KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 20-01-2024 20:00   Güncelleme : 22-01-2024 19:43

'DEPREMİN ÇOCUK SESİ' ADLI RESİM SERGİSİ AÇILDI.

Mersin'de "Depremin Çocuk Sesi" adlı resim sergisinde, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından 20 Şubat'a kadar çocukların yıkıntılar arasında ve sokaklarda yaptıkları resimler yer alıyor.

'DEPREMİN ÇOCUK SESİ' ADLI RESİM SERGİSİ AÇILDI.

Tangozel  Dans Akademisi'nin evsahipliğinde gerçekleştirlen sergi  bugün 14.00'te açıldı. Sergide depremde evleri yıkılan, yakınlarını kaybeden çocukların 6 Şubat- 20 Şubat 2023 tarihleri arasında yaşadıkları yıkımın bilinçaltının dışa vurumlarını yansıttıkları resimler ilgi çekiyor.

 A4 kağıtlarına çizilen resimler renkli kalemler ve pastel boyalarla çizilmiş, Deprem felaketinin hemen sonrasında çocukların  yıkıntılar arasında sokaklarda ellerine geçen kağıt sayfalarına çizdikleri resimler, yaşanan deprem felaketinin derin yaralarının izlerini taşıyor. Sergide 56 resim yer alıyor.

Serginin krovatörlüğünü yapan proje yöneticisi Edip Meriç, serginin amacıyla ilgili açıklamasında "Öncelikle deprem felaketini unutturmamak"  olduğuna dikkat çekiyor.

Samandağ'daki deprem , felaketinde evini, annesini, babasını, kardeşlerini, arkadaşlarını, yakınlarını kaybeden depremzede çocukları, bunca acılarını kayıpları çocuk gözüyle yaşadığı tranvaları resimlere yansıtılmış, orada onlarla birlikte aynı depremi yaşayan sorumlu biri olarak bu çizilen resimleri herkesin görmesi gerektiğini ifade ederek "Çocukların psikolojik durumları öncelikle düzeltilmesi gereken bir durum, bir an önce  düzüeltilmesi gerekiyor. Kurulacak sanat merkezi ile çocukların ruh sağlıkları düzeltilebilir, ruh sağlıklarının kazanılması her şeyden önemli. Uzun vadede "sanatsal terapiler" ile çözümlenmesi gerekiyor. Bu konuda bir şeyler yapılabilmesi için yaşadığım toprakların çocuklarına  Samandağ'ın Sultaşı Mahallesi'nde şimdilik dört konteynerden oluşan  "Sanat Terapi Merkezi" açılması gayreti içindeyim. Bugüne kadar farklı kentlerde depremzede çocuklarının yapmış olduğu resimlerden oluşan sergiler açtım. Bu amaçla Mersin'de açılan bu  sergiyle destek veren,  ev sahipliği yapan Tangozel Dans Akademisi' yöneticilerine teşekkür ediyorum. Sergiye gelerek çocukların gözünden yaşananları herkes görsün isterim." ifadesinde bulundu.

Sanat Terapi Merkezi'nin kurulabilmesi için sergilerin farklı kentlerde ve mekanlarda devam edeceğini ifade eden Meriç,  buradan elde edilen gelir ile sanat terapi merkezinin arsa ve derslikler için gerekli dört konteyner ihtiyacının karşılanabilmesi çabası içinde olduğunu söyledi..

"Depremin Çocuk Sesi" adlı sergiye ev sahipliği yapan Tangozel Dans Akademisi Kurucusu Hazel Öcel, Edip Meriç'in depremi unutturmamak için, depremzede çocuklarının resimlerinden oluşan resim sergisine yer aradığını duyduğunu, başvurularının sonuçsuz kalmasının ardından,  bu yardım sever insanın kendisinden yardım talebine sessiz kalamadığını ifade ederek  "İki günlüğüne dans salonumu sergi için hazırladık." dedi.

 Öcel, resim sergisinden gelecek bağışların yanı sıra bu akşama özel düzenleyecekleri tango dans gösterisinin gelirini de  bu amaca bağışlayacaklarını belirtti.

Akşam "Milonga Gecesi" (tango gecesi) adını verdikleri  gösterinin gelirinin çocuklar için bağışlanacağını dile getiren Öcel "Muhteşem bir  tango gecesi olacak. Herkesi bekliyoruz" çağrısında bulundu.

Hazel Öcel, Pazar günü (yarın) saat 13.00- 15.00 saatleri arası  duyarlı insanlar, sergiyi gezebileceklerini belirtti.

Sergide deprem felaketinin çocuklarda yarattığı tarnvaların derin izlerini taşıması açısında çok değerli çalışmalar. Bilinçaltı dışavurumları çocuklar başarılı biçimde yansıtılmış. Mutlaka kaçırılmaması gereken bir sergi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER 

EditörEditör