KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 25-04-2024 22:22   Güncelleme : 26-04-2024 08:24

Kazak Yönetmen Rüstem Abdıraş'ın Elmas Kılıç Filmi Mersin'i Büyüledi

Kazakistan Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosluğu ve Mersin Büyükşehir Kültür ve Sosyal Hizmetle Daire Başkanlığı Sinema Ofisi işbirliğiyle Kazakistan'ın Ünlü Sinema Yönetmeni Rüstem Abdiraş'ın "Elmas Kılıç" adlı film, Mersinli sinema severlere bulutu

Kazak Yönetmen Rüstem Abdıraş'ın Elmas Kılıç Filmi Mersin'i Büyüledi

Mersin Büyükşehir Kongre Merkezi  Salon 1'de Kazakistan sinemasının ünlü Yönetmeni Rüstem Abdiraş'ın  "Elmas Kılıç" adlı filmi  gösterimine Mersinli sanat severler büyük ilgi gösterdi.

Sinema etkinliğine Kazakistan Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Ahmet Budan'ın Eşi Ayşe Budan, GİŞKAD Başkanı Mürvet Beydağı, GİŞKAD Üyeleri, Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Hazır, Büyükşehir Kültür ve Sosyal Hizmetler Dairesi Sinema Bürosu temsilcileri ile sanat severler katıldı.

Kazakistan'ın Ünlü Sinema Yönetmeni Rüstem Abdiraş'ın  "Elmas Kılıç" adlı filmi gösterim öncesi Kazakistan Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Ahmet Budan adına eşi Ayşe Budan yaptığı kısa konnuşmasında "Sinema etkinliğinde Kazakistan Cuhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Ahmet Budan'ın katılmayı çok istediğini, Türkiye'ye ziyarette bulunan Kazakistan Cumhuriyeti Başbakanı Olzhas Bektenov'un Ankara ziyaretine eşlik ettiğini söyledi.

Kazakistan Cunhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Ahmet Budan adına basın açıklamasını eşi Ayşe Budan yaptı. Açıklamada; Ayşe Budan, "Değerli Protokol, Kıymetli Katılımcılar ve Hanımefendiler, Beyefendiler;

Kazakistan Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu olarak Kazakistan Cumhuriyetinin sayın Başbakanını Ankara’da karşılayacak olmam ve iki ülke arasındaki güçlü kültürel ve sosyal bağları geliştirme amacıyla kendileriyle bir takım toplantılarda bulunacak olmam dolayısıyla Mersin’de gerçekleşen bugünkü etkinliğe katılamadığımı siz değerli katılımcıların engin hoşgörülerine sığınarak iletmek istiyorum.

Bugune kadar Mersin Fahri Konsolosu koordinatörlüğünde bir çok kültürel ve sosyal etkinlikte bulunmanın sevincini yaşıyorum.

Kazak Hanlığı'nın kuruluşunu konu alan "Elmas Kılıç" adlı tarihi filmin gösteriminde sizleri ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

İzleyeceğiniz film, Kıpçak bozkırlarının geniş alanlarında büyük Cengiz Han'ın torunlarının güç ve toprak için yarıştığı 1465 yılındaki olayları anlatmaktadır.

Tahtın meşru varisleri olan iki Cengizli sultanı, Kerey ve Zhanibek, göçebe kabilelerden bazılarını sert hükümdar Han Abulkhair Shaybani'yi terk etmeye teşvik eder. Daha iyi bir kader ve özgürlük arayışındaki göçebeler sultanları takip eder ve onları kanlı savaşlar, ağır sınavlar, kayıpların acısı ve zaferlerin sevinci bekler. Böylece, acılar içinde Büyük Bozkır'da yeni bir etnos - Kazaklar ve dünya haritasında yeni bir devlet - "Kazak Hanlığı" doğdu.

Kazak Hanlığı'nın kurulmasıyla birlikte bölge tarihinde yeni bir dönem başlamış, bu da kendine özgü bir Kazak kimliğinin gelişmesine yol açmıştır.

Söz konusu filmi sizlerin beğenisine sunuyor, Başta Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarak, tüm katılımcıları saygı ve sevgi ile selamlıyorum." ifadelerine yer verdi.

Konuşmanın ardından Yönetmeni Rüstem Abdiraş'ın  "Elmas Kılıç" adlı filmi seyirciyle buluştu.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

 

EditörEditör