TURİZM
Giriş Tarihi : 10-06-2020 20:28   Güncelleme : 10-06-2020 21:52

CENNET CEHENNEMİN ASANSÖR VE SEYİR TERASI MECLİS GÜNDEMİNDE

Mersin'de Cennet Cehennem diye adlandırılan tarihi ve turistik gözde mekanına yapılan asansör ve seyir terası meclis gündemine taşındı.

CENNET CEHENNEMİN ASANSÖR VE SEYİR TERASI MECLİS GÜNDEMİNDE

Mersin-Silifke yolu üzerinde Narlıkuyu Mahallesi yakınlarında bulunan Cennet-Cehennem çökükleri, yıllık ortalama 60-70 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Doğal yollardan oluşan bu iki büyük çukur; obruk, mağara ve çökük gibi isimlerle de anılmaktadır.

Cennet ve Cehennem Mağaraları için 2018’de bir proje başlatıldı. Proje kapsamında dönemin Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Doğu Akdeniz’in önemli turizm merkezi “Cennet-Cehennem obrukları”na 10 milyon harcanarak “modernize” edeceğini duyurmuştu. Elvan, Kalkınma Bakanlığının 2017 yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, antik dönemden kalan obruklara yönelik proje hazırlandığını ifade ederek, "Cennet-Cehennem, birçok insanın ziyaret ettiği bir turizm bölgesi. Burada da çok ciddi eksiklikler var. Obruklara iniş çıkış çok zordu. Buraya bir asansör ve seyir terası yapıyoruz. Aşağı yukarı 10 milyon liralık bir proje geliştirdik… orayı daha da zenginleştiriyoruz, görkemli hale getiriyoruz." ifadesinde bulunmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle başlayan çalışmalar sona erdi. 462 basamakla inilen doğa harikası “Cennet” obruğuna artık asansör ile inilip çıkılacak. 75 metre derinlikteki “Cennet” olarak adlandırılan obruğa asansör; 130 metre derinlikteki “Cehennem” isimli alana da cam seyir terası yapıldı.

Cennet Milyonlarca yıl önce doğal yollardan oluşan Cennet ve Cehennem çukurlarında, Antik Yunan Çağı efsanelerinden yüz başlı ejderha Typhon’un, Zeus tarafından hapsedildiğine inanılmaktadır.içerisinde Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır. Kilisenin giriş kapısı üzerindeki dört satırlık kitabede, bu kilisenin V. yüzyılda Aziz Paulus tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırılmış olduğu yazmaktadır.

Cennet mağarasının bitimine yakın bir yerdeyse Hellenistik dönemden kalma bir Zeus Tapınağı olduğu belirtiliyor. Merdivenli yolun da bu dönemden kaldığı sanılıyor.

Cennet ve Cehennem obruklarına yapılan asansör ve seyir terası ile ilgili  Mersinliler ve uzmanlar projeye tepki göstererek, doğal yollarla oluşmuş, tarihi ve turistik mağaraya merdivenle inilmesi gerektiğini, asansör yapılarak mağaranın anlamının bozulduğunu ve doğaya müdahale edildiği yönünde görüşleri kamuoyunda  konuşulmakta.

 Mersin İli, Silifke İlçesi, Hasanaliler Mahallesinde bulunan Cennet-Cehennem Örenyeri ve Astım Mağarası 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olmasının yanı sıra  3. Derece de arkeolojik sit alanı olduğunu belinmekte.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un cevaplaması için CHP Mersin Milletvekili AV. Ali Mahir Başarır ve HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, ayrı ayrı  soru önergesi verdi.

.Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevapladırılması istenen soru önergesinde Turan,"Toplamda 10 milyon lira olan Cennet ve Cehennem projesinde asansör ve seyir terası haricinde başka hangi alanlarda harcama yapılmıştır?Cennet ve Cehennem obruklarına yapılan asansörün maliyeti ne kadardır? Cennet ve Cehennem obrukları projesi için ihale süreci nasıl işlemiştir? İhale ne zaman hangi şirketlerin katılımıyla gerçekleşmiştir? İhaleyi hangi şirket hangi şartlarla kazanmıştır? Proje yapılırken obrukların tarihi ve doğal dokusunun korunması amacıyla hangi kurumlarla iş birliği yapılmıştır? Hangi kurum ve kurullar projenin onaylanmasına izin vermiştir? Bu izinler nelerdir? Tarihi Cennet ve Cehennem obrukları üzerine asansör dikilerek doğal yapının bozulması karşısında Bakanlığınız herhangi bir inceleme yapacak mıdır? Yapılacaksa bu çalışmalar nelerdir?  Mersin’de gerçekleştirilen turizm projelerinde Mersinlilerin görüşlerine dair bir kamuoyu araştırmanız var mıdır? Varsa araştırmanın sonuçları nelerdir? Böyle bir araştırma yoksa Mersinlilerin görüşlerine başvurulmamasının sebebi nedir? İnsan yaşamını kolaylaştıracağı iddiasıyla yapılan Cennet ve Cehennem projesinin doğal yaşamın bütünlüğünü bozacağı ortadayken projenin yapılmasının nedenleri nelerdir?" dile getirirken Başarır ise Böylesine tarihi değeri ve doğal güzelliği olan Cennet Mağarası’na asansör yerleştirmesi hangi anlayışın ürünüdür? Söz konusu asansörün dikilmesiyle ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliğine yara verdiğinizin fakında mısınız? Ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliğine yara veren asansörün yapımına kim ya da kimler karar vermiştir? Milyonlarca yıl önce oluşan Cennet Mağarası’nın doğallığını korumak adına yapılan asansörü kaldırmayı düşünüyor musunuz?" ifadesinde bulundu.

MERSİN KENT HABER

EditörEditör