EĞİTİM
Giriş Tarihi : 07-05-2024 19:21   Güncelleme : 07-05-2024 21:07

GİŞKAD, İLK YARDIM FARKINDALIK EĞİTİMİ DÜZENLEDİ

Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD), "Panik Değil, İlk Yardım Kurtarır" felsefesiyle "İlk Yardım Eğitimi" etkinliği ile farkındalık yarattı.

GİŞKAD, İLK YARDIM FARKINDALIK EĞİTİMİ DÜZENLEDİ

GİŞKAD, Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlediği "İlk Yardım Eğitimi" etkinliğini konunun uzmanı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Ayrık yaptı.

 İlk Yardım Eğitimi video gösterimiyle başladı.  İki interaktif ders olarak verildi.

GİŞKAD'ın düzenlediği "İlk Yardım Eğitimi" farkındalık etkinliğine, GİŞKAD Yönetim Kurulu ve Üyeleri, Mersin'deki  Kadın STK, Temsilcileri Sivil Toplum Kuruluşlarının kadın temsilcileri büyük ilgi gösterdi.

"İlk Yarım Eğitimi"  etkinliğine katılanlara "katılım sertifikaları" derslerin bitimi sonrası verildi.

GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mürvet Beydağı, katılımcılara sonsuz teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında "Çok kıymetli bir haftadayız. İlk Yardım Haftası. Bu anlamlı haftada Değerli Hocamız Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Ayrık, bizlerle birlikte olacak. İlk Yardım Nedir? Nasıl  Yapılabilir? Nasıl Hayat Kurtarılabilir?  Doğru yaklaşımlarla bir insanı nasıl kurtarabiliriz. Yanlış yaklaşımlarla  da bu kişiye zarar verebiliriz.  Biz bunun en doğrusunu öğrenmek için  konusunda uzman Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi  Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hocamız, bizleri kırmayıp bu eğitim için bizlerle birlikte oldu. Kendisine GİŞKAD Ailesi olarak sizler adına çok çok teşekkürler ediyorum. Hoş geldiniz. Şeref verdiniz" dedi. 

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Ayrık, ilk derse başlamadan önce "İlk Yardım" ile ilgili hazırlanan videoyı konuklara izletti.

Prof. Dr. Ayrık, İlk Yardımda "ne yaptığımızı bilmek" çok önemlidir. 

Yaşam desteği, ilk yardım  bir şey yapmak değildir." 

Bu ilk yardım konusu çok önemli ve uzun uzun anlatılması gerektiğine dikkat çekerken  Ayrık, "Bu derslerimizle bir farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz." bu  hatırlatmasıyla derse başladı.

Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Ayrık, ilk derse "Ne yaptığımızı bilmek çok önemlidir." 

İlk Derste Ayrık, "Temel Yaşam Desteği, İlk Yardım" ile ilgili açıklamasında  "Doğru yapılan ilk yaşam desteği hayat kurtarır." vurgusu yaptı.

İlk müdahalenin ardından gecikmeden 112 Acil Servis aranmalıdır. İlk Yardımda olması gereken ekipmanlar varsa hemen uygulanmasının önemini belirtti. Hastaya müdahalenin nasıl yapılacağını teorik ve pratik olarak eğitime katılanlara sunuldu.

Kalp krizlerine karşı eğitime katılanları uyaran Ayrık "Geç saatlerde yemek yemekten uzak durun" dedi.

Eğtimin insan sağlığında da ilk yardımda da çok önemli olduğuna işaret eden Ayrık, ilk yardımlarla hayat kurtarmak istiyorsak "Kaliteli, nitelikli kurtarıcıları yetiştirmek zorundayız" ifadesinde bulundu.

İkinci derse, boğulma ve koma ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ayrık, boğulma,  kalp krizi,  kan şekeri düşmesi, Karın ağrısı, sırt ağrıları, nöbet geçirme, sara krizleri, bilinç kaybı, göğüs ağrıları ile ilgili açıklamaları, belirtilerinin yanı sıra ilk yardımın nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler verdi.

Termal yanıklar,inme, felç, boğulma (suda ve gaz ile boğulmalarda) doğru yapılması gereken ilk yardım ile, yapılmaması gerekenlerle ilgili uyarılarını dile getirdi.

Kanama (iç ve dış kanama) da uyarıları dile getiren Ayrık, "burun kanaması"  durumunda öncelikle yapılması gerekenleri  model üstünde göstererek örnekledi.

 Çıkık ve kırıklarda ise hastanın kırık olan yerleri oynatılmadan sabitlenerek 112 araranmalı, acil servise bir an önce  götürülmesi hatırlatıldı.

Yılan sokmaları ile örümcek sokması, arı sokması gibi durumlarda dikkat edilmesi gerekli yöntemin müdahale etmeden 112'yi aramak Acil Servise bir an önce götürmek olduğunu ifade eden Ayrık,Allerjik durumlarda ise ilaçla bu durumun geçebileceğini belirtti.

Prof Dr. Ayrık, ders sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı. İlk Yardımda ilk müdahalenin yaşam kurtardığını, derhal 112'nin aranması gerektiğini, ilk yardımda yapılması gereken müdalelenin kurallarına uygun yapılarak sağlık ekiplerinin gelmesinin beklenmesi gerektiğini unutmamalarını hatırlattı. GİŞKAD'ın bu farkındalık etkinliği için Başkan Beydağı'na teşekkür etti. Başkan Beydağı, "Prof. Dr. Cünayt Ayrık'a verdiğiniz bu bilgilerle bizlere farkındalık yarattınız. Çok teşekkür ederiz" dedi. Kendisine teşekkür plaketi verdi. Çiçek sundu.

İlk Yardım Eğitimine katılanlara Prof.Dr. Ayrık ve GİŞKAD Başkanı Beydağı, eğitim sertifikalarını verdi. Etkinlik toplu fotoğraf ile sona erdi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

EditörEditör