YAŞAM
Giriş Tarihi : 26-08-2026 13:39   Güncelleme : 26-08-2026 13:39

TOROSLAR’DA KIRMIZI ALTIN SAFRAN TOPRAKLA BULUŞTU

Toroslar Belediyesi, tarımsal üretimde ürün çeşitliliğini artırmak ve üreticilere yüksek katma değer sağlayacak alternatif ürünler kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, dünyada “kırmızı altın” olarak nitelendirilen ve ekonomik değeri yüksek safran bitkisi, Toroslar’da ilk kez deneme üretimiyle toprakla buluşturuldu.

TOROSLAR’DA KIRMIZI ALTIN SAFRAN TOPRAKLA BULUŞTU

TOROSLAR BELEDİYESİNDEN ÜRETİCİLERE SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’ın, özellikle mevcut üretim koşullarıyla yeterli gelir elde edemediği için tarımdan uzaklaşan yurttaşlara yeni ve sürdürülebilir üretim alanları oluşturma hedefi doğrultusunda başlatılan çalışmalar kapsamında, Kayrakkeşli Mahallesi’nde bulunan Toroslar Belediyesi Safran Deneme ve Üretim Sahası’nda safran soğanlarının ilk ekimi gerçekleştirildi.

 

Belediyenin, ilçede alternatif tarım ürünlerini belirlemek ve üreticilere yeni gelir kapıları oluşturmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında daha önce salep üretimi için de denemeler gerçekleştirilmişti. Safran üretimiyle birlikte Toroslar’ın tarımsal potansiyeline ekonomik değeri yüksek yeni bir ürün daha kazandırılması hedefleniyor.

 

ÜRETİCİLERE SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ

 

Safran üretiminin ilçede yaygınlaştırılması ve üreticilerin bilinçli bir şekilde yetiştiricilik yapabilmesi amacıyla Yunus Emre Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda “Safran Yetiştiriciliği Eğitim Semineri” düzenlendi.

 

Mahalle muhtarları, çiftçiler ve üreticilerin katıldığı seminer, kimyager, girişimci ve safran yetiştiriciliği eğitmeni Nazlı Gündoğdu tarafından gerçekleştirildi.

 

Seminerde safranın toprak hazırlığından ekimine, bakımından hasadına, işlenmesinden muhafazasına ve pazarlanmasına kadar üretim sürecinin tüm aşamaları ele alındı. Katılımcılara ayrıca safran soğanlarının seçimi, uygun arazi koşulları, sulama, güneş ihtiyacı, kalite kriterleri, sertifikasyon, hasat ve işçilik maliyetleri ile ürünün ticari değeri hakkında kapsamlı bilgiler aktarıldı.

Safranın eğimli, güneye bakan ve su birikintisi olmayan arazileri sevdiğini belirten Gündoğdu, bitkinin soğuklara dayanıklı olmakla birlikte don olaylarına karşı hassas olduğuna, yeterli güneş almasının ve aşırı sulamadan kaçınılmasının üretim açısından önem taşıdığına dikkat çekti.

 

TOROSLAR’DA İLK KEZ DENİYORUZ”

 

Safran yetiştiriciliği eğitmeni Nazlı Gündoğdu, safranın yalnızca ekonomik değeriyle değil, Anadolu’nun kültürel mirasının bir parçası olmasıyla da önemli bir bitki olduğunu belirterek, Toroslar’daki deneme üretiminin yeni üretim modelleri açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.

 

Gündoğdu, safran yetiştiriciliğinde üreticilerin doğru soğan seçimi, bakım, hasat ve işleme süreçlerini iyi öğrenmesinin önemine işaret ederek, safranın yılda bir kez çiçek açtığını ve hasadının büyük ölçüde elle gerçekleştirildiğini ifade etti.

 

Toroslar’ın iklim ve arazi koşullarının bu üretim açısından avantaj sağlayabileceğini belirten Gündoğdu, “Safranı Toroslar’da ilk defa deniyoruz. Bol ve bereketli bir yıl diliyorum. Önümüzdeki dönemlerde üretim sürecine destek vermeye devam edeceğiz. Su ihtiyacının düşük olması da önemli bir avantaj. Toroslar’ın bu üretim için uygun olduğunu düşünüyorum.” dedi.

 

“TOROSLAR’DA YENİ BİR ÜRETİM ALANI OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ”

 

Toroslar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Murat Karakaya da Kayrakkeşli Mahallesi’nde bulunan deneme üretim sahasında gerçekleştirilen ekimin, ilçenin tarımsal üretim potansiyelini çeşitlendirme açısından önemli olduğunu söyledi.

 

Karakaya, “Toroslar halkına katma değeri yüksek alternatif ürünleri kazandırabilecek üretim modellerini araştırıyoruz. Dünyada ‘kırmızı altın’ olarak bilinen, tıbbi ve aromatik özellikleri bulunan, farklı sektörlerde kullanılan safranı Toroslar ile buluşturuyoruz. Bu çalışmayı öncelikle deneme üretimi olarak gerçekleştiriyor, elde edeceğimiz sonuçlarla safranı ilçemizde yeni bir üretim alanına dönüştürmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

 

SADECE BİR BAHARAT DEĞİL, YENİ BİR GELİR KAPISI

 

Safran; gıda sektörünün yanı sıra kozmetik, boya ve ilaç sanayisinde de kullanılan, yüksek ekonomik değere sahip tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alıyor.

 

Toroslar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen deneme ekimiyle birlikte, ilçenin iklim ve toprak koşullarında safranın verim ve kalite özellikleri gözlemlenecek. Elde edilecek sonuçlar doğrultusunda, üretimin yaygınlaştırılması ve Toroslar’daki çiftçiler ile girişimcilere yeni bir alternatif tarımsal üretim modeli sunulması amaçlanıyor.

EditörEditör