KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 10-12-2021 18:05   Güncelleme : 10-12-2021 18:05

MERSİN'E UKRAYNA’DAN HAYALE KOŞU İLE ÖDÜL

Ukrayna’da her 2 senede bir düzenlenen, her ülkeden bir katılımcı ve bir filmin bulunduğu Ukrayna Tropik Kısa Film Festivalinde Mersin’de çekilen “Hayale Koşu” adlı kısa film “En iyi film, En iyi yönetmen ve En iyi senaryo” dallarında aday gösterildi.

MERSİN'E UKRAYNA’DAN HAYALE KOŞU İLE  ÖDÜL

En iyi Senaryo dalında ödül almayı başaran “Hayale Koşu” adlı kısa filmin yapım aşamasını Senaristliğini ve Yönetmenliğini üstlenen Act Sanat Atölyesi Genel Sanat Yönetmeni Hakan yeni ile Yapımcılığını Üstlenen MCD prodüksiyon kurucusu Muratcan Demirtaş ile konuştuk.

“YAŞANMIŞ BİR HİKAYE”

Ukrayna’dan Mersin’e gelen bir ödül var. Bu süreç nasıl gelişti?

Hakan Yeni: Aslında hikayesi yaşanmış bir hikaye. Rıfat Turgut’un ticaret hayatında alınmış belli başlı kesitleri anlatan bir hikayesi var. Rıfat Beyin ticaret hayatı zorlu ve inişli çıkışlı bir hayat. Bu noktada dönüm noktaları bizim için çok önemliydi. Bizim filmimiz de kısa film olduğu için bütün bu hikayeyi tek bir cümle üzerinden kurguladık. “Yaşam bir koşudur ve bu koşuda bütün engeller başarı için geçilir.” Cümlesi bizim için temel aldığımız bir cümle oldu. Senaryoyu da bunun üzerine kurduk.

Muratcan Demirtaş: Senaryo elimize geçtiğinde çok fazla mekan ve geçmiş tarih vardı. Çekimleri yaptığımız mekanlar çoğunlukla gerçek mekanlar. Rıfat beyin mekanı. Bu noktada da gerçek mekanlarda gerçek bir hikayeyi çekmek bizim için ilginç bir deneyim oldu.

 

Çekim aşamasında neler oldu?

Hakan Yeni: Öncelikle ekibimiz bizim için çok önemliydi. Filmin Sanat Yönetmenliğini Sahir Akman, Yardımcı Yönetmenliğini Tuba Korkun üstlendi. Bu noktada da işini ve ne yapması gerektiğini bilen bir ekiple çalışmak çok önemli oluyor böyle bir projede. Biz festivalden boş dönmeyeceğimizi biliyorduk. Yalnız neyle döneceğimizi bilmiyorduk.

Muratcan Demirtaş: Projenin yapım aşamasında Tuba hanım ile storybord çalışması sırasında bizlerin de gözünde bir şeyler canlandı. Sonrasında zaten Sahir bey ile de Sanat aşamasını dekor, kostüm, aksesuar aşamasına geçildi. Aynı zamanda çekim aşamasında aslında eğlenen bir ekip olduğu için keyifli anlar da yaşandı.

MERSİN KENT HABER

 

 

 

 

 

“JÜRİ BİZİM FİLMİMİZİ DESTEKLEDİĞİNİ SÖYLEMİŞ.”

Ödül gecesi yaşananları paylaşır mısınız?

Hakan Yeni: Biz ödül gecesine katılmadık. Ödülü Rıfat bey bizler adına aldı. O gece yaşananlardan da bahsetti bize. Bizim üç dalda aday olduğumuzu ve En iyi Senaryo dalında da ödül aldığımızı söyledi. Fakat ödül gecesi biraz sorun olmuş. Jüri bizim filmimizi desteklediğini ve En iyi film ödülünü de almamız gerektiğini söylemiş.

 

“BİZ YAPTIĞIMIZ FİLMDEN EMİNDİK.”

İtiraz ettiniz mi?

Muratcan Demirtaş: Biz itirazda bulunmadık. Yalnız orada bulunan jüri üyeleri ve katılımcılar bizim adımıza itirazda bulunmuşlar. Sonrasını da biz takip etmedik. Çünkü çektiğimiz filmin arkasındaydık. İyi ve nitelikli bir iş yaptığımızın farkındaydık. Biz yaptığımız filmden emindik.

Hakan Yeni: Bu noktada zaten itiraz etmenin de bir anlamı yok. Sonuçta haklı – haksız bir sonuç var ortada jürinin kendi itirazları da var. Gerekli şeyler olmuş. Daha fazla üstüne gitmek istemedik. Yaptığımız film her şeyden önemli oldu bizim için.

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala