KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 27-04-2021 18:22   Güncelleme : 27-04-2021 18:22

EDEBİYATIMIZDA KÖPRÜLER ADLI KİTAB ARATOS YAYINLARI’NDA ÇIKTI

Aratos Dergisi yeni kitaplar yayınlayarak yoluna devam ediyor. Aratos Yayınları’ndan çıkan son kitap ise “Edebiyatımızda Köprüler” başlığını taşıyor.

EDEBİYATIMIZDA KÖPRÜLER ADLI KİTAB ARATOS YAYINLARI’NDA ÇIKTI

Edinilen bilgiye göre, “Edebiyatımızda Köprüler” kitabı öykü ve romanlarda, şiir, şarkı, türkü ve manilerde köprüyle ilgili metinlerin derlenmiş bir çalışma olarak yayınlandı.

 Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, “Edebiyatımızda Köprüler” kitabına yazdığı “Köprüler yaptırdım gelip geçmeye” başlıklı sunuş yazısında şunları dile getiriyor, “Aratos dergisi olarak 2006 yılında derginin ekinde ayrı basım kitaplar yayınlarken bir de edebiyatımız serisi oluşturduk.

Kimi gündelik yaşamımızda yer tutan, kimi artık nostaljiye dönüşmüş nesneler, araçlar ve yapıların edebiyat içindeki yeri ve anlamları üzerine bir derleme olarak düşünüldü.

Böylece söz konusu unsurların şiir, öykü, roman gibi edebi metinler ile şarkı-türkü, manilerde nasıl yer bulduklarını okurla paylaşmak ve okuru bu tadımlık metinlerden kitaba yönelmesini sağlamaktır.

Köprülerin, edebiyatımızda, sinemada ve türkülerimizde de bir yeri var. Bu anlamda, köprüler sadece vadi ve ırmaklar üzerine kurulu yapılar değildir. Köprünün yaşamımızda ve gündelik dilimizde de yeri vardır. Bu anlamda, hayatın köprüleri, gönül köprüsü, sevda köprüsü, içimizdeki köprüler, dostluk köprüsü de insanlar arasındaki bağları ifade eder.

Öte yanda resim sanatında ve fotoğrafta da köprülere rastlarız.

Köprüler, sadece karşıya geçmek için kullandığımız yapılar değil, aynı zamanda buluşmaların, kavuşmaların bir adresi ve mekânıdır.

‘Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur’ misali köprüler kavuşmaz ama kavuşturur.

Köprüler iki yakayı birleştirir, iki dostu, iki sevgiliyi kısacası insanları kavuşturur, buluşturur.

Eğer bir yerde nehir varsa orada köprü de vardır. Eğer bir yerde köprü varsa, orada iki yaka vardır ve köprü bu iki yakayı birbirine bağlayan kelepçedir. Bir paradoks gibi görünse de köprü bağlarken, çözer, özgürleştirir ve kavuşturur.

2009 yılında yayınlanan ‘Edebiyatımızda Çeşmeler’ ile başlayan seride, ‘Edebiyatımızda Radyolar’, ‘Edebiyatta Tarsus’, ‘Edebiyatımızda Bisiklet’ çalışmalarından sonra şimdi de “Edebiyatımızda Köprüler” kitabını yayınladık ve okurlarımıza sunuyoruz” diye konuştu.

Uğur Pişmanlık

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala