GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-09-2022 18:23   Güncelleme : 11-09-2022 18:23

TOROSLAR’DA BİNLERCE KİŞİ AŞURE ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU

Toroslar Belediyesi ile Alevi Kültür Derneği Toroslar Cemevi’nin Yunus Emre Kültür Merkezi’nin bahçesinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği etkinlikte; deyişler söylendi, semah gösterileri geceye renk kattı. Halk ozanları ise bağlamalarının teline bu kez Mersinliler için dokundu.

TOROSLAR’DA BİNLERCE KİŞİ AŞURE ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU

BAŞKAN YILMAZ; “CAMİ DE BİZİM, CEMEVİ DE BİZİMDİR”

Toroslar Belediyesi ile Alevi Kültür Derneği Toroslar Cemevi’nin geleneksel olarak düzenlediği aşure etkinliğinde birlik ve beraberliğe vurgu yapıldı.

Yunus Emre Kültür Merkezi’nin bahçesinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte; deyişler söylendi, semah gösterileri geceye renk kattı. Halk ozanları ise bağlamalarının teline bu kez Mersinliler için dokundu.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un; “Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez; Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez” sözünü hatırlatarak; “Bu anlayışla biriz ve beraberiz. Allah’ın izniyle bizim birbirimizi sevmeye, birbirimize saygı göstermeye, dinlemeye, anlamaya gücümüz yeter. Anadolu ferasetinin gücü buna yeter. Birbirimizi sevmek, saymak, anlamak için Amerikalıya, İngilizlere, Fransızlara ve onların öğütlerine, aklına, hakemliğine Allah’a çok şükür ki ihtiyacımız yoktur ve hiçbir zaman olmayacaktır” dedi.

Mersin’in merkez ilçesi Toroslar Belediyesi, Toroslar’da birlik ve beraberlik ruhunu; Muharrem ayında düzenlediği aşure etkinliği ile doruklara çıkardı. Alevi Kültür Derneği Toroslar Cemevi ile birlikte yapılan etkinlik, yoğun ilgi gördü.

Aşure etkinliğine; AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet, Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, siyasi parti ve STK temsilcileri, kurum müdürleri, Alevi Kültür Derneği Başkanları, mahalle muhtarları ve 7’den 70’e binlerce kişi katıldı.

Toroslar Cemevi Başkanı Değerli; “Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz, Bizlerin Her Zaman Yanında”

Toroslar Cemevi Semah Ekibinin gösterilerinin ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan Alevi Kültür Derneği Toroslar Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli, her yıl geleneksel olarak düzenledikleri aşure etkinliğine katkı sunan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ve ekibine teşekkür etti.

Değerli; “Biz, alevi, sünni, Türk, Kürt ayrımı yapmadan, kardeşlikten yanayız. Biz, Hz. Muhammed’in (S.A.V) size iki emanet bırakıyorum dediği Kuran-ı Kerim ve Ehli Beyt’ten yanayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyet ve tüm değerlerimizden yanayız. Bu güzel etkinlikte buluşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Cemevi ile ilgili her konuda bizlere yardımcı olan Toroslar Belediye Başkanımız Sayın Atsız Afşın Yılmaz’a teşekkür ederiz. Yolu açık, başarısı daim olsun” ifadelerini kullandı.

Başkan Yılmaz; “Bizim Aramızda Ayrımcılığa Yer Yoktur”

Daha sonra söz alan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise aşure etkinliğinin bir anlamda da yas ve anma etkinliği olduğunu belirterek; “Hicri 61. Yılda Kerbela’da Hz. Hüseyin, 72 yol arkadaşı ile katledildi. Bu tarihe bir kara leke olarak kazındı. Her yıl bu acıyı birlikte anıyor ve idrak ediyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun” dedi.

