YAŞAM
Giriş Tarihi : 06-06-2023 10:59   Güncelleme : 06-06-2023 21:22

Dişi Caretta Carettalar Yeniden Denizle Buluştu

Mersin'de 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde tedavileri tamamlanan 60 ve 75 yaşlarında iki dişi Caretta Caretta cinsi deniz Kaplumbağası Mersin Millet Bahçesi' nden denize bırakıldı.

Dişi Caretta Carettalar Yeniden Denizle Buluştu

Bu yılın teması Temiz Deniz, Temiz Dünya…

Mersin’de; “5-11 Haziran Çevre Haftası” kapsamında, “Temiz Deniz, Temiz Dünya” sloganıyla bir dizi etkinlik düzenlendi. Çevrenin ve doğanın korunması, sürdürülmesi ve gelecek nesillere emanet edilmesi noktasında toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, tedavisi tamamlanıp marka takılan iki Caretta Caretta Deniz Kaplumbağası da doğal ortamları olan denize salındı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla, Mersin Valiliği, Akdeniz Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğinde, Millet Bahçesi sahil etabında renkli bir etkinlik organize edildi. Etkinliğe Vali Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Mersin Milletvekilleri Havva Sibel Söylemez ile Ali Kıratlı, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın, farklı kurumlardan bürokratlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, deprem mağduru çocuklar ve ailelerinin yanı sıra, çeşitli okullardan öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

“Bu yılın teması temiz deniz, temiz dünya”

Renkli ve dolu dolu geçen etkinlikte Caretta markalama, belgesel gösterimi, çevre ve deniz temizliği, atölye çalışmaları, konser ve çocuk etkinlikleri de organize edildi. Buluşmada ilk söz alan Mersin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın, “Bu yıl Temiz Deniz, Temiz Dünya sloganıyla, toplumun tüm kesimlerini kapsayıcı şekilde etkinlikler düzenledik. Özellikle de deniz ve çevre kirliliği konularında farkındalık oluşturmayı hedeflemiş bulunmaktayız” dedi.

“Dünyamızı, doğamızı ve çevremizi korumak için çalışıyoruz” 

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da etkinlikte yaptığı konuşmada, Mersin ve Akdeniz’de park ve yeşil alan kıtlığına dikkat çekti, Türkiye’nin en güzel ve dört tarafı denizle çevrili millet bahçesini kente kazandırdıklarını ifade etti. Başkan Gültak; “Çevre; sadece park, bahçe, yeşil alan değil. 

Aynı zamanda Adanalıoğlu’nda 25 yıllık çöp sorununu çözdük, sahildeki barakaları kaldırdık. Sayın Cumhurbaşkanımızın Kararnamesi o bölgeleri koruma altın aldık, site alanı ilan ettik. Ayrıca sahillerimizdeki Caretta Caretta Deniz Kaplumbağasının yumurtlama alanlarını da koruma altına alıp, vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmek için etkinlikler organize ettik” dedi.

“Çevre, tüm canlılara ait bir ekosistem”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da konuşmasında; “Dünya Çevre Günü’nü, ‘Tek Bir Dünya’ sloganı adı altında her yıl farklı tema ile hafta boyunca kutluyoruz ki bu yılın teması ‘Deniz Temiz, Temiz Deniz, Temiz Dünya’… Çevre, hepimize ait olan, hep birlikte içinde yaşadığımız ekosistemi ifade ediyor. Çevrenin sürdürülebilir olması yine hep birlikte ortaya koyabileceğimiz hassasiyetle mümkün.  Çevreyi de sadece insanoğlu olarak bizler işgal etmiyoruz. Tüm canlılarla birlikte bu dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla çevreye karşı duyarlılık, koruma hassasiyeti, sadece insanların değil, tüm canlıların yaşam hakkına saygı duymak anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. 

Konuşmalardan sonra, Mersin Deniz Kaplumbağaları Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’nde tedavileri tamamlanıp marka takılan iki Caretta Caretta Deniz Kaplumbağası, protokol üyeleri ve depremzede çocukların katılımıyla Mersin Millet Bahçesi sahilinden, doğal yaşam alanları olan denize bırakıldı

EditörEditör