KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 18-10-2023 20:51   Güncelleme : 18-10-2023 22:20

Esma Yaramış, 'UYANIŞ' Sergisini Sanat Severlerle Buluşturdu

Esma Yaramış, kendi iç dünyasında yarattığı nesneleri yeniden sanatsal dokunuşlarla dönüştürdüğü "UYANIŞ" adlı sergi büyük ilgi çekti.

Esma Yaramış, 'UYANIŞ' Sergisini Sanat Severlerle Buluşturdu

Mersin Güzel Sanatlar Galerisi'nde 'UYANIŞ" sergisinin açılışına Mersin Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mikail Eren, sanatçı  Esma Yaramış, GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mürvet Beydağı ÇUKİGER Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Gelbul, Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu, sanatçınınyakın dostu Ümid Tekbaş, GİŞKAD Üyeleri, sanat sever dostları katıldı.

Mersin Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mikail Eren, Serginin açılışında yaptığı konuşmasında, Bu yıl ki hedeflerinin kurslar aracılığıyla istihdama katkı sağlamak, kurs çeşitliliğini artırmak  olduğuna dikkat çekerek,"Vatandaşlarımızın talep ettiği her türlü kursu açabilecek devletimizin gücü var, yeter ki talep edilsin. Yaşam boyu öğrenme ilkesiyle sürdürdüğümüz çalışmaları 13 ilçemizdeki kurs faliyetlerimiz yılın 12 ayına yayılmış biçimde devam etmektedir. Bizimle yol yürüyen meslektaşlarımızın yanındayız. Desteklerimizi sürdüreceğiz. Esma Hocanın bu sergisi çok başarılı,emeklerine teşekkürimi sunuyorum, kendisini tebrik ederim" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Bu serginin içsel bir sergi olduğuna dikkat çektiği konuşmasında Esma Yaramış,  mevsimlerin dönüşümü, bir yaşamın döngüsünden yola çıkarak Cumhuriyetin 100. yılında bu güzel sergiyi sanat severlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Yapıtlarında Mevlana'nın mistik felsefesinden ilham aldığını ifade eden Yaramış,"Bu sergi hayatımın dönüm noktasıdır. "Yaşam Döngüsü"  adını verdiği tablosunu örnekleyerek yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren sanatçı, "Sergide geri dönüşüm var. Geri dönüşüm yaşamın her anında var. Bulduğum objeleri yeniden dizayn edip insanın yaşamında yer almasını sağlıyorum.Bu dönüşümler insanlara daha ekonomik olarak yansıyor." dedi.

Dönüşüm her alanda gerçekleştiğine işaret ederken sanatçı,bu dönüşümlerin insanlık adına  olduğunu, şiddetten  melodiye, kaostan huzura, yaşanan her şeyde  kendini anlatığını dile getirirken, bu dönüştürmeyle yeniden onlara can verdiğini, yaptıklarının içsel bir uyanış yolculuğu olduğunu, yaptıklarını içsel bir felsefe olarak değerlendiriyor.

 Mevlana gibi  olup bitenleri "arayış" olarak gördğünü, bu arayışın içinde kendini bulduğunu ifade ederken  "çocukluğundan beri sanatla iç içeyim, yaşam boyu eğitimler aldım.Sanatçı bir ruha sahibim, kara kalemi seviyorum. Yağlıboyayı seviyorum. Ebruyu seviyorum, hepsini yapıyorum. " sözleriyle çalışmalarını değerlendirdi.

Sergiyi gezen Mersin İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mikail Eren, Esma Yaramış, sergideki eserleriyle ilgili bilgi aldı.

Sanatçının 130 tablonun yer aldığı sergide dekoratif tablolar, yağlıboya tablolar, karakalem tabloları, akıtma tekniği objeler, transfer, ebru gibi özel çalışmaları yer almakta. Seregi 10 gün izleyicisyle buluşacak.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

 

EditörEditör