KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 13-01-2023 21:01   Güncelleme : 15-01-2023 21:25

1. MERSİN EDEBİYAT FESTİVALİ’ BÜYÜK BİR İLGİYLE BAŞLADI

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ilkini gerçekleştirdiği ‘Mersin Edebiyat Festivali’ "KARŞILAŞMALAR" temasıyla başladı.

1. MERSİN EDEBİYAT FESTİVALİ’ BÜYÜK BİR İLGİYLE BAŞLADI

Mersin Büyükşehir Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 1. Mersin Edebiyat Festivali, festival İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cemal Sakallı'nın festival ile ilgili açıklamalarıyla edebiyat severlerle buluştu.

‘Mersinli Yazar Ve Şairlerin Kitap Kapakları’nın sergisi ile başlayan program Festival Açılışı Özel Programı ile devam etti.

Edebiyat Festivali’nin ilk gününde; Yazar Ahmet Ümit’in ‘Bir Aşk Masalı’ söyleşisi Prof. Dr. Onur Bilge Kula’nın ‘Mersin, Kültürel Çokluk, Kültürel Bellek, Yazınsal Üretkenlik’ konferansı edebiyatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılandı.

1. Mersin Edebiyat Festivali'ne Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Büyükşehir Başkan Vekili Gülcan Kış, Mersin Büyükşehir Genel Sekreteri Olcay  Tok, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Hasn Gökbel, Büyütükşehir Kültür Dairesi Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, Prof. Dr. Cemal Sakallı, Prof. Dr. Onur Belge Kula, Yazar Ahmet Ümit, Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın, Akademisyenler, yerel sanatçılar, öğrenciler, ve edebiyat severler büyük ilgi gösterdi.

Programda, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Koordinatörü ve Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger, Şair Cemal Süreyya’nın ‘Dört Mevsim’ ile Şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın ‘Beni Unutma’ şiirlerinden uyarlanan şarkıları seslendirdi.

Edebiyat ödülleri sahiplerini buldu

Festivalin ilk gününde düzenlenen ödül töreninde ‘İlyas Halil Öykü Ödülü’, ‘Mersin Roman Ödülü’, ‘Rehber Aydın Şiir Ödülü’ ve ‘Hikayelerle Kuşaktan Kuşağa Mersin (Anı-Hikaye Ödülü)’ yarışmalarında dereceye giren edebiyatçı ve şairlere ödülleri takdim edildi.

Gökayaz: “Kentimize yeni bir festival daha kazandırmanın gururunu yaşıyoruz”

Festival Açılışı Özel Programı’nda konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, kente yeni bir festival daha kazandırmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Gökayaz “Mersin'de bir ilk olacak ‘Mersin Edebiyat Festivali’ni kentimize kazandırdık. Bu mutluluk bizim, bu gurur hepimizin. Festivalimiz için kentimize gelen değerli şair ve yazarlarımızı kentimizde misafir ediyoruz. Teması, ‘Karşılaşmalar’ olan ve 3 gün sürecek festivalimiz boyunca şiir dinletileri, atölye çalışmaları, söyleşiler bizleri bekliyor olacak” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, toplumu kucaklayan kültür-sanat etkinliklerinin kente çok önemli katkılar sağladığının farkında olduklarını vurgulayan Gökayaz, kente kazandırdıkları ‘Uluslararası Tarsus Festivali’, ‘Gençlik Festivali’ etkinlikler ve festivallerle kente değer kattıklarını belirtti. Festival kapsamında Onur Bilge Kula, Ahmet Ümit gibi birbirinden değerli yazarların Mersinlilerle bir araya geleceğini söyleyen Gökayaz, “Yine bugün gençlerimizi edebiyat dünyasına kazandırmak için ilk defa liseli öğrenciler arasında düzenlediğimiz ‘Hikayelerle Kuşaktan Kuşağa Mersin Ödülü’nü sahiplerine vereceğiz. Yine geçen yıl Mersin’e kazandırdığımız ‘Mersin Roman Ödülü’nün ikincisini ve İçel Sanat Kulübü’nün ilk kez düzenlediği ‘Rehber Aydın Şiir Yarışması’nda şairlerimiz ödüllerini alacaklar. Mersin Edebiyat Derneği tarafından düzenlenen ‘İlyas Halil Öykü Ödülü’ de sahiplerini bulacak. Cumartesi ve Pazar günü de her biri birbirinden kıymetli yazar ve şairlerimiz bizimle birlikte olacak. İyi ki bizimle olacaklar, zira edebiyat ve sanat hepimize iyi gelecek” diye belirtti.

Festivale çok iyi hazırlandıklarını da ifade eden Gökayaz, “MEDEKA’nın Edebiyat Kurulu üyeleri ve Festivalimizin Koordinatörü Prof. Dr. Cemal Sakallı hocamız çok emek verdiler. Bugün burada bu coşkuyu ve heyecanı yaşıyorsak onlara çok şey borçluyuz. Emeği geçen tüm arkadaşlarımızı kutluyor ve her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kentimize kazandırdığımız festivallerimizi her yıl genişleterek sürdürmeye ve geleneksel hale getirmeye kararlıyız. Tüm etkinliklerimizi zenginleştirmeye hep beraber devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Kula “Mersinliler için etkinliğin yararları saymakla bitmez”

Edebiyat Festivali’nin kent için çok önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Onur Bilge Kula, “Çünkü edebiyat; hem kültürün taşıyıcısı hem de insandaki estetik duyguların başlıca kaynağıdır. Dolayısıyla insanda güzellik duygusu olmaz ise insan insancılaşamaz. Bu tür etkinlikler insanın kendisini bulgulamasına ve kendisini insan olarak geliştirmesine ortam hazırlar. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bu edebiyat festivali, edebiyat şenliğini her bakımdan övgüye değer buluyorum” dedi.

Bu tür etkinliklerin kentin estetik değerlerini ortaya çıkarmada önemli katkılar sunduğunu ifade eden Kula, “Kentin güzel yönlerinin bulgulanması, o güzelliklerin hem korunması hem geliştirilmesi için gerekli bilinci kazandırır. O bakımdan Mersinliler için etkinliğin yararları saymakla bitmez” diye konuştu.

Ahmet Ümit “Aslında edebiyat, kitap, ruhumuzun gelişmesi için, beslenmesi için, tüketilmesi zorunlu ihtiyaç maddelerinden biridir”

Kentlerin birer kimliği olduğunu ve o kimliklerin sanatla bütünleşmesi gerektiğini söyleyen Yazar Ahmet Ümit ise belediyelerin temel hizmetlerin yanı sıra o şehirde yaşayan insanların kültürel ihtiyaçlarını da karşılamaları gerektiğini belirtti. Bu kültürel ihtiyaçların başında da sanatsal ihtiyaçların geldiğine dikkat çeken Ahmet Ümit “Sanatsal ihtiyaçların anası ise edebiyattır. Dolayısıyla yazarların buraya gelmesi, okurlarla buluşması, Mersinlilerin doğrudan yazar ve onun kitaplarıyla yüz yüze gelmeleri çok çok kıymetli bir hizmet. Çünkü aslında edebiyat, kitap, ruhumuzun gelişmesi için, beslenmesi için, tüketilmesi zorunlu ihtiyaç maddelerinden biridir. Büyükşehir Belediyesi’nin bu festivale destek vermesi ve böyle festivallerin yapılması ve kitaba böyle destek verilmesi bu anlamda çok önemli ve anlamlı oluyor” dedi.

Mersinlileri festivali takip etmeye davet eden Ümit “Biz Türkiye’nin değişik yerlerinden buraya geliyoruz. Yazarlar olarak bizi her zaman bulamazsınız. Lütfen buraya gelin, bu etkinliklere katılın. Ama bizim için değil kendileri için katılsınlar çocuklarını getirsinler. Çocuklarına kitap sevgisi, edebiyat sevgisi aşılasınlar. Çünkü insan olmanın gereği sanatla ilgilenmektir. Yazamıyorsanız okuyunuz. Bu çok önemli bir şey” diye konuştu.

“Umarım tüm Türkiye’ye örnek olur”

Festivale ‘İlyas Halil Öykü Ödülü’ kapsamında kazandığı 2.’lik ödülünü almak için İstanbul’dan gelen Öykü Levna Güngör isimli genç yazar ise Mersin Edebiyat Festivali’nde olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Güngör “Çünkü gençlerin ilgisinin daha çok dijitale kaydığı, edebiyattan uzaklaştığı bir dönemde herkesi ücretsiz bir şekilde edebiyat çatısı altında buluşturmak, değerli isimlerin arasında bulunmak, edebiyatla ilgili şeyleri dinlemek, birikimleri paylaşmak çok değerli. O yüzden bende burada olduğum için çok mutluyum. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir şeye kapı açması, bunu halka açık bir şekilde yapması da çok değerli ve umarım tüm Türkiye’ye örnek olur” dedi.

Festivale herkesin katılması gerektiğini söyleyen Güngör “Çünkü çok değerli isimler var burada. Öğrenecek, kendimize katabileceğimiz çok şey var. Böyle bir imkan insanın ayağına gelmişken bence kaçırmamak lazım. Belediyenin böyle bir işe el atması vatandaşına verdiği değeri, edebiyata verdiği değeri gösteriyor. Çok güzel öykü atölyeleri, değerli isimlerle söyleşiler, hiçbir yerde bulunamayacak fırsatlar var. O yüzden herkesin katılımını bekliyorum” diye konuştu.

“Bu tarz festivallerin toparlayıcı olduğunu düşünüyorum”

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Mersin Edebiyat Festivali’nin toparlayıcı olduğunu düşündüğünü söyleyen Mersin Üniversitesi öğrencisi Ulaş İnceler, “Öncelikle güzel bir festival ama güzelden ziyade ülkenin şu anda yaşadığı sıkıntılı dönemde bu tarz festivallerin toparlayıcı olduğunu düşünüyorum. Mersin’in her yerinde bunun kalıcı bir hale gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Böyle olursa daha yapıcı olur. Bu anlamda Mersin Büyükşehir

Belediyesi’nin yapıcı olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu tarz festivaller, organizasyonlar her sene oluyor ve bunların, öğrenciler açısından da olumlu olduğunu düşünüyorum. Çünkü sürekli olarak okula gidiyor öğrenciler, okuldan sonra aktiviteler olmuyor normal şartlarda ama bu aktivitelerin artması, bu aktivitelerin olmasının öğrenciler açısından da olumlu, pozitif olduğunu düşünüyorum” dedi.

Festivalden ve festivale katılabilmekten dolayı mutlu olduğunu söyleyen Aleyna Karaca isimli öğrenci ise “Pankartlarda sık sık festivaller, konserler görüyorum. Bu açıdan Mersin’de oldukça fazla etkinlik olduğunu düşünüyorum. Ankara’da yaşıyorum, Ankara’da bu kadar göremiyorum. O yüzden seviniyorum, katılma fırsatım oluyor. Geliyorum, katılıyorum, güzel oluyor” ifadelerini kullandı.

“Belediyelerin bu işe el atması, belediyeyi yönetenlerin çağdaş düşünmesiyle ilgili”

50 yılı aşkın süredir edebiyat ile iç içe olduğunu belirten emekli Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Turgut Çelik ise “Belediyelerin bu işe el atması, belediyeyi yönetenlerin çağdaş düşünmesiyle ilgili. O yüzden Vahap Bey’i kutlarım. Mersin’de böyle bir etkinliğin olması, bunun ileriki yıllarda da sürdürülecek inancını aşılaması oldukça önemli. İzleyenlere katkı vereceğini düşünüyorum. Örneğin, Ahmet Ümit konuşacak. Böyle ünlü bir yazarın böyle bir etkinlikte bulunması, buraya çağrılması önemli. Çünkü kişiler her çağrılan yere gitmez. Demek ki burada bir şey buluyor ki o da kalkıp geliyor” şeklinde konuştu.

“Mersin’in böyle bir konuya dahil olması bence çok önemli”

Festivale İstanbul’dan katıldığını söyleyen Özge Güven ise “Özellikle Mersin’in böyle bir konuya dahil olması bence çok önemli. Özellikle günümüz şartlarında sanatın ve edebiyatın bu kadar arka plana atılmış olduğu bir dönemde ön plana çıkması çok önemli, çok gurur verici. İlk defa böyle bir organizasyonun yapılması da gayet güzel, inşallah devamını da görürüz” dedi.

EditörEditör