KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 28-04-2024 09:08   Güncelleme : 28-04-2024 13:03

Kadınlar Eşitlik İçin Çaldı Söyledi Dans Etti

Mersin Günebakan Kadın Derneği, Günebakan Fest 4.sünü düzenleyerek "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'ne" dikkat çekerek kadın dayanışmasını festivale dönüştürdü.

Kadınlar Eşitlik İçin  Çaldı Söyledi Dans Etti

Adnan Menderes Bulvarı'ndaki Galatasaray Meydanı'nfa düzenlenen Günebakan Fest4 etkinliğine kadınlar ve Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız katılarak  "kadın dayanışmasına"  destek verdi. 

Öğleden sonra başlayan etkinlikler festistivalde akşama kadar kadınların dayanışmasının coşkusu yaşandı.

Sergiyi gezen Başkan Yıldız, sergi hakkında Tülin Şahin Okay'dan bilgi aldı. Ardından bir süre etkinlikleri izledi.

Etkinlik meydanında Kolektif Kadın Sanatçıları Derya Narlı,Fevziye Yürük, Hatica Ataç, Tülin Şahin Okay ve Zeynep Yıldırım'ın  kadrajından yansıyan dört kadının iş yaşamından kesitleri yansıtan "Kadınlar Yaşamın Her Yerinde" fotoğraf sergisi açıldı.

Festivalde Mersin Günebakan Kadın Derneği'nin düzenlediği Günebakan Fest'te  kadın dayanışmasına dikkat çekildi. Kadınlar olarak toplumda eşit hak ve sorumluluklarla eşit biçimde yer almayı talep ettiklerini, dünyayı kadınların  değiiştireceği ve güzelleştireceği inancı içinde olduklarına vurgu yapıldı.

Festival teması; "Sözümüz eksik kalmasın diye  bugün burada danslarımızı edeceğiz, özgürce şarkılarımızı  türkülerimizi söyleyeceğiz. Kendi ritmimizi burada  tekrar hatırlayacak  tekrar herkese dinleteceğiz." 

Günebakan Kadın Derneği adına Güzin Gözen yaptığı konuşmasında "Geceleri de sokakları da istiyoruz" dedi.  Her 8 Martta, her 1 Mayısta 25 Kasımlarda seslerini  her mecrada haykırdıklarını dile getirerek, "Her yerde her zaman eşit bir biçimde var olabilmeyi amaçladıklarını" ifade etti.

Gözen, ToplumsaL cinsiyet eşitsizliğinin toplumu ayrıştırdığı bu eril siyaset ve anlayışa itiraz ettiklerini  bu amaçla düzenlenen  etkinlikte "Günebakan Festivalinin kadın bedeni üstünde oluşturulan  toplumsal eşitsizliği  ve iktidara itirazdır." ifadesinde bulunarak,  "İtirazlarımızı bu festivalimizde çalarak, söyleyerek,  dans ederek dile getirmek istiyoruz. "Eşitlik İçin Dans Et" diyoruz." dedi.

Festival alanında Kadın emeğinin değerlendirildiği stantlar yer aldı. Çocuklar da gönülleriyle eğlendi.

Rüya Şah'ın sahne aldığı etkinlikte, sanatçı bir birinden güzel türküler söyledi. Halaylar çekildi.

Kadınlar Bendır Çalarak Seslerini Yükseltti

Ece Öngeç yönetiminde kadın bendır grubu, orkestra eşliğindeki gösterisi büyük ilgi çekti. Birlikte şarkılar söylendi.

Çocukların dans gösterisi büyük beğeni toplarken, iki oyuncunun danslar da ilgiyle izlendi.

Mersin Büyükşehir Halk Dansları Ekibi değişik yörelerin oyunlarını başarıyla  icra etti. Büyük alkış aldı.

Günebakan Fest 4.sü  Mersin Kent Orkestrası konseriyle sona erdi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

EditörEditör