GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-09-2023 19:29   Güncelleme : 15-09-2023 11:43

MTSO 29 NOLU MESLEK KOMİTESİ İLAN VE REKLAM VERGİLERİ GÜNDEMİYLE TOPLANDI

MTSO 29 Nolu Meslek Komitesi "İlan ve Reklam Vergileri Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirdi.

MTSO 29 NOLU MESLEK KOMİTESİ İLAN VE REKLAM VERGİLERİ GÜNDEMİYLE TOPLANDI

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 29.Nolu Meslek Komitesi toplantısında Mersin Büyükşehir Belediyesi İlan ve Reklam Şube Müdürü Tevfik Aydın, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin İlan ve Reklam Vergileri ve muafiyetlerle ilgili komite üyelerine bilgi verdi.

29 NOLU MESLEK KOMİTESİ  KIRTASİYE, MATBAA, REKLAM AJANSLARI ve BASIN YAYIN HİZMETLERİ

MTSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, 29 Nolu Komite Başkanı Şebnem Demirbaş, Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Serdar Helvacı, TOBB Delegesi, TOBB Basın Sözcüsü Meclis Üyesi Görkem Aksoy, TOBB Delegesi Meclis Üyesi Hasan Söyümez, Meclis Üyesi Nuh Avcı,  Meslek Komite Üyesi Hamdi Gökalp, Meslek Komite Üyesi Ali Gök'ün yanı sıra Meslek Komite üyeleri katıldı.

Meslek Komite Üyesi Hamdi Gökalp'in modaratörlüğünde gerçekleştirilen toplantının diğer konuşmacıları Aksoy ve Gök, sektörlerin ortak yaşadığı sorunlar ve çözümü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gökalp, MTSO 29 Nolu Meslek Komitesi, diğer komitelere göre daha aktif çalışmalar yürüttüğünü, komitenin kırtasiye,matbaa,reklam ajansları ve basın yayın hizmetlerini barındırmasıyla bir birine bağlı sektörlerden oluştuğuna dikkat çekerek, gündemi belirleyerek  sorunların çözümü ve meslek komitesi üyelerinin dayanışma ve işbirliğine katkı sunmaya çalıştıklarını ifade etti.

Açık hava ilan ve reklam vergilerinde yeni çözüm yolları dile getirildi

Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Yasası çerçevesinde totem ve tabelalarda uygulanan vergiler, vergi istisnaları ve düzenlemeler hakkında bilgiler paylaşıldı. Katılımcılar, yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek taleplerini aktardı. Toplantı sonunda gerek 29 No’lu komiteden, gerekse Büyükşehir Belediyesi’nden temsilcilerin bulunduğu bir çalışma grubu kurulup, sorunların ve taleplerin rapor haline getirilerek Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne sunulması kararlaştırıldı.

İnşaat izni alınmış arsalardaki totem ve tabelaların kullanım şartnamesi hakkında bilgi verilerek bu konuda sektörün taleplerinin de dile getirildiği toplantıda, kişilerin kendilerine ait boş arsalarda firmalarının reklamını yapamamasının getirdiği sıkıntılar aktarıldı.

Bulvar, ana arterler gibi kamu alanında bulunan totemlerle ilgili kamu alanı kullanım bedelinin yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğinin üzerinde durulan toplantıda, kentin görsel estetiğinin sağlanması için tabelalara düzenleme talebi gündeme getirildi. Bunun için Mersin’deki bir ana bulvarın pilot bölge seçilmesi talep edilirken, bu bölgede tüm işyeri sahiplerine bir süre verilerek, tek tip cephe tabelası uygulamasına gidilmesi değerlendirildi. Yine bu bölgede çevre kirliliğini önlemek adına, kaldırım üzerindeki tüm totem ve reklam mecralarının kaldırılması gerekliliği ele alındı.

Toplantının sonunda, 2016 yılı sonrasında inşaatların çevresini saran vinil tabelalardan alınan reklam vergilerinin artmasıyla birlikte, inşaat firmalarının bu reklamlardan vazgeçmesinin getirdiği sıkıntılara dikkat çekildi. Bu durumun hem belediyelerin vergi geliri kaybetmesine, hem de vinil yerine inşaatların kullandığı sac tabelaların görüntü kirliliğine neden olduğu belirtilerek, bu vergi oranlarının yeniden değerlendirilmesi talep edildi.

Açık hava ilan ve reklam vergilerinde yeni çözüm yolları dile getirildi.

Tevfik Aydın, Büyükşehir olarak caddelere bez pankart asılasına izin verilmiyori

Her türlü reklam ve ilanlar için belediyeye müracat edilerek izin alınması gerekiyor.

1,5 metreden başlayan tabelaların vergilendirildiğini, 1 metre ve altında olan tabelalardan vergi alınmıyor.

 2013'te çıkarılan Büyükşehir ilan ve reklam yasası dayanağı ile ilan ve reklamlar vergilendiriliyor, Bugüne kadar fiyatlar 2013'teki ücret tarifesiyle belirlendiği gibi artırılmadan bugüne kadar devam ediyor.

TOBB Delegesi Meclis Üyesi Hasan Söyümez, 29 Nolu Meslek Komitesinin pekçok sektörü barındırdığını, bu sektörlerin çalışmaları  etkin ve verimli kullanılması işbirliğine bağlı olduğunu, sektörün sorunlarının çözümü için Büyükşehir Reklam ve İlan Dairesi Müdürlüğü'ne büyük iş düştüğüne dikkat çekerek, karşılıklı anlayış ve işbirliğinin sektöre canlılık kazandıracağını, her iki tarafın da kazançlı çıkacağına dikkat çekti.

Komite üyeleri, belediyenin aldığı ilan vergilerinin öncelikle kendilerine bilgi verilerek ücretlendirilmesi, karşılıklı anlayış içinde yasanın dayanağına uygun yapılmasıyla maduriyetlerin giderilebileceği ifade edildi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

 

EditörEditör