RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 07-04-2019 11:21   Güncelleme : 07-04-2019 11:21

DESTEK VERİN TÜRKİYE’Yİ DOYURALIM

İlk durağımız Tarsus’un Alifakı köyü, İbrahim Ekinci’nin 130 dönümlük bostanı. 22 kişi çalıştıran Ekinci “Gördüğünüz gibi naylonları açıyoruz, karpuz teveklerinin yanında çıkmış zararlı otları temizliyoruz ve tekrar kapatıyoruz.

DESTEK VERİN TÜRKİYE’Yİ DOYURALIM

 Teveklerin durumu iyi. İnşallah bu yıl iyi ürün alırız da yurttaşlarımız bu lezzetli karpuzları tadar” dedi. Alifakı köyünden çıkıp 130 km. yol kat ederek Türkiye’nin turfanı Adana’nın Karataş ilçesine varıyoruz. Yol boyunca uçsuz bucaksız naylon kaplamalı topraklar, naylonların altında filiz vermiş karpuz tevekleri… Hatta bazı tarlalarda karpuzlar yumruk kadar büyümüş, bir ay sonra soframızda olacak. Tabaklar köy kahvesinde köylülerle sohbet ediyoruz. Eski muhtar Süleyman Şimşek “Yurttaşlarımızın çoğu bilmez karpuzun, pamuğun, mısırın yanı sıra yer fıstığı da üretiyoruz. Fıstığın Türkiye’deki üretiminin yüzde 60’ı burada hasat ediliyor. Fıstık sıcağı sever yaylalarda yetişmez. Ayrıca burası kumluk ve sahile yakın onun için bu toprağı sever. Ama burada işleme fabrikaları olmadığı için hepsini Osmaniye’ye gönderiyoruz. Oradan işleniyor Türkiye’ye dağıtılıyor” dedi.

Yol boyunca çeşitli karpuz bostanlarına uğradıktan sonra Karataş Ziraat Odasına geliyoruz. Oda başkanı Mustafa Yeşilyaprak ülke tarımının bu halde olmasına çok üzülüyor. İlk sözü “Tarım açısından cennet gibi bir yerdeyiz. Devlet biraz destek versin tüm Türkiye’yi biz doyuralım. Ülkede yetişen her ürün burada bir ay önce hasat edilir. Bu hem narenciye için hem de pamuk, soya, buğday, mısır, kavun ve karpuz için geçerlidir. Biz devlet teşviki istemiyoruz. Yeter ki girdilerde bize biraz yardımcı olsunlar. Nedir bunlar? Mazot, gübre ve tohumdur. İkinci bir şikâyetimiz ürünlerimizin hasat zamanı dışarıdan aynı ürünlerin ithal edilmesidir. Örneğin İran’dan karpuz geliyor. Sınır ticareti elbet yapılacak, ancak getirilen ürünler Van, Hakkari ve Erzurum gibi sınırdaki illerde satılacak. Ancak bir bakıyoruz Adana’da bile manavlarda yerini almış. Pamukta da aynı sorunlar var. 1.5 milyon ton pamuk tüketiyoruz ama ancak 600-800 bin ton üretebiliyoruz. Destek versinler biz bu açığı kapatalım, hatta ihracat yapacak kadar pamuk üretelim”

Yusuf Çelik-Mersin

PalaPala