GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-11-2021 10:19   Güncelleme : 11-11-2021 10:19

İçmimari Proje Zorunluluğu Yasal Şartı Yer Almalıdır

TMMOB İçmimarlar Odası 25. Dönem Yönetim Kurulu A. Genel Başkan Emrah Kaymak, "Yapılan konut, hastane, otel vb. (Kamu yapıları ve kamusal alanların) projelerde İçmimarların hazırlayacağı ve Tip İmar Yönetmenliğinde yer alması gereken İçmimari Proje zorunluluğu yasal anlamda şart koşulmalıdır."

 İçmimari Proje Zorunluluğu Yasal Şartı Yer Almalıdır

 Malatya'da yıkılan bina ile ilgili  TMMOB İçmimarlar Odası 25. Dönem Yönetim Kurulu Adına  Genel Başkan Emrah Kaymak'ın yaptığı ortak yazılı açıklamada;

"09.11.2021 tarihinde Malatya’da 17:00 civarı 2 katlı, 35 yaşında yığma binada yıkım yaşanmıştır. 

Yıkılan bina ile ilgili incelemelere baktığımızda alt katta yapılmak istenen tadilatta, yapının statiğinde değişiklik yapılması nedeniyle göçme mekanizmaları oluştuğunu görmekteyiz. Giriş katında taşıyıcı sisteme müdahale edilmesinin, yıkımın tadilata bağlı nedenlerden olduğunu üzülerek bize göstermektedir. Yapılan bu işlemler için herhangi bir kurumdan tadilat için bir izin alınmamış tadilat kaçak başlatılmıştır. Bu konuda 4 kişi göz altına alınmış ve savcılık tarafından soruşturma devam etmektedir 

Artık yıllardır tekrarlanan bu acıların son bulması için almamız gereken önlemler ve çözümler;  

Alan seçiminden, yapı tasarım, üretim, denetim ve kullanım sürecindeki tadilatlara kadar ilgili meslek disiplinlerine proje ve denetim haklarının eksiksiz verilmesi ve bu konulardaki yasa ve yönetmeliklerin ilgili meslek odalarıyla istişare edilerek acilen düzenlenmesi ve yürürlüğe girmesi, çıkarılan imar barışının iptal edilmesi, yeniden riskli proje yapılmaması, Şehir Norm Planı’nın anayasal hukuk çerçevesine alınmasıdır.  

İç mekânların tasarım aşamasında, görsel estetik ve işlevselliğe önem verdiğimizden daha fazla mevcut taşıyıcı sistemlere zarar vermeden, can güvenliğine önem vermemiz gerekmektedir. 

Yapılan konut, hastane, otel vb. (Kamu yapıları ve kamusal alanların) projelerde İçmimarların hazırlayacağı ve Tip İmar Yönetmenliğinde yer alması gereken İçmimari Proje zorunluluğu yasal anlamda şart koşulmalıdır. Hazırlanacak olan projelerde temel kurallara uyulmalıdır.   

Tip İmar Yönetmeliği ve Deprem Yönetmeliği göz önünde bulundurularak ivedi bir şekilde, İçmimari Proje zorunluluğu getirilmesi ve İçmimari Proje Kontrolörlüğü ’nün İçmimarlar tarafından yürütülmesi hususunun yasal düzenlemeler çerçevesinde hayata geçirilmesi gerekliliğinin kaçınılmazlığını kamuoyunun bilgisine sunarız.  

Bu vesile ile bir kez daha iktidarı ve yasa koyucuları acilen çağrılarımıza kulak vermeye ve gereken önlemleri almaya davet ediyoruz." ifadeleri yer aldı.

MERSİN KENT HABER 

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala