SAĞLIK
Giriş Tarihi : 19-09-2022 19:26   Güncelleme : 19-09-2022 19:26

Cinsel Sağlık Sorunları Ve Tedavisi

Cinsel sağlık sorunları erkek veya kadında psikolojik ya da fiziksel olarak meydana gelen, cinsel birlikteliklerini tam olarak gerçekleştirmelerini engelleyen bir durumdur.

Cinsel Sağlık Sorunları Ve Tedavisi

 Bu sorunlar cinsellikten korkma, cinsel birliktelik sırasında ağrı yaşama, cinsel isteksizlik, erkelerde erken boşalma veya boşalmada zorlanma, kadınlarda orgazm problemleri ve zevk alamama gibi sorunlardır. Cinsel iktidarsızlık nedir? Cinsel iktidarsızlık sorunu da erkeklerde yaygın görülen bir problemdir. İktidarsızlık cinsel birleşme sırasında penisin yeterli derecede sertleşmemesi ile görülen bir tablodur. İktidarsızlık sebepleri için uzman hekim tarafından muayene olunmalıdır.

Erkek bireylerde görülen cinsel sağlık sorunları arasında en sık görülen problem sertleşme (ereksiyon) sorunudur. Bu sorun 50 ila 70 yaşındaki erkek hastalarda görülebilir. Bunun yanı sıra erken boşalma, boşalma güçlüğü ve cinsel isteksizlik erke bireylerde görülen cinsel sağlık sorunlarıdır. Tedavi olarak durumun hangi nedenden kaynaklandığı öğrenilir. Daha sonra psikolojik tedavi, ilaç tedavisi, cinsel tedavi ve ameliyat uygulanır.

Kadın bireylerde sıklıkla yaşanan cinsel sağlık sorunu orgazm olamama, cinsel isteksizlik ve uyarılmama gibi sorunlardır. Tedavi seçeneği olarak yine altta yatan sorun önemlidir. Uygulanan tedaviler psikolojik tedavi, cinsel terapi, ilaç tedavisidir.

Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Cinsel isteksizlik pek çok sebepten ötürü meydana gelebilir. En genel tanımı bireyin 6 ay boyunca cinsel birliktelik ile ilgili düşüncesinin olmamasıdır. Cinsel birleşme düşüncenin olmaması, cinsel birliktelik azalması, cinsel birlikteliğin uzun süre olmaması cinsel isteksizlik altında incelenir. Cinsel isteksizlik sorunu hem kadınlarda hem de erkeklerde meydana gelebilecek bir cinsel sağlık sorunudur.

Cinsel birleşimi sırasında isteksiz olmak ve partnerine karşı cinsel yönden karşılı vermemek cinsel isteksizlik olarak tanımlanır. Cinsel isteksizlik yaşın ilerlemesi ile birlikte görülebilen bir durum olsa da daha erken yaşlarda da görülebilir. Cinsel isteksizlik sebepleri; cinsel açıdan uyumsuzluk, cinsel birleşimden utanma ve korkma, stres, erken boşalma, uyarılma sorunu, cinsel birleşimde ağrı, erkek bireylerde ereksiyondur.

Cinsel isteksizlik hem sosyal faktörler, hem psikolojik faktörler hem de fiziksel problemlerden ötürü meydana gelebilir. Cinsel isteksizliğin altta yatan nedenine bağlı olarak uzun süreli veya geçici bir durum olduğuna karar verildikten sonra tedavi seçeneği uzman hekim tarafından belirlenir.

Cinsel İsteksizlik Tedavisi

Cinsel isteksizliğe neden olan birçok faktör bulunur. Cinsel isteksizlik tedavisi için bu duruma neden olan sebebin ne olduğuna bakılması gerekir. Tedavi için hekime gerekli olan anemnez net olarak verilmelidir. Cinsel isteksizliğe neden olan faktörler fiziksel nedenlerden kaynaklı ise ilaç tedavisi, ameliyat gibi tedavi seçenekleri uygulanır. Ancak altta yatan sebep psikolojik ise kişinin öncelikle psikolog ile görüşmesi gerekir. Daha sonra cinse terapi uygulanır. Yine de cinsel isteksizlik yaşayan bireyler uzman bir hekime danışmalıdır. Daha sonra hekimin planlayacağı tedavi seçeneği doğrultusunda cinsel isteksizlik sorunu tedavi edilir.

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala