GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-01-2016 13:44   Güncelleme : 24-01-2016 13:44

Dünya Bakliyat Yılına Özel 120 Çeşit Bakliyat Yemeği

Baklagillerin tüketimini artırmak ve halkı özendirmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu’na üye, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 20 aşçının hazırladığı, nohut, fasulye, mercimek, kuru bakla gibi bakliyat ürünlerinden yapılmış, çorbalar, yöresel ürünler, mezeler, zeytinyağlılar, salatalar, yeni akım ürünler, pastalar ve tatlılardan oluşan 120 çeşit yemek sergilendi.

Dünya Bakliyat Yılına Özel 120 Çeşit Bakliyat Yemeği

Türkiye’de İlk Defa, Mersin'de Bakliyat Yemekleri Sergisi Gerçekleştirildi


Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016 yılının Dünya Bakliyat Yılı ilan edilmesi münasebetiyle, Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) koordinesinde, Türkiye’de ilk defa ilimizde ‘Bakliyat Yemekleri Sergisi’ gerçekleştirdi.
 
Yenişehir İlçesindeki bir otelde gerçekleştirilen sergiye Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Kanada Ankara Büyükelçisi John Holmes, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Dünya Bakliyat Federasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Başkanı Gökhan Tufan, il protokolü ve çok sayıda bakliyat üreticisi de katıldı.
 
Vali Çakacak, 36’sı yeni akım mutfak ürünlerinden oluşan toplam 120 çeşit yemeği tek tek inceleyerek, Taşpakon Başkanı Gökhan Tufan’dan yemekler hakkında bilgi aldı.
 
Serginin gezilmesinin ardından program, menüsü doğal bakliyat yemeklerinden oluşan yemekle devam etti.
 
Abdullah Özdemir; “Bakliyat zengin olsun, fakir olsun bilinçli beslenmek isteyen herkesin gıdasıdır.”
 
Yemeğin ardından bir konuşma yapan Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, bu etkinlikle asıl amaçlarının bakliyatı tanıtmak ve özellikle genç nesillere benimsetmek olduğunu vurguladıktan sonra,“ Bakliyat zengin olsun, fakir olsun bilinçli beslenmek isteyen herkesin gıdasıdır. Bakliyatı böyle değerli yapan şey elbette ki yüksek besin değeridir. Bakliyatın anavatanı ise yaşadığımız coğrafyadır. Bakliyat üretimi çok fazla olmasa da, Mersin için bakliyatın ayrı bir önemi vardır. Çünkü Ülkemizde bakliyat üretimine dayalı sanayinin yaklaşık %70’i Mersin’dedir.” dedi.
 
Başkan Arslan, “ Bakliyat, GDO İle Üretilmediği Bilimsel Olarak İspatlanmış Bir Gıdadır.”
 
Dünya Bakliyat Federasyonu Başkanı Hüseyin Arslan ise bakliyat ürünlerinde GDO ile üretim olmadığının bilimsel olarak ispatlanmış, doğal bir gıda olduğunu vurguladıktan sonra, “ Bugün burada tamamı bakliyat ürünlerinden oluşan birbirinden güzel 120 çeşit yemek sergilendi. Dünya çapında bu kadar çeşitli üründen oluşan bir sergi ilk defa gerçekleştirildi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Büyükelçi Holmes, “ Bakliyat Konusunda Her Zaman Türkiye’ye Destek Olmaya Hazırız ”
 
Programa onur konuğu olarak katılan Kanada Ankara Büyükelçisi Holmes ise, “ Böyle güzel bir programda bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Bu etkinlik, iki ülke arasındaki var olan ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve enerji kazandırılması bakımından önemli bir etkinliktir.” şeklinde konuştu.
 
Vali Çakacak, “ Mersin Tarımıyla, Sanayisiyle ve Bakliyat Ticaretiyle Ülkemizin Merkezi Konumundadır.
 
Vali Çakacak ise, “ Hükümetimizin girişimleri neticesinde Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılı Dünya Bakliyat Yılı olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle de bugün burada bakliyatın önemine, daha da önemlisi Mersin’in bakliyattaki önemine vurgu yapılması, aynı zamanda bakliyatın daha geniş kitlelere, çok daha farklı şekilde sunulması amacıyla böyle güzel bir etkinlik gerçekleştirildi. Bakliyat özellikle Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Dünya mutfağında da önemli yeri olan bakliyat kullanılarak, Türk aşçılarımızın yoğun çalışmalarıyla, sergide de gördüğümüz gibi 120 çeşit bakliyat yemeği yapılmıştır. Bu kadar farklı yemeği bir arada sunulması bizler için son derece önemli bir fırsattır.” dedi.
 
Konuşmasına, Mersin’in bulunduğu lokasyon sayesinde binlerce yıllık zengin mirasıyla önemli bir il olduğunu vurgulayarak devam eden Vali Çakacak, “ Mersin tarımıyla, sanayisiyle ve ticaretiyle olduğu gibi, bakliyat ticaretiyle de Ülkemizin merkezi konumundadır. Adeta ülkemizde üretilen tüm bakliyatın borsası Mersin’de kurulmaktadır. ‘Dünya Bakliyat Federasyonu’ başkanının ilimizden olması da Mersin’imizin bu konuda ne kadar önemli bir konumda olduğunu göstermektedir.” dedikten sonra, bu derece önemli bir etkinliğin ilimizde gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti ve bu etkinliğin bakliyat sektörü ve ilimiz açısından son derece verimli olması temennileriyle konuşmasını tamamladı. 23.01.2016
EditörEditör