KENT
Giriş Tarihi : 05-01-2022 18:55   Güncelleme : 15-01-2022 22:55

İran'dan plastik üretimi için hammadde ithalatı

Petrokimya ürünleri, petrol veya doğal gazdan elde edilen kimyasallar ve polimerlerdir. Plastik ve sentetik malzemelere olan talebin sürekli artması ve diğer yandan günümüzde ekonomi ve toplumda önemli bir paya sahip olmaları nedeniyle kimya ve polimer endüstrilerinin önemli bir parçasıdırlar.

İran'dan plastik üretimi için hammadde ithalatı

Petrokimya ürünleri, petrol veya doğal gazdan elde edilen kimyasallar ve polimerlerdir. Plastik ve sentetik malzemelere olan talebin sürekli artması ve diğer yandan günümüzde ekonomi ve toplumda önemli bir paya sahip olmaları nedeniyle kimya ve polimer endüstrilerinin önemli bir parçasıdırlar. Bu ürünler, insanların günlük olarak kullandığı binlerce farklı ürünü üretmek için kullanılmaktadır.

Bugün nereye bakarsanız bakın, korumacı duyguların dalgası akıyor. Plastik malzemelerin yaygın olarak kullanılması nedeniyle, plastik endüstrisinin refahı ve herhangi bir toplumda üretilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu endüstrilerin plastik üretmek için ihtiyaç duyduğu hammaddeler tipik olarak selüloz, kömür, dizel, tuz ve tabii ki ham petrol gibi doğal hammaddeleri içerir. Doğanın birçok bileşiğinde bulunan ham petrolün kullanılabilmesi için öncelikle bu maddenin proseslerle başka bir ürüne dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu işlemler sırasında ham petrol önce çeşitli polimerler gibi ham maddelere dönüştürülür ve daha sonra bu polimerlerden plastikler üretilir.

Son yıllarda tüketimi artan ürünlerden biri de poşet, tek kullanımlık kap vb. plastik ürünler olup, bu ürünlerin önemli bir kısmı yerli hammadde ile üretilmekte ve hammaddesinin petrokimya firmaları aracılığıyla temin edilmesi gerekmektedir. Ancak bu üretim miktarı Türkiye pazarını karşılamıyor ve bu ürünlerin ithal edilmesi gerekiyor. İran, saygın petrokimya şirketlerine sahip olması ve hammadde üretimi nedeniyle Türkiye'ye polimer malzeme ithalatı için en iyi seçenek.

Son yıllarda İran piyasasında başta dolar olmak üzere kur dalgalanmaları meydana geldiğinde, Türkiye'ye ithal edilen petrokimya ve buna bağlı olarak plastik ürünlerin fiyatları yükselmiştir. Döviz kurunun özellikle doların yükseldiği son aylarda petrokimya şirketleri plastik hammadde fiyatlarını artırdı.

Mevcut durumda üretim, özellikle plastik ürünlerin üretimi birçok sorunla karşı karşıya kalmakta, plastik ve naylon ürünler çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılmakta ve plastik ürünlerin fiyatları arttıkça çeşitli ürünlerin maliyeti artmaktadır.

Polimerler neden plastik enjeksiyonda kullanılır?

Endüstriyel polimerler, süneklik, mukavemet, sertlik, elastikiyet, uygun fiyat gibi ilginç özelliklerinden dolayı plastik enjeksiyonda hammadde olarak kullanılmaktadır. Polimerler ise termoplastiklerde ve termostatlarda bulunur ve bu da nihai ürünün çeşitliliğini artıracaktır.

Günümüzde enjeksiyon işleminde kullanılan malzemelerin %80-90'ı polietilen ailesindendir. Elbette naylon, polipropilen ve PVC türevleri de plastik enjeksiyon için popüler polimerlerdir.

İran polimerlerinin Türkiye'de satışı

İran polimerlerinin Türkiye'deki satışları artıyor. Türkiye polietilen piyasası son günlerde canlandı ve küresel piyasa nedeniyle İran polimerlerinin fiyatı da arttı ve genel olarak İran polimerleri üreten petrokimya ürünleri fiyatlarını artırdı.

İran'daki polietilen üreticilerini daha iyi anlamak için, sizin için İran'dan ithalat riskini azaltmak için en büyük üreticilerini tanıtacağız.

Türkiye ile İran arasındaki ticaret alışverişi yöntemi aşağıdaki gibidir

Türkiye ile ortak sınırlar, bu ülke ile ticaret yapmak için güçlü bir nedendir. Bu nedenle iki ülke arasında gümrük sektöründe, ithalatı ve ihracatı kolaylaştıran kanunlar, ortak ticaret ofisleri ve iki ülke arasındaki döviz hizmetlerini içeren birçok sözleşme bulunmaktadır.

Türkiye ile İran arasındaki alışverişi kolaylaştıran bir diğer anlaşma, her iki ülkenin Tir Sözleşmesi'ne ortak üyeliğidir. Buna göre, İran ile Türkiye arasındaki gümrük belgesi, taşıma aracının özelliklerini ve eşyanın cinsini içeren menşe ülke tarafından düzenleniyor ve İran ürün ve eşyalarını taşıyan aracın gümrük muayenesi olmadan Türkiye'ye girdiğini belirtiyor.

 

İran'dan Türkiye'ye mal ithalatının aşamaları

İran'dan mal ithal etmek, herhangi bir ülkeyle ticaret yapmak gibi, aynı yasalara sahiptir ve diğer ülkelerden farklı değildir. Çünkü İran ve Türkiye Tir adlı bir sözleşmeye üyedir. Bu sözleşmeye göre, Türkiye'de polisin ambalaj sevkiyatını açma hakkı yoktur (şüpheli durumlar hariç) ve bu ülkede sözleşme ve ithalat çok hızlı bir şekilde yapılır.

Her ülke gibi İran'dan da mal ithal etmenin adımları arasında beyanname hazırlamak da var. İran'dan mal ithalatı ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce ilgili kurum ve organların yayınladıkları genelgeleri dikkatli bir şekilde okumanız, ithalat ve gümrükleme sırasında herhangi bir sorunla karşılaşmamanızda fayda var.

Ayrıca bu alanda profesyonel yardım alarak zamandan ve paradan büyük ölçüde tasarruf edebilirsiniz

İran'dan mal ithalatı hava, kara ve deniz yoluyla mümkündür. Nakliye masrafları da ihracatçı tarafından ödenir. Malların gümrük işlemleri için gümrükleme yoluyla yapılan bir beyanname hazırlamak gerekir. Beyanname hazırlandıktan sonra diğer gümrüklerde olduğu gibi antrepo fişi, konşimento, sigorta poliçesi ihtiyacı. Mal alım satımına ilişkin belgeler, kartvizit, proforma, fatura ve diğer ilgili lisanslar gereