YAŞAM
Giriş Tarihi : 30-03-2023 18:57   Güncelleme : 30-03-2023 18:57

MERSİN BAROSU'DAN 100.YIL TABİAT PARKI ÇAĞRISI

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’ndaki doğa katliamını durdurmak için Mersin Barosu adına Mersin 1. İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma talepli dava açtı

MERSİN BAROSU'DAN  100.YIL TABİAT PARKI ÇAĞRISI

Komisyon yaptığı yazılı açıklamasında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sözleşmeyi acilen feshetmesi, Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’ndaki alan tahribatının durdurulması için önlemler alması ve tahrip edilen alanların iyileştirilebilmesi için çalışmalara başlaması gerektiğini söyledi.

İŞLETMECİLİK SÖZLEŞMESİNİN ACİLEN FESHEDİLMESİ VE DOĞA KATLİAMININ DURDURULMASI GEREKMEKTEDİR

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu yaptığı yazılı açıklamasında, Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’ndaki doğa katliamına izin vermeyeceklerini belirterek, “Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’nın dünya üzerinde 100 milyon yıldan daha fazla yaşayan ve hem uluslararası sözleşmelerle, hem de ulusal mevzuatımızda geniş koruma alanına sahip nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanıdır. Aynı zamanda endemik bir bitki olan ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambaklarının da yoğun olarak yetiştiği kumsalın Şubat ayı içerisinde yoğun bir şekilde tahrip edildiği tespit edilmiştir. Çevre Kanununa göre, kum zambağını soğanından sökmenin ve koparmanın cezası 244.315 -TL’dir. Oysa kum zambaklarının yetiştiği alana kepçelerle girilmiş ve kumsal zarar görmüştür. İş makineleri kumul alanları sıkıştırmış, karıştırmış ve kumun doğal yapısını bozmuştur.

ULUSAL MEVZUATA VE TARAF OLDUĞUMUZ ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI

Hem ulusal mevzuatımıza, hem de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları ile endemik bitki alanını ve kıyı eko sistemini yok eden,  100. Yıl Tabiat Parkı İşletmecilik Sözleşmesinin acilen feshedilmesi ve doğa katliamının durdurulması gerektiğine vurgu yapan Mersin Barosu kent ve Çevre Komisyonu, “Tarım ve Orman Bakanlığı, sözleşmeyi acilen feshetmeli, Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkındaki alan tahribatının durdurulması için önlemler almalı ve tahrip edilen alanların iyileştirilebilmesi için çalışmalara başlamalıdır.

SÖZLEŞME YOK HÜKMÜNDEDİR, BAKANLIK YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ

Hukuka açıkça aykırılık teşkil eden, eski adıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kırçiçeği Garden ünvanlı işletme arasında 28.09.2017 yılında yapılan 100. Yıl Tabiat Parkı İşletmecilik Sözleşmesi yok hükmünde olup bakanlık yetkililerini görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

6 Şubat 2023 tarihinde 11 ilimizde meydana gelen depremin açtığı derin yaralar henüz sarılmadan, doğaya ve bilime aykırı şehirleşmenin acısını yoğun olarak yaşadığımız bugünlerde kanunlarla ve uluslararası sözleşmelerle korunan tabiat parklarının gözümüzün önünde talan edilmesine seyirci kalmayacağımızı; tüm ilgililer hakkında adli ve idari yollara başvuracağımızı yineliyoruz. Başta Mersin’de yaşayan yurttaşlarımız olmak üzere, tüm doğa dostlarını Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’na sahip çıkmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu. 

EditörEditör