GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-12-2022 22:32   Güncelleme : 19-12-2022 22:50

GAĞAN GÜNÜ'NÜ DERSİMLİLER COŞKUYLA KUTLADI

Dersimliler Derneği geleneksel olarak yüzyıllardır düzenlenen "yılın sona ermesi, yeni yılın bereket getirmesi" için "GAĞAN" Günü adına şenlikler düzenlendi.

GAĞAN GÜNÜ'NÜ DERSİMLİLER COŞKUYLA KUTLADI

Mersin DERSİMLİLER Derneği tarafından düzenlenen "GAĞAN" Günü Şenliği  ilginç halk oyunlarıyla büyük ilgi çekti. GAĞAN Günü kutlamaları  halaylarla başladı.

Mersin Dersimliler Derneği önündeki alanda gerçekleştirilen etkinliğe  Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Nurşen Çığlık, Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, MESİAD Başkanı Hasan Engin,  MESİAD Başkanlar Kurulu Üyesi Mustafa Güler, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Özgür Emire, Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy'un yanı sıra siyasi parti temsilcilerii, STK temsilcileri ve yurttaşlar büyük ilgi gösterdi.

Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Nurşen Çığlık, GAĞAN Günü ile ilgili yaptığı konuşmasında GAĞAN unutulmaya yüz tutmuş bir Dersim  geleneği olduğunu ifade ederek, Tunceli, Erzincan ve çevre illerde kutlanan bir gelenek olduğuna işaret ederek,"Eski yılın uğurlanması, yeni gelen yıla merhaba anlamına geldiğini, Aralık ayının üçüncü haftasında başlar,ocak ayının ilk haftasına kadar sürer.Salı günden başlanıp üç gün oruç tutulur. Çetin geçecek üç ayın haber verilmesidir. GAĞAN  gününde ihtiyar bir adam eşliğinde gençler evlere giderler ev ev gezerek toplanan yiyecekler bir evde pişirilerek yoksul insanlara dağıtılır." dedi. GAĞAN ile ilgili bilgiler veren Başkan Çığlık, Yılın bereketli geçmesi amaçlanan GAĞAN oyunu yaşlı adam kılığına girmiş, keçi derisinden uzun bir sakal,  omuzunda heybesi, elinde asası ve tesbihi olan bir oyuncu, kadın kıyafeti giydirilimiş erkek "fadike"  ve "fadikenin kaçırılmasını önleyen yüzleri kara boyalarla boyanmış oyuncular eşliğinde oynandığını anlattı.  GAĞAN bir paylaşım törenleri olduğuna dikkat çeken Başkan Çığılık,yoksul aileleri ve çocukları mutlu etmeyi amaçlayan GAĞAN geleneği,dayanışma ve paylaşım olduğuna vurgu yaptı. Eski yılı neşeli bir şekilde uğurlayıp,yeni yıla güzel bir başlangıç yapmak olan GAĞAN etkinliğine gelenleri kutladı.

GAĞAN Gününün duasını Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz Dede yaptı. Kılavuz, Yeni yılla ilgili güzel dileklerde bulundu. Aralık ayının üçüncü haftasında başlayan GAĞAN Günlerinin Ocak ayının sonuna haftasına kadar sürdüğünü, bu yeni yılı karşılamaları kutlamaları değişik hafta ve günler altında devam ederek ta ki nevroz bayramı ile tamamlandığını söyledi.GAĞAN Günleri düzenleyen Dersimlilere teşekkür ederek yeni yılla ilgili güzel temennilerini dile getirdi.

GAĞAN Gününe özgü hazırlanan ekmek (lokma) konuklara ikram edildi.

Konuşmaların ardından GAĞAN Gününe özgü  hazırlanan geleneksel  GAĞAN oyunu gerçeleştirdi. Bu gösteri  ilgiyle izlendi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER 

EditörEditör