KENT
Giriş Tarihi : 28-01-2023 21:05   Güncelleme : 28-01-2023 21:56

MERSİNLİ ROMANLARIN KENTSEL DÖNÜŞÜM ENDİŞESİ

Mersin Roman Derneği Başkanı Ali Daylam, Turgutreis Mahallesine ait imar planı değişikliğine ilişkin kurgulanan kentsel dönüşüm modeli ve mahallenin riskli alan ilan edilmesi konuları ile ilgili olarak toplantı gerçekleştirdi.

MERSİNLİ ROMANLARIN KENTSEL DÖNÜŞÜM ENDİŞESİ

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu, Turgutreis Mahallesi etkinlik alanında, CultureCIVIC Kültür Sanat Programı tarafından desteklenen "Roman gibi Kentsel Dönüşüm" Projesinin açılışı gerçekleştirldi.

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Mersin Başkanı Ali Daylam, "Roman Gibi Kentsel Dönüşüm" istedidiklerini belirttiği konuşmasında endişelerini dile getirdi.

Başkan Daylam, yoğun olarak yaşadıkları, Roman Mahallesi olarak da bilinen Turgutreis Mahallesi'nde yapılması planlanan  "Kentsel Dönüşüm Projesi'nin"  Roman kültürünü ve yaşam tarzını yansıtmadığı gerekçesiyle  projeye yönelik farkındalık amacıyla bu toplantının düzenlendiğini ifade etti.

Kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Daylam, 2022'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile riskli alan lian edilmesi sonucunda  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan imar planının ilan edilmesiyle  gündeme gelen Turgutreis Mahallesi projesinin Roman vatandaşların  kültürüne ve yaşantısına aykırı olduğunu, aileler için  yetersiz kalacağına dikkat çekerek, ek ücret talebi nedeniyle de  ekonomik kriz içinde yaşayan Romanların  günlük yaşamlarını dahi zor sürdürdüklerini ifade ettiği konuşmasında  var olan mülklerini de kaybetme korkusu içinde olduklarını söyledi.

Edirne'nin Enez, İstabul'un  Büyükçekmece  Mimar Sinan Mahallesi ve Samsun'un  Seksendört Evler gibi projelerin Turgutreis Mahallesi'nde de uygulanması talebini dile getiren Başkan Daylam,"Sayın Cumhurbaşkanımızdan  kendilerine verdiği sözün yerine getirilmesini, Roman vatandaşlara uygun  yeni ve yerinde dönüşüm içeren bir kentsel dönüşüm projesi planlanmasıdır." dedi.

STK Temsilcilerinin destek verdiği basın açıklamasına Turgutreis Mahallesi sakinleri katıldı. Etkinlik renkli sokak gösterileriyle devam etti.

Turgutreis Mahallesi etkinlik alanında roman müzisyenler orkestrası minik konser verirken, ressam Prof. Nurseren Tor duvar resimleri atölyesi, evlerin sokak duvarlarını resimlerle donattı.

Etkinlikte, Romanların kültürüne ve yaşan biçimine uygun yeni kentsel dönüşüm projesi talebiyle ilgili imza kampanyası düzenlendi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

EditörEditör