YAŞAM
Giriş Tarihi : 23-02-2024 13:45   Güncelleme : 23-02-2024 13:45

Emeklilere Hak Ettiği Saygı Gösterilsin

Mersin'de Emekliler "Emekli yurttaşlara hak ettikleri saygı gösterirsin." çağrısı.

Emeklilere Hak Ettiği Saygı Gösterilsin

Tüm emekliler Sendikası, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği, Türkiye Emekliler Derneği tarafından düzenlenen ortak basın açıklamasında bulunarak taleplerini dile getirdi.

Türkiye Emekli Sendikası Binası önünde gerçekleşen ve Türkiye İşçi Partisi Yenişehir Belediye Başkan Adayı Gencer Baykul’un yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sendika temsilcisinin de destek verdiği eylemde, emeklilerin sorunlarının anlatıldığı kısa bir de tiyatral gösteri yapıldı.

Emekliler, içi boş vaatlerle göz boyamak yerine haklarının verilmesi talebinde bulundu. İntibak yasası, konut sorunu, maaş bağlama katsayıları gibi düzenlemelerin bir an önce yapılmasını isteyen emekliler, “Emeklilere saygısızlık yapıyorsunuz. Yanlıştan dönün. Emekli primlerini son kuruşuna kadar ödedi. Şimdi haklarını istiyor” diye seslerini yükseltti.

Yapılan basın açıklamasında  “Emeklilerin yoksulluğu her geçen gün artıyor. Sorunlarımız büyüyor. Bizi yok saymaya, dilsiz kılmaya çalışıyorlar. Yılda bir verilen sözde müjdeler, emeklinin derdine çare arıyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisine çağrımızdır.  Şu anda emekli maaşları TÜİK’in belirlediği sahte rakamlar üzerinden tek yanlı olarak belirleniyor. Milletin vekillerine, bir an önce toplanıp, emekli, dul yetim maaşlarının toplu sözleşme ile belirlenmesinin yolunu açan Emekli Sendikaları Kanununu çıkarın.

Kişi çalışma hayatı sonuna gelip emekli olduğunda asgari ücretin üzerinde bir maaşı hak etmiştir. Asgari ücret bile geçici olmalıyken 10 bin lira maaş, ülkenin emeklisinin aşağılanmasıdır.

Tüm emekli maaşları dul ile dul yetim aylıklarını, açlık yoksulluk sınırı rakamları ve gerçek enflasyon oranına göre seyyanen zam yapılsın.

Tüm emeklilerle dul ve yetim aylığı alanları yılda 4 defa birer maaş tutarlı ikramiye ödensin.

İkramiye ödenmelerinde çalışan emekli çalışmayan emekli özel sandık emeklisi şeklinde ayrımcı adaletsiz ve haksız uygulamalar kesinlikle son verilsin.

EYT’de bekçileri yaşadığı mağduriyetler ortadan kaldırılsın. Emekli yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülsün.

Ağır işlerde çalışanları yıpranma pay ve erken emeklilik hakkı tanınsın emekli maaşlarının açıklandığı saatte enflasyon oranlarına göre hükümet tarafından tek yanlı olarak belirlenmesi uygulamasına son verilsin.

Emekli maaşları ile dul yetim aylıklarının toplu sözleşme yoluyla verilmesi intibak yasası tekrar derhal çıkarılsın aylık bağlama oranları yükseltirsin.

Herkes için eşittir tekli parasız ulaşabilir sağlık hizmeti ilkesine göre emekli maaşlarından yapılan tüm sağlık kesintileri iptal edilsin.

Emekli yurttaşlara hak ettikleri saygı gösterirsin.

Yalnız yaşayan hasta ve bakıma muhtaç emekli ve yaşlı yaşlılar için devlete ait huzurevleri sayısı artırılarak bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.” ifadeleri yer aldı.

EditörEditör