SİYASET
Giriş Tarihi : 11-09-2023 18:34   Güncelleme : 11-09-2023 18:34

İKİ PARTİ BİRLEŞTİ TSP KURULDU

Sosyalist Cumhuriyet Partisi ile Toplumsal Kurtuluş Partisi birleşerek Türkiye Sosyalist Partisi (TSP) adıyla kuruldu.

İKİ PARTİ BİRLEŞTİ TSP KURULDU

Türkiye Sosyalist hareketinin iki önemli akımından gelen iki sosyalist parti birleşerek Türkiye Sosyalist Partisi (TSP) yi kurdu. Bu birliktelik sosyalist, kemalist ve yurtsever kuvvetlerde büyük heyecan yarattı. Bu birleşmenin temeli iki yıl önce Aydınlık geleneğinden gelen Sosyalist Cumhuriyet Partisi kurucu genel başkanı Mehmet Bedri Gültekin ve Eski TKP geleneğinden gelen Toplumsal Kurtuluş Partisi (TKP 1920) genel sekreteri İsmail Kaplan tarafından atılmıştı. İki yıl boyunca birlik çalışmalarını sürdüren bu iki partinin önderleri Parti program ve tüzüğü, isim, amblem, Genel Başkan, Genel Sekreter gibi önemli konular üzerinde anlaşmaya vardılar.

9 Eylül günü Ankara’da bir araya gelen iki partinin üyeleri, Genel Başkan, Genel sekreter, Merkez Karar Kurulu, Merkez Yürütme Kurulu üyelerini belirledi. Mehmet Bedri Gültekin’in vefatından sonra SCP Genel Başkanlığına getirilen Matematik mühendisi Yılmaz Ersezer Genel Başkanlığa, TKP 1920’ nin Genel Sekreteri (başkanı) Öğretim üyesi İsmail Kaplan Genel sekreterliğe oy birliğiyle seçildi.

Kongrede Genel Başkan Ersezer ve Kaplan birer konuşma yaptılar. Konuşmaların özeti “Sosyalistleri ve Kemalistleri birleştirmeye devam edeceğiz. Daha sonra tüm yurtsever kuvvetlerle bir araya gelerek iktidara yürüyeceğiz” idi.

Kongre Başta Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ve devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı okundu. İstiklal marşından sonra Enternasyonal marşı okundu.

Toplantıya katılan 150 cıvarında genç, kongreye damgasını vurdu. Sık sık attıkları sloganlarla katılımcıları heyacanlandırdı.

Toplantıdan sonra seçilen yöneticiler Anıtkabir’e giderek Atatürk’ün huzuruna çıktılar. Parti çelengini koyarak saygı duruşunda bulundular. Yılmaz Ersezer şeref defterini imzaladı.

MERSİN’LİLER ÇOK SEVİNDİ

Türkiye Sosyalist Parisi’nin seçilen Genel Başkan yardımcıları arasında iki kadın vardı. Bunlardan birisi Sosyal Hizmetler uzmanı Hacer Durgun Mersin Silifke doğumlu, Ankara’da yaşıyor. Diğeri Grafik tasarımcısı Nöber Özyürekoğlu ise Tarsus doğumlu, İstanbul’da yaşıyor. Bu durum TSP Mersin üyelerini sevindirdi.

Yusuf Çelik

EditörEditör