KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 25-02-2022 18:30   Güncelleme : 25-02-2022 18:30

Mersin Deniz Ticaret Odası'na Soli Pompeiopolis Sunumu

Mezitli Belediyesi, Tarihi 2500 yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Antik Liman ve ünlü şair, filozof, astronom, matematikçi Aratos’un anıt mezarını dünya kültürüne kazandırmak amacıyla yapılan çalışmalarla ilgili Mersin Deniz Ticaret Odası'na bir sunum gerçekleştirdi.

Mersin Deniz Ticaret Odası'na Soli Pompeiopolis Sunumu

 

Mezitli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Arzu Bitigen Saylam ve Soli Pompeiopolis Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Kaplan, yapılan davet üzerine Mersin Deniz Ticaret Odası yönetim kurulu toplantısına katılarak kazı çalışmalarıyla ilgili bir sunum yaptı. Oda Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve yönetim kurulu üyelerine, Mezitli Belediyesi tarafından Aratos’un anıt mezarı ve Antik Liman’ın ortaya çıkarılması için ortaya konulan sürecinde anlatıldığı ziyarette, Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Antik Liman ve Aratos’un anıt mezarında yapılan kazıların son durumu hakkında bilgiler verilerek, çalışmaların devamlılığı için Mersin dinamiklerinin desteğine dikkat çekildi.

Öote yandan Soli Pompeiopolis Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Kaplan, bölgenin tarihi ve kazı süreciyle ilgili bilgiler aktardı. Aratos kazılarının tamamlandığını ve restorasyon sürecinin başlayacağını belirterek ağırlıklı olarak antik liman için yoğunlaşılması gerektiğine vurgu yaptı.

Mezitli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Arzu Bitigen Saylam da, kazıların devam edebilmesi için belediyenin ve kurumların desteği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bölgenin dünya tarihi açısından en değerli yerlerden birisi olduğunun altını çizen Arzu Bitigen Saylam, “Son derece tarihi değere sahip Antik Kent, liman ve daha da önemlisi, dünyaya mal olmuş bir değer olan Aratos’un aynı bölgede buluşması bir tesadüften ibaret değildir. Biz bu değerleri dünya ile buluşturarak kent turizmimiz açsından da kazanca dönüştürmek istiyoruz. Ancak dünyanın ilgisini buraya çekebilmek için ilk etapta bu kazıları devam ettirerek daha fazla eserin ortaya çıkmasını sağlamalıyız. Bunu sadece kurumların ve Mezitli Belediyemizin desteğiyle sürdürebilmemiz elbette ki imkânsızdır. Belediye Başkanımız Neşet Tarhan tarafından yapılan çalışmalarla kent dinamikleri de bu çalışmanın bir yerini tutmaya başladı. Biz bunun devam etmesini ve daha geniş destekler sağlanmasını istiyoruz” dedi.

Bölgenin önemini bildiklerini ifade eden Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu da desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi. Kazıların yıl geneline yayılması ve daha hızlı yapılabilmesi için yurt dışından sağlanabilecek destekler başta olmak üzere yeni girişimlerde bulunulması gerektiğinin altını çizen Lokmanoğlu, oda olarak ticari bağlantılarını da devreye sokabileceklerini söyledi.

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala