KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 29-11-2021 09:37   Güncelleme : 29-11-2021 09:37

SÜMEROLOG MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ, UNESCO ÖZEL ÖDÜLÜNÜ ALDI’

Sümerolog Prof. Dr. Çığ, UNESCO’nun Uluslararası Anadil Günü için düzenlediği “Sınırların Ötesinde Anadil: Türkçe” seminerine ve NY Atatürk Okulu’nun 50. Yılı’nı kutlama programına verdiği katkılardan dolayı teşekkür plaketi aldı.

SÜMEROLOG MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ, UNESCO ÖZEL ÖDÜLÜNÜ ALDI’

 Türkiye’nin ilk, dünyanın da en önemli Sümerologlarından biri olan Çığ, ödüllerine bir yenisini daha ekledi.

107 yıllık başarı dolu bir ömür

Bir asırlık ömür Çığ, UNESCO’nun Uluslararası Anadil Günü için düzenlediği “Sınırların Ötesinde Anadil: Türkçe” seminerine ve NY Atatürk Okulu’nun 50. Yılı’nı kutlama programına verdiği katkılardan dolayı teşekkür plaketi aldı. 

“Hür zihniyetle bir şeyler yaptıysanız muhakkak takdir edilir”

Muazzez İlmiye Çığ, son aldığı ödülle ilgili olarak, “Hani derler bazıları ‘efendim yaptığın iş takdir edilmez’. Ben aksini söylüyorum. Eğer hür zihniyetle bir şeyler yaptıysanız muhakkak takdir edilir. Onun için herkesin elinden geleni yapması lazım. Ben takdir düşünmedim hiçbir zaman” ifadelerine yer verdi.

Muazzez İlmiye Çığ, gençlere seslendi: “Okusunlar, okusunlar, okusunlar”

Bir ömür ilimin ve bilimin peşinden giden Çığ, gençlere seslenerek, “Atatürk’ü çok okusunlar. Eğer Atatürk olmasaydı, kadın erkek beraber olamayacaktık. Atatürk’ün Nutuk’unu okusunlar. Okusunlar, okusunlar, okusunlar. Okumak insanların kafasını açar” dedi.

Çığ, “Çiviyazılı Mektuplar” kitabını imzaladı

Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu’nun, Çığ’ın arşivinde yer alan Prof. Samuel Noah Kramer’in mektuplarına ve Çığ’la yaptığı görüşmelere dayanarak hazırladığı Çiviyazılı Mektuplar’ı tanıtan Muazzez İlmiye Çığ, “30 yıl içinde müzede yaptığım çalışmaları bir profesör arkadaş çok güzel değerlendirdi. Yabancılarla yaptığımız mektuplaşmalar… Oradaki çalışmalarım benim kapalıydı. Halbuki o çalışmaların sonucunda ben bu kadar kitap yazabildim. Orada çok muazzam çalışmalar oldu. Bu kitap bu bakımdan çok değerli benim içim de” diyerek, kitabını Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger adına imzaladı.

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala