SAĞLIK
Giriş Tarihi : 06-02-2019 15:52   Güncelleme : 06-02-2019 15:52

EMEKLİ HEKİM MAAŞLARINDAKİ ADALETSİZLİK HEMEN DÜZELTİLSİN

Mersin Tabip Odası'nda yapılan basın açıklamasında 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yapılan emekli doktorlara yapılan zammının yetersiz olduğu belirtilerek “Dağ fare doğurmuştur”.açıklamasında bulundu.

EMEKLİ HEKİM MAAŞLARINDAKİ ADALETSİZLİK HEMEN DÜZELTİLSİN

Yapılan açıklamada,"Türk Tabipleri Birliği ve Mersin Tabip Odası olarak yıllardır emekli hekim maaşlarının yükseltilmesi ve hekimlere fiili hizmet süresi zammı verilmesi için mücadele ediyoruz. Başlangıçta bu talepler karşısında sessiz kalan AKP hükümetleri ısrarlı mücadelemiz sonucunda 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere hekimlerin emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik bir torba yasa çıkardı. Ancak bu yasayı izah edebilecek tek cümle, “Dağ fare doğurmuştur”.

Yürürlüğü giren yasa ile emekli uzman hekimler için yaklaşık 2.000 TL, emekli pratisyen hekimler için yaklaşık 1.500 TL’ye karşılık gelecek bir ek ödeme tanımlanmıştır. Yasayla bu ilave ödemenin emekli hekimlerden sadece Emekli Sandığı’na tabi olanlara yapılması uygun görülmüştür. Bu nedenle Bağ-Kur ve SSK emeklisi hekimler bu artıştan yararlanamamışlardır. Bu düzenleme adil olmadığı gibi bütün sosyal güvenlik kurumları birleştirilmişken emekliler arasında yapay ayrımlar doğru da değildir.

Yasaya göre, emekli olup da çalışmak zorunda kalan hekimler maaş zammından faydalanamamıştır. Yasanın gerekçesinde de kabul edildiği gibi emekli hekim maaşları “öğretim üyesi, hakim, subay gibi meslek mensuplarının emeklilerinin yarısı kadar”dır, yani son derece yetersizdir ve yapılan zamla bu yetersizlik bir miktar azalsa da ortadan kalkmamıştır. Bu durumda emekli hekimlerin çoğu çalışmaya devam etmek zorunda kalmış ve yapılan zamdan yararlanamamıştır. Başka hiçbir emekli grubuna uygulanmayan bu düzenleme açıkça hekimlere haksızlıktır.

Emekli hekim meslektaşlarımız sağlık hizmeti sunumunda fevkalade deneyim ve birikim sahibidirler. Bir yandan ülkemizde hekim sayısının yetersizliğini öne sürmek ve buna dayanarak mecburi hizmet uygulamasını sürdürmek, diğer yandan emekli hekimlerimizin maaş zammından yararlanabilmek için hizmetten çekilmelerini teşvik etmek, açık bir çelişkidir.

Yasaya göre, kendi parasıyla prim ödeyip döner sermayesinin bir kısmını emekliliğine saydırmış olanlara maaş zammı, ilave ödeme düşülerek ödenecektir. Söz konusu primleri, işveren payı da dahil olmak üzere tamamını hekimler kendisi ödemiştir. Bu nedenle, böyle bir mahsuplaşmanın hiçbir haklı gerekçesi yoktur.

Yasanın yürürlüğe girmesi ve maaşların ödenmeye başlamasıyla uygulamada yeni bir sıkıntı daha belirmiştir ki, Hükümet son üç yılda prim ödenen sosyal güvenlik kurumuna göre tavır alması gerekirken sadece son bir yıl SSK’ya prim ödeyip emekli olanlara da bu zammı yapmak istememektedir.

Tüm bu açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere hükümet hekimler arasında çok ciddi bir ayırım yapmakta ve çok adaletsiz davranmaktadır. Hatta zam yapmış gibi göstererek ödeme yapmama konusunda bir kararlılıkları olduğu da ortadadır. Bizler gerek TTB ye gerekse de Mersin Tabip Odası olarak gerekli itirazlarımızı yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Ancak bu bir yasal düzenleme olduğu için ya Ana Muhalefet partisi tarafından Anayasa’ya aykırılık davası açılması ya da Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının kullanılması suretiyle hekimlerin bireysel başvurularına açık bir uygulamadır. Şehrimizin milletvekilleri ile görüşme sağlanmış ve bu konudaki hukuksal girişimlerin yapılması için bir çalışma başlatılmıştır.

Bu anlamda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu uygulamanın adaletsizliğine, haksızlığına yönelik mücadelemizi sürdüre kararlığında olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." ifadeleri yer aldı.

MERSİN KENT HABER

PalaPala