DÜNYA
Giriş Tarihi : 17-09-2023 19:28   Güncelleme : 17-09-2023 19:32

Türk Dünyası'nda Gazeteciler Buluştu

Türk Dünyası Gazeteciler Şurası'nın 4’üncüsü Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi.

Türk Dünyası'nda  Gazeteciler Buluştu

Karaca; Hedefimiz  Türk Birliği’ni güçlendirmek

 Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı ve Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen Basın Şurasında Türk Dünyası gazetecileri arasındaki işbirliğine dikkat çekildi.
Türkiye ve Azerbaycan’dan gazetecilerin katıldığı 4. Türk Dünyası Gazeteciler Şurası’nın açılışında konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, hedeflerinin Türk Birliği’ni güçlendirmek olduğunu söyledi.


Genel Başkan Yılmaz Karaca, şöyle konuştu;
"İlk basın şurası 2015 yılında Eskişehir’de yapıldı. 2014 Yılında Eskişehir'in Türk Dünyası Başkenti ilan edilmesi Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı tarafından gerçekleştirdiğimiz 1. Şuraya Türkiye'nin 4 bir yanından 350, Türk Dünyası ve Avrupa'dan 150 Gazeteci ve Televizyoncu katıldı. 1. Şurada ilk defa 50 kadın Gazetecinin katılımı ile Kadın Gazetecileri kurultayı yapıldı. Kadın gazetecilerin sorunları tartışıldı Kurultay sonrası sonuç bildirgesi yayınlandı. Türk Dünyası ve Avrupa ile iş birliğine daha fazla önem verilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Önemli bir gelişme olarak örgütlenme adına da Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu kuruldu. Federasyon Türk Dünyası Film yarışmaları başlattı ve bu yıl dokuzuncusunu yapıyor. Daha sonra 2. Türk Dünyası Gazeteciler Şurası 2015 yılının mayıs ayında Tataristan'ın Kazan şehrinde yapıldı. Bu Kurultaya da çevre ülkelerden ve Türkiye'den 100 civarında Gazeteci ve Televizyoncu katıldı. 2019 Yılında TİKA'nın desteği ile 3. Türk Dünyası Gazeteciler Şurasını gerçekleştirdik. Kazakistan'ın Türkistan şehrinde gerçekleştirilen Şuraya Türkiye'den Türk Dünyasından ve Avrupa'dan 100 civarında Gazeteci ve Televizyoncu meslektaşımız katıldı. Bu kurultaya maalesef Kazakistan yetkilileri gerekli ilgiyi göstermedi. Son derece başarılı geçen 3. Gazeteciler Şurasında alınan kararla Türk dünyasının gelişmesi için bu toplantılara devam edilmesi kararı alındı. 3. Şura sonrasında Komsu ülkelerdeki savaşlar asrın hastalığı Covit-19. Ekonomideki dalgalanmalar ve deprem nedeniyle maalesef 4. Gazeteciler Şurası ertelendi. Nihayet uzun bir aradan sonra 4. Türk Dünyası Gazeteciler Şurasını Azerbaycan Bakü'de gerçekleştiriyoruz. 4. Türk Dünyası Gazeteciler Şurasının Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de yapılması anlamlı ve değerlidir" 
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir de, Türk Dünyası gazetecileri arasında işbirliği amacı taşıyan bu tür organizasyonların devam etmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Basın Şurasına katılan gazeteciler görüşlerini aktardılar. 
Türk Dünyası Gazetecileri 4. Basın Şurasının sonuç bildirgesi daha sonra açıklanacak.

EditörEditör