KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 12-04-2022 19:23   Güncelleme : 13-04-2022 11:46

Selami Gedik, Mersin İleri İlkokulu Kitabını Tanıttı

Mersin İş Dünyasının ünlü adı Selami Gedik, "Mersin İleri İlkokul" adlı kitabıyla Mersin'in 1930-1970'li yıllarına dair tarihine; sosyolojik, ekonomik, kültürel ,sosyal ve eğitim yaşantısına ışık tutuyor.

Selami Gedik, Mersin İleri İlkokulu Kitabını Tanıttı

Mersin Deniz Ticaret Odası'nda (MDTO) düzenlenen  Selami Gedik'in Mersin Deniz Ticaret Odası Yayınları'nda çıkan "Mersin İleri İlkokulu" adlı kitabın söyleşisi ve basına tanıtım toplantısı yapıldı.

Kitabın tanıtım toplantısına  CHP Mersin 17.18.19.20. Dönem Milletvekiliş, Kültür Eski Bakanı  ve Selami Gedik'in İleri İlkokulu'ndan okul arkadaşı Fikri Sağlar, Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Cihat Lokmanoğlu, MDTO Başkan Yardımcısı Josef Atat, Gazeteci  Ali Adalıoğlu, İSK Başkanlarından Semihi Vural, Fazıl Tütüner, Ziya Aykın'ın yanı sıra Selami Gedik'in yakın dostlarıyla ve basın mensupları katıldı.

Selami Gedik, "Uzun bir süre hazırlıklarını yaptığım biriktirdiğim bilgiler ve belgelerle bir kitap yazmaya soyundum." sözleriyle başlayan konuşmasında iyi bir okur  olmasının yanı sıra  aşırı bir sosyal kişi olduğunu ifade ederken, birçok dernek ve vakıfta görev aldığını, başkanlık yaptığını, bu dernek ve vakıfların kentin daha ileriye gitmesini amaçlayan kuruluşlar olduğunu söyledi.

Kendini sivil toplum kuruluşu uzmanı olarak tanımlayan Gedik, STK'da çalışmaktan büyük zevk aldığını dile getirerek,"Emekli olmama rağmen bir üniversitede ders veriyorum" dedi.

Bu kitabı yazmasında, kendini  cesaretlendiren yüreklendiren yakın dostlarına büyük teşekkürlerini sık sık dile getiren Gedik, bu yakın dostlarının aracılığıyla bu kentte nasıl insanlar yaşadığını herkesin  bilinmesi gerektiğini ifade etti. Kitabın sponsorluğunu yapan Mersin Deniz Ticaret Odası'na teşekkürlerini  ileten Gedik, " MDTO, son yirmi yılda kentteki açıkları kapattı." sözleriyle dikkat çekti.,

MDTO, Mersinle ilgili, Deniz Ticareti ile ilgili  pekçok yayını okuyucuyla buluşmasına önayak oldugunu, bu konuyla ilgili   sağlam bir  kadro oluşturduğunu dile getirirken, "kentteki en profesyonel"  kadro olduğuna vurgu yaptı.  Sorumluluk bilinciyle hareket eden bu kadronun kentin ileriye götürülmesi için gösterdikleri gayretlerini takdirle karşıladığını ifade etti.

Kitabıyla ilgili açıklamalarında ise Gedik, kitabın 396 sayfadan ibaret olduğunu, bu sayfalarda kentin sosyolojik tarihinin görüldüğünü,  ekonomik tarihi, kültürel tarihi,  eğitim tarihi gibi geniş bir yelpazede ele alındığını, bu bilgilerin ve anıların yanı sıra resimlere çok yer veridiğini, bu görünümüyle  de resimli ansiklopediye benzeten Gedik, bu resimlerin bugüne kadar günışığına çıkmamış ilk kez yayınlanan resimler olduğuna dikkat çekti.

Babasının 1937 yılında İleri İlkokulu'nda göreve başlamasından itibaren çekilmiş  fotoğraflar, o yılların okul öğrencilerini, öğretmenlerini, okul yaşamlarını yansıtığını dile getiren Gedik, "Kentle ilgili sosyolojik inceleme yapmak isteyenlerin başvuracağı bir referans kitabıdır" dedi. Kitabın son 30-35 sayfasının o döneme ait yayınladığı kayıtların, kişisel veri koruma kanununa aykırı olmadığını  bellirtiği açıklamasında Gedik, o kayıtlarda kentin sosyolojik yapısına ait  o dönemin bilgileri görüldüğünü söyledi.

 İleri İlkokulu'ndan mezun olan öğrencilerin kentte lise olmadığı için kısa yoldan hayata atılmanın yeri okulun karşısında yer alan sayıları 12'yi13'ü bulan iskelerde denizcilik, ticaret, lojistik işlerinde çalıştıklarının altını çizen Gedik, "O dönemin okumuş kişileri bu okuldan mezun oluyordu." sözleriyle ifade etti. Okul arkadaşlarının çoğunun deniz ticaretiyle uğraşmalarının nezdeni olarak deniz sevdasına bağlayan Gedik, "Mersin İleri İlkokulu, Cumhuriyet aydınlanmasında çağdaş bir eğitim yuvasıdır" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Mersin Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Jozef Atar, Mersin Deniz Ticaret Odası'nın yayınlarında bu yıl ilk olarak Nezih Kılıçkını'nın "Benden Denizci Olmaz"  kitabı yayınlandığını, ikinci kitap ise Selami Gedik'in "Mersin İleri İlkokulu" adlı çalışma olduğuna dikkat çekti.  Atar, "Bu kitap gerek denizcilik, gerekse kent kültürüne katkı sunma hedefiyle giderek zenginleşen  Mersin Deniz Ticaret Odası yayınlarının  30. kitabı olduğunu açıkladı. Atat, "Cumhuriyet, modernleşmenin  temeli okullardı. İleri ilkokulu iyi bir eğitim kadrosuyla  kentimize ve ülkemize çok değerli insanlar yetiştirmiştir.Bu okula ait, bilgiler, belgeler, konular, bu okuldan mezun olan Selami Gedik tarafından derlenerek çok değerli ve önemli bir eser ortaya çıktı.Yaşadığı kente sahip çıkma bilinciyle, kentlinin belleğinde önemli bir yer edinmiş bu okula ait araştırmalarını ve anılarını yazılı olarak kaynak haline dönüştüren başta Selami Gedik olmak üzere kitaba emek ve katkı verenlere teşekkür ediyoruz." dedi.

Kültür Eski Bakanı Fikri Sağlar, "Bu kitap Mersin'e hayran olanlar neden Mersin'e hayran olma nedenlerini çok iyi anlatıyor. Mersin tarihiyle en doğru  bilgileri bu kitapta bulabilirsiniz. Mersin'i bu kadar doğru anlatıldığını bugüne kadar görmemiştim. Mersin tarihinin 1930'lardan günümüze gelişini görebiliyoruz" dedi. Sağlar, kendi özgeçmişin  İleri İlkokulu mezunu olarak başladığını dile getirdiği konuşmasında "Bu benim için bir onurdur" sözleriyle yaşamla ilgili olarak her şeyi bu okulda  öğrendiğini söylerken Atatürk'ün çağdaş eğitim kurumlarından birisi olduğuna dikkat çekti.

Mehmet Nasuhoğulları, Semihi Vural, Fazıl Tütüner ve kitabın editörlüğünü yapan Ziya Aykın birer konuşma yaptı. Mersin İleri İlkokulu adlı bu kitap Mersin kent belleğinin gelecek kuşaklara taşımayı amaçlayan özenle hazırlanmış bir eser, değerli bir çalışma olarak yazın dünyamızda yerini aldı.

Konuşmaların ardından yazar Selami Gedik, kitaplarını basın mensuplarına imzaladı.

SELAMİ GEDİK HAKKINDA

Selami Gedik, Mersin doğumludur. İlk ve orta öğrenimini İleri İlkokulu ve Akdeniz Koleji’nde tamamlamış, 1976 yılında ODTÜ İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olmuştur.

Çukurova Sanayi İşletmeleri’nde çalışan Gedik, daha sonra kendi işini kurmuş, 17 yıl süre ile hazır giyim üretimi ve dış satımı yapmıştır.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nde ve Yönetim Kurulu’nda 14 yıl boyunca görev yapmış, AKİB-Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu’nda görev üstlenmiş, daha sonra aynı kurumda 9 yıl süreyle Genel Sekreterlik görevini yürütmüştür.

Toros Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Lojistik Bölümü’nde 6 yıl ders veren Gedik, Mersin Tenis İhtisas Kulübü ve Alzheimer Derneği kurucuları arasında bulunmaktadır. Yaşamını Mersin’de sürdüren Gedik 2 çocuk sahibidir.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

 

 





 

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala