GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-12-2021 20:14   Güncelleme : 10-12-2021 20:14

Uluslararası Mersin Engellilik Zirvesi'nde Sürdürülebilir Diyalog İçin Köprü

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Engeli Olan Bireyler ve Aileleri Gelişim Merkezi Derneği (EBAGEM) tarafından Avrupa Birliği ve Türkiye arasında Sivil Toplum Diyaloğu Programı VI kapsamında “Sürdürülebilir Diyalog ile Köprüler Kuralım” projesi yürütülmektedir.

Uluslararası Mersin Engellilik Zirvesi'nde  Sürdürülebilir Diyalog İçin Köprü

Engellilik alanında faaliyet gösteren Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşları arası iş birliğini geliştirmek ve Yerel, Ulusal ve Uluslararası alanda bu kuruluşların bir araya gelerek kurabilecekleri yapılandırılmış diyalog mekanizmalarını belirlemek amacı ile Engeli Olan Bireyler ve Aileleri Gelişim Merkezi Derneği-EBAGEM ev sahipliğinde 10 Aralık 2021 Dünya İnsan Hakları Gününde Mersin'de “Sürdürülebilir Diyalog için Köprü” Uluslararası Engellilik Zirvesi birbirinden değerli Sivil Toplum ve Kamu Kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Romanya, Slovenya, Yunanistan başta olmak üzere Avrupa ve Dünya’nın çeşitli ülkelerinden, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden ve Mersin yerelinden olmak üzere birbirinden değerli 150’yi aşkın katılımcı bir araya geldi.

Zirve, EBAGEM Derneği Başkanı Ayda Y. Serin’in ve ADAPTO Proje Koordinatörü Raluca OANCEA ‘nın Hoşgeldiniz konuşmaları ile başladı. İki STK’nın ortaklığında yürüyen projeye değerli katkılar sunan Mersin Milli Eğitim Müdürü Sayın Adem Koca projeye verdikleri önemi vurgulayarak EBAGEM Genel Koordinatörü Zeliha Eldem’i sahneye davet ederek şehre yaptığı katkılar ve Mersin’de bir ilk olan Zirve’yi gerçekleştirdikleri için teşekkür etti. Ardından Proje iştirakçisi Yenişehir Belediyesi Belediye Başkanı Sayın Abdullah Özyiğit ilçede engellilik alanında yapılan çalışmalara değindi ve ‘Hep birlikte engelsiz bir yaşamı var edebiliriz’ diyerek sözlerini noktaladı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör yöneticisi Sayın Mustafa Balcı ve T.C. Dış İşleri Bakanlığı AB İşleri Uzmanı Sayın Selman Çetin de açılış konuşmalarında yer alarak Avrupa Birliği’nin kamu- STK diyaloğunun güçlenmesine ve engellilik alanına verdiği öneme, hibe programları ile sundukları desteklere ve bu projenin de yakinen takipçisi olduklarına değindiler.

Mersin Valisi Sayın Ali İhsan Su, Zirve Programında yaptığı değerli konuşmasında ‘Toplumda farkındalık oluşturmak ve engelli vatandaşların bağımsızlaşmalarına destek olmak bu alan için yapılması gereken en önemli noktalardır’ dedi.

Zirve, Proje Direktörü M. Volkan Müderrisoğlu’nun proje sunumu ve, engellilik alanında birbirinden değerli konuşmacılar tarafından gerçekleşen panel ve atölye çalışmaları ile devam etti.

Zirve’de öne çıkan bölümlerden birisi de; katılımcıların ‘Engellilik’ ve ‘Kapsayıcılık’ perspektifinde sürdürülebilir diyalog kurması ve işbirlikleri gerçekleştirmesi için 8 farklı ülkeden 34 kamu ve STK’nın posterlerinin sergilendiği Ağ kurma resepsiyonu idi.

Resepsiyonun ardından Kapanış oturumunda gelecek adımlardan bahsedilerek katkı sunan değerli panelist ve moderatörlere plaketleri takdim edildi.

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala