DÜNYA
Giriş Tarihi : 13-04-2024 10:54   Güncelleme : 13-04-2024 10:54

Çipli Kimlik Kartları Hem Ehliyet Hem de Pasaport Olabilir

İçişleri Bakanlığı'nın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi gerekliliğini duyurmasının ardından bugün yaklaşık 80 milyon kişi yeni kimlik kartını kullanmaya başladı.

Çipli Kimlik Kartları Hem Ehliyet Hem de Pasaport Olabilir

 BiOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta yeni çipli kimlik kartlarının ehliyet ve pasaport olarak kullanılabileceğini belirterek gelecekte hayatımıza girebilecek yeni özelliklere dikkat çekiyor.
 
Yeni çipli kimlik kartlarında temaslı ve temassız olmak üzere birbirinden bağımsız iki adet çip bulunuyor. Temaslı, yani kart yüzeyinde kontak kısmı görünen çip, kontak kısmından bir cihaza bağlanarak kullanılabiliyor. Elektronik Kimlik Uygulaması, Kimlik Doğrulama Uygulaması, Elektronik İmza Uygulaması, Acil Sağlık Bilgisi Uygulaması, Ehliyet uygulamasının yanı sıra sonradan yüklenebilecek dört farklı uygulama çipte bulunuyor.  Temassız yani görünmeyen gömülü çip yakın temas özelliği olan cihazlarla kullanılabiliyor. Pasaport, temassız (görünmeyen) çip uygulaması olarak öne çıkıyor.
 
Yeni çipli kimlik kartlarının dijital entegrasyonunu sağlayarak, kamu kurumlarında ve özel sektördeki pek çok alanda kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirmeye imkan sağlayan Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk mobil kart erişim cihazı biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, çipli kimlik kartlarının özellikleriyle ilgili şunları söylüyor: “Pasaport (temassız) uygulama her ne kadar uluslararası standartlara (ICAO) uygun olsa da sadece Azerbaycan, KKTC, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova gibi anlaşmalı ülkelerde geçerli. Diğer tüm uygulamalar temaslı çipte. Temaslı çip çok daha güvenlikli. PIN ve parmak izi doğrulama mevcut. Temaslı çipte kimlik doğrulama ve e-imzayı zaten kullanıyoruz. Ehliyet ve acil sağlık uygulamaları çalışıyor ama henüz kullanılmıyor. Ayrıca temaslı çipte dört ekstra uygulama alanı var. Mesela bir tanesi ödeme olabilir. Bunlar zamanla hayata geçecek uygulamalar.”

EditörEditör