“Bizim aramızda ayrımcılığa yer yoktur” diyen Başkan Yılmaz, tüm hemşehrilerine seslenerek; “Hz. Muhammet hepimizin Peygamberi, Hz. Ali hepimizin iftihar kaynağıdır. Kerbela hepimizin müşterek teessürü, Hz.Hüseyin hepimizin kahramanı, hepimizin şehididir. Cem de bizimdir, semah da bizimdir. Cami de bizim, Cemevi de bizimdir. Saz da bizim, söz de bizimdir. 12 İmam da bizimdir, erenler, evliyalar, arifler, Anadolu’ya Türk-İslam nefesi üfleyen elleri öpülesi büyüklerimiz de bizim şanımız, göz nurumuzdur. Hz. Yesevi’nin dergâhında diz dize, gönül gönüle oturan bizim ecdadımızdır. Hacı Bektaş Veli’nin duasıyla irşat olan, yönünü çizen Türk milletidir. Şeyh Edebalı’dan Geyikli Baba’ya, Lokman-ı Perende’den Pir Sultan Abdal’a, Ahi Evran’dan Sarı Saltuk’a, Arslan Baba’dan Mevlana’ya, Akşemsettin’den Yunus’a kadar bütün kutup yıldızlarımız Anadolu’nun ve Türk yurtlarının bağrına nakış nakış Türk milletini dokumuştur. Bizim aramızda ayrımcılığa yer yoktur. Bizim aramızda bölücülüğe yaşama hakkı yoktur. Bizim aramızda ayrık otları tutunamayacaktır. Ne Sünni’den geçeriz, ne Alevi’den geçeriz” diye konuştu.

“Siyasi Tarihi Yeniden Gözden Geçirmeliyiz”

Siyasi tarihi yeniden yazmak, yeniden gözden geçirmek gerektiğine dikkat çeken Başkan Yılmaz; “Önce sosyal sıkıntıları bulurlar, kazırlar, kanatırlar, bölerler ve parçalarlar. Ve o memleketin insanlarını sömürürler, milleti yönetirler. Ama Allah’ın izniyle biz, biriz ve beraberiz. Bir elin ve bir bütünün parçalarıyız. Bir ve beraber olmaya devam edeceğiz inşallah. Nasıl Ramazan ayında iftar sofralarında toplanıyor ve bir araya geliyorsak, dedelerimiz de teşrif ediyorsa bugün de Muharrem ayının 10. gününde aynı birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Bu etkinliğimize emeği geçen Toroslar Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli’ye, kıymetli büyüklerimize ve herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Anadolu’nun bilgeliğini, dostluğunu, kardeşliğini gördüğümüz Sayın Değerli’nin şahsında sizlerin dostluğunu ve kardeşliğini gördük. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin dediği gibi bir olacağız, iri olacağız ve diri olacağız. Çocuklarımız tam bağımsız güçlü Türkiye’de yaşasın diye emin adımlarla hep beraber el ele, gönül gönüle mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kaymakam Çenet; “Anadolu’nun Bolluğunu ve Bereketini Hep Birlikte İdrak Ettik”

Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet de etkinliği düzenleyen Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a ve Toroslar Cemevi’ne teşekkür ederek; “Tarihimizde çok önemli bir yer tutan Muharrem ayının 10. gününde, aşure etkinliğinde bir araya gelerek Anadolu’nun bolluğunu ve bereketini simgeleyen bu güzel günü hep birlikte idrak etmenin mutluluğunu yaşadık” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kızılkaya Yenidünya Derneği Tahtacılar Grubunun yöresel oyunu da büyük beğeni topladı.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Alevi Kültür Derneği Toroslar Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli’ye çiçek ve plaket takdim ederek teşekkür etti. Değerli de Başkan Yılmaz’a Cemevi’ne sunduğu her türlü katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.

Tiyatro sanatçısı Gürsel Fırat’ın sunuculuğunu yaptığı etkinlik; sanatçılar Tolga Sağ, Nilüfer Sarıtaş, Cem Doğan ve Aşık Esrari’nin konserleriyle son buldu.

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala