GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-11-2021 10:53   Güncelleme : 15-11-2021 16:17

KKTC, Mersin'de Kuruluşun 38. Yılını Törenlerle Kutladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Mersin'de kuruluşunun 38. yılını düzenlenen törenlerle kutlandı.

KKTC, Mersin'de Kuruluşun 38. Yılını Törenlerle Kutladı

Mersin Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen törene KKTC Mersin Başkonsolosu Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan,Zalihe Mendeli, Büyükşehir Başkan Vekili, Toroslar Başkan Vekili, Askeri ve Mülki Erkan temsilcileri, Gazi ve Muharip Gaziler, Üniversite temsilcileriyle yurttaşlar katıldı.

Tören,Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunumuyla başladı.

Ardından Atatürk ve Şehitlerin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı , askerî bondo eşliğinde okundu.

KKTC Mersin Başkonsosu Zalihe Mendeli, KKTC'nin kuruluşunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e şükranlarını sunarak başladığı konuşmasında Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı saygıyla yâd etti. KKTC'nin kuruluşunda, bağımsızlık mücadelesinin kazanılmasında Türk Ordusu ve mücahitler canla başla savaşarak Kıbrıs Türkleri'nin esaretine son vererek yaşanan onca zulme rağmen Kıbrıs Türkü  bağımsızlığın kazanıldığına dikkat çekti. 

 Rumların "ENOSİS"  oyununun bozulduğunu ifade eden Başkonsolos Mendeli, asla Rumlara yama olmayacaklarının altını çizerken, dün oynanan oyunların bugün de sürdüğünü, Rumların sorunların çözümüne engel tutumlarını sürdürdüğünü söyledi.

Mendeli, "Kıbrıs Türk halkı, azınlık olarak yaşamayı kabul etmeyeceğini, kendi yönetiminden, siyasi eşitliğinden, ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti'nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmeyeceğini kanıtlamıştır. Gerek ticari ve iktisadi alanda gerekse de sosyal alanda Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü desteğiyle refah seviyemizi yükseltme çabalarımız devam etmektedir. Ülkemiz turizmde, yüksek öğrenimde, tarım ve hayvancılıkta ileri gitmek için çok uygun koşullara sahiptir. Ana vatanımızdan gelen suyun kullanıma girmesiyle tarımda yeni bir döneme girilmiştir. Geçtiğimiz yıl kademeli olarak açılım süreci başlatılan kapalı Maraş, Türk idaresinde yaşayan bir şehre dönecektir. İnanıyorum ki salgın süreci geride kaldıktan sonra ülkemiz hızlı bir yükseliş dönemine girecek ve güzel günler bizimle olacak."

 Mendeli, Kıbrıs Türkleri bağımsız ve özgür olarak KKTC, her alanda hak ettiği güzel geleceğini Türk Milleti ile birlikte başaracaklarına olan inancını dile getirdi.

Kıbrıs TMT Mücahitler Dernek Başkanı Binbaşı Çetin Serez, KKTC'nin kurulmasında canıni kanını düşünmeden feda eden şehitlere rahmet dilerken gazilere şükranlarını sundu.

Öğrenciler şiirler okudu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi halk dansları gösterisinde bulundu. Başkonsolos Mendeli, MBŞ Halk Dansları Toluluğuna çiçek verdi.

 Törenin ardından hatıra fotoğrafı çektirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Başkan Vekili Gülcan Kış ile birlikte KKTC Mersin Konsolosluğu'u ziyaret etti.  KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli'i  tebrik etti.

Başkan Seçer, “38 yıllık bir devlet birikimi oldu ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önemli bir gücü var. Çünkü yanı başında anavatan var, Türkiye var, Türkiye halkı var. Kurumlarıyla, vatandaşlarıyla, ruhuyla, kalbiyle Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Türkiye Cumhuriyeti var. Bu son derece önemli bir değerdir. Dün olduğu gibi bugün de aynı kararlılıkla, aynı duyguyla, aynı inançla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanında olacağız” dedi.

 KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli Konsoloslukta, tebrikleri kabul etti. Konuklarıyla bir süre sohpet etti.. Konuklarına  Kıbrıs'a özgü özel tadlar ve ikramlarda bulunuldu.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala