SAĞLIK
Giriş Tarihi : 12-06-2023 18:51   Güncelleme : 26-06-2023 14:05

Adet Sancısını Geçirmek İçin Neler Yapılabilir?

Adet sancısını geçirmek için uygulanabilecek çok fazla çeşitli yöntem vardır. Doğal yöntemler ağrı geçene kadar bir arada kullanılabilirler ve herhangi bir yan etkileri bulunmamaktadır. bu yöntemleri şu şekilde açıklayabiliriz.

Adet Sancısını Geçirmek İçin Neler Yapılabilir?

 

Regl dönemi kadınlar için sancılardan dolayı çoğu zaman çekilmez bir dönem haline gelmektedir. Bazı kadınlar adet dönemini sancısız bir şekilde atlatsa da çoğu kadın bu süreçte sancılardan dolayı gündelik hayatına odaklanma sorunu yaşamaktadır. Sadece sancılarla da kalmayıp regl döneminde hormonal dengesizliklerden dolayı duygu değişimleri de çok sık görülmektedir. Özellikle de duygu durum bozukluğu olan kadınlar için regl dönemleri, uç dönemlerini tetiklemektedir. Bu dönemde kullanılabilecek olan ilaçların bazıları sancılara iyi gelirken bazen de pek etki göstermez. İlaç kullanmak yerine doğal yolları tercih eden kişiler ise karışımları ve alternatif tıbbı yardımcı bulurlar. Bu ağrılar genellikle jinekolojik sorunlardan kaynaklanmaktadır ve bu yüzden tek bir çözümü yoktur. Bir ilaç ya da bir yöntem bir kişiye iyi gelirken diğer bir kişiye iyi gelmeyebilir. Kadınların regl ağrısı için kullanabilecekleri yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

 

 

  • Bitki çayları
  • Sıcak su torbaları
  • İstirahat etmek
  • Yeterli ve dengeli beslenmek
  • Bol sıvı tüketimi
  • Ilık duş almak
  • Pelvik egzersizleri

 

Adet Sancısı Neden Oluşur?

 

 Adet sancısını oluşturan çok fazla neden vardır; lakin bunların özellikle son dönemde, kadınlar arasında en yaygınları rahimde oluşan kistlerdir. Bu kistlerin farklı çeşitleri olmakla birlikte yalnızca regl ağrısı değil, aynı zamanda adet düzensizliği ve beraberinde pek çok hormonel bozukluğu getirmektedir. Bu sebeple eğer şiddetli adet sancıları çekiyorsanız ve adetinizde düzensizlikler görüyorsanız bir jinekolog ile görüşmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir.

 

 Endometriozis, rahim içini saran endometrium tabakasının rahmin dışındaki bölgelerde büyümesiyle oluşan bir sorundur. Özellikle adet öncesinde şiddetli adet sancısıyla başlar ve regl süresince ağrımaya devam eder.

 

 Rahim ağzı darlığı da bir diğer adet sancısı şikayetidir. Bazı kadınlarda doğuştan ya da sonradan rahim ağzı olması gerekenden daha dar olabilir. Bu sebeple adet kanının rahat boşaltılamayıp birikmesinden kaynaklanan ağrılar olabilir. Bu sebeple oluşan adet sancılarında, cinsel birliktelik sonrasında azalma görülmektedir.

 

 Rahmin etrafını saran kasların düzensiz büyümesiyle oluşan bir iyi huylu tümör çeşiti olan myoma da regl ağrısı oluşmasına neden olan sorunlardan birisidir. Kasların içerisinde oluşan ve myomaya çok fazla benzeyen bir diğer sorun da adenomyosistir. Rahmin kalınlaşmasına ve büyümesine sebep olmaktadır. Bu hastalık da ciddi adet sancısına neden olmaktadır.

 

Pelvik inflamatuar hastalık, kadın üreme organının içinde oluşan bir enfeksiyon çeşididir. Yaygın olarak cinsel yolla bulaşır ve regl döneminde iltihaplanma yapması durumunda yoğun adet sancısı oluşturur.

 

 

Adet sancısını geçirmek için uygulanabilecek çok fazla çeşitli yöntem vardır. Doğal yöntemler ağrı geçene kadar bir arada kullanılabilirler ve herhangi bir yan etkileri bulunmamaktadır. bu yöntemleri şu şekilde açıklayabiliriz.

 

  • Bitki çayları için. Bitki çayları adet sancılarına çok iyi gelmektedir. Özellikle zencefil, ıhlamur, rezene, papatya çayları sancıyı hafifletmektedir. Kırmızı meyve çayları ve hibiskus çayının da adet söktürücü etkisi vardır, adeti söktürüp regl ağrısını hafifletir.
  • Sıcak su torbaları ile kasık ve karın bölgesini sıcak tutarak adet sancınızı hafifletebilir ve şiddetlenmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca regl döneminde karın bölgesini kapatacak kıyafetler giyinip soğuk almamaya dikkat etmek de adet sancısına iyi gelmektedir.
  • İstirahat etmek, yeterli beslenmek ve bol sıvı tüketmek adet sancılarını ciddi oranda hafifletmektedir. Yoğun kanamalı regl dönemlerinde hareket etmek zaten oldukça zordur. Vücut için regl dönemi çok hassastır ve bu dönemde bolca istirahat etmek vücudu rahatlatır regl ağrısını hafifletir. Adet döneminde yenilen yiyeceklerin vücuda etkisi daha çok artar. Bu sebeple daha hafif besinler tüketmek ağrıların artmamasını sağlayacaktır.
  • Ilık duş almak regl döneminde uygulanan, bilinen en yaygın yöntemlerden biridir. Ilık su vücudun rahatlayıp gevşemesinde çok etkilidir ve regl sancılarını oldukça hafifletirler.
  • Pelvik egzersizleri doktorun önerdiği şekilde uygulanmaktadır. Yanlış hareket edilmesi regl ağrılarının artmasına da sebep olabilir. Bu sebeple adet sancısının hafiflemesine yardımcı olması için bir egzersiz programı uygulayacaksanız bir doktorun hazırladığı programla hareket etmeniz daha iyi olacaktır. 
EditörEditör