Kesen, Derneğin Kuruluş Amaçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Kesen, İnsu'da Taş Ocağı Kırma Ve Eleme Tesisi İstemiyoruz
Mersin Yenişehir'de kurulan İnsu Ve Çevresi Kırsal Kalkınma Ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Kesen  yayınladığı yazılı açıklamada Dernek çalışmaları ve faaliyetlerini dile getirdi.
Kesen, öncelikle  "06.04.2020 Tarihinde İnsu Mahallemizde Yapılmak İstenen Taş Ocağı Kırma Ve Eleme Tesisini istemiyoruz" dedi.

Mahallenin En Büyük Geçim Kaynağının Tarım ve  Hayvancılık olduğunu belirten Kesen, buraya kırsal  köy yaşamı içinde gelenlerin olduğuna dikkat çekerek  Mersin'i kuşbakışı görülebilen ender güzellikte bir yer olduğunu söyledi.
.
Yaşadıkları mahalleninMersinin eski yerleşim terlerinden biri olduğunu Mahallenin batısında  Başnalar  Kalesi bulunduğunu, Mahallede tarımın çok geliştiğini  Zeytin Bahçeleri ,Üzüm Bağları, Ceviz Bahçeleri Defne Ağaçları ile verimli bir yer olduğunu ifade etti.

Başkan Abdullah Kesen, "Derneğimizi Neden Kurduk ? Amaçlarımız Faaliyetlerimiz Etki Alanlarımız Nerelerdir ?
İnsu Mahllemizde Yaklaşık 95 hektarlık bir alanda yapılmak istenen taş ocağını hem mahalle sakinlerimiz hemde stk larla birlikte yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde ÇED TOPLANTISI YAPILAMAMIŞTIR tutanağı hazırlanarak iptal edilmiştir.
Neden İnsu ?
 Aslında İnsu Mahallesi Sadece Bir Başlangıçtı  İnsu'dan sonra Turunçlu Değirmençay Emirler Kocahamzalı Çavak Çukurkeşlik Karahacılı Bu Mahallelerimizde de Taş Ocağı Yapmak İçin Hala Girişimler Mevcut Bundan 1 Ay Önce  Çukurkeşlik 45 Gün Önce Değirmençay Mahallelerimizdede Taş Ocağı Yapılmak İstenmiş Halk Olarak ÇED Toplantısı Yaptırılmıştır. Bu Tavrımızın Her Zaman Arkasında Duracağımızıda Herkesin Bilmesini İsteriz.Mahalle Muhtarımız Sn Sadettin Kök'ün Destekleri Yardımları Bu Süreci Yönetmek Konusunda Bizlere Büyük Kolaylıklar Sağlamıştır.Bu Bölgelerin Asıl Seçilme Amaçları Artan Nakliye Maliyetleridir.Biz Ülkemizin Bölgemizin Şehrimizin Katma Değerinin  Artmasını Tabikide İstiyoruz Lakin Şehir Merkezinde Arkanızı Denize Dönüp Dağlara Baktığınızda Görecek Olduğunuz Yeşilin Her Tonunun Rant İçin Kurban Edilmesine Karşıyız Üretim Tabikide Olmalı İstihdam Olmalı Ama Şehrin Akciğerlerinin Kısa Vadede Yok Edilerek Bizlere Emanet Edilen Havayı Suyu Bizde Aynı Düsturla Bizden Sonraki Nesile Aktarmayı Kendimize Şiar Edindik Bölgelerin Bakirliğini Koruması Adına Her Türlü Girişim Ve Mücadele Verilmiş ve Verilmeyede Devam Edecektir.
İnsu Mahallemizde Kurduğumuz Derneğimizin Sadece Taş Ocaklarına Karşı Bir Duruş Sergilemekten Ziyade O Bölge Halkının Sosyo Ekonomik Kalkınması İçinde Bir Takım Faaliyetler Ve Girişimlerimiz Yapılmaktadır Bununla İlgilide İlerleyen Günlerde Bu Bölgelere Gönül Vermiş Vatandaşlarımıza Ve Halkımıza Bir Sunumumuz Olacaktır.
 Derneğin Öneminden Bahsetmek Gerekirse Malumunuz 2009 YEREL Seçimlerinden Sonra Beldeler Köyler Mahalle Oldu Bu Sebeple de Muhtarlıkların Tüzel Kişilik Yetileri Daralttıldı Hatta Yok Edildi Derneğimiz Sadece İnsu İçin Değil Mersin Merkezde Bulunan Yenişehir Mezitli Toroslar Akdeniz'deki Kırsal Mahallelerinin Sorunlarına Çözüm Üretmek ve  Mücadelelerine Destek Verebilmek İçin Var Gücü İle Koordineli ve Alanında Uzman Kişilerle  Nasıl Bir Yol Alabilirizi Aylık Haftalık Toplantılarla Görüşmektedir.
İnsuda ki Yapılmak İstenen Taş Ocağı Sadece O Bölge Halkına Vereceği Zararın Yanı Sıra Bölgedeki  Endemik Bitki Örtüsüne Yeraltı Su Havzalarınada Vereceği Zarar Ölçülebilecek Boyutta Değildir Bölgedeki Mevcut İçme Suyu Hatlarının Göreceği Zararda Bu Katliamın Ayrı Bir Yüz Karasıdır. Bölgedeki Tarımı Hayvancılığı Kırsal Ve Yayla Turizminide  Etkileyeceğini Unutmamak Gerekir.
Aynı Zamanda Taş Ocağı Yapılmak İstenen  Bölgede Kaya Üzerlerinde Bulunan Taş Oyma İşlemleri Tarihi Kalıtsallar Sadece Bölgenin Değil Mersinin Hatta Türkiyenin Kültürel Miraslarıdır.Çalışmalarımız Neticesinde Taş Ocağı Yapılmak İstenen  Bölge  1.derece Sit Alanı İlan Edilerek İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğümüzün Himayesine Kazandırılmıştır. İşte  Böyle Sıkıntılı Süreçlerin  Ardından Bölge Halkının  Aldığı Zaferi Taçlandırmak Bu Gücü Kaybetmeyerek Daha İleriye Taşımak Adına Derneğimizi Kurmuş Olduk." ifadeleri yer aldı.
Dernek  Gerçekleştirmek İstediği Faaliyetleri ise 
1) Mahallemize Kamera Sistemi Taktırılması
2)İnsu Mahallemizin Tarihçesinin Kısa Belgesel Ve Kitaplaştırılması
3)1.derece Sit Alanı İlan Edilen Bölgenin Tedbirini Alınması Ve Turizme Kazandırılması
4)(Kent Köy Projesi) Çarpık Yapılaşmanın Önüne Geçilmesi Adına Girişimler
5) 06.04.2020 Tarihine İthafen Geleneksel Şölen Etkinlikleri
6)Hobi Bahçesi Projesi
 
Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala