KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 05-07-2021 21:38   Güncelleme : 05-07-2021 21:38

ŞAHMERAN: BİR TARSUS EFSANESİ ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

Aratos Felsefe Dergisi bünyesinde yeni kitaplar ve tükenen kitapların yeni baskılarını yapılmaya devam ediyor. İlk baskısı 2007 yılında yapılan “Bir Tarsus Efsanesi: Şahmeran” kitabı geliştirilmiş 5. baskısı ile okurlara sunuluyor.

ŞAHMERAN: BİR TARSUS EFSANESİ ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

 

Edinilen bilgiye göre, “Bir Tarsus Efsanesi: Şahmeran” kitabında arkeolog Hüseyin Adıbelli, gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Gündegün Parlar ve Nilgün Çıplak’ın Şahmeran mitolojisi üzerine inceleme, değerlendirme ve öyküsel yazıları yer alıyor. Kitapta ayrıca Şahmeran Tarsus ilişkisi çeşitli yönleriyle ele alan bölümler, kentteki Şahmeran Hamamının tarihi ile yılan hikayeleri ile anılan Kızkalesi, Kız Kulesi gibi yapıların öykülerine de yer veriliyor.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, Tarsus kültür yaşamına yeni kitaplarla katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Anadolu topraklarına Tarsus, Ceyhan ve Mardin’de halk arasında yaygın olan Şahmeran efsanesi yüz yıllardır cam altı sanatıda, yastık yüzü kırlentlerde, perde ve havlularda resmedilmiştir.

Şahmeran kimi zaman gezgin anlatıcı destancı ve dengbejlerin dilinde kimi zaman halk hikayesi olarak kitaplaşarak günümüze kadar ulaşmıştır.

İşte Tarsus’ta kendine yer bulmuş ve binlerce yıldır aktarılarak günümüze kadar gelen Şahmeran efsanesi de bu topraklarda yılanın bir değer olarak varlığını ortaya koyması açısından son derece önemlidir.

İlk baskısı 2007’de çıkan daha sonra Aratos Kitaplığı Kültür Dizisi olarak 2 kez yayınladığımız Bir Tarsus Efsanesi: Şahmeran kitapçığı uzun bir süredir tükendiği için okumak isteyenlerce ulaşılamıyordu. Yeni katkılarla geliştirdiğimiz ve görsellerle zenginleşen kitabın sonunda Şahmeran üzerine çıkan kitaplara, sahnelenen tiyatro oyunlarına ve çekilen filmlere yer verdik” diye konuştu.

Uğur Pişmanlık

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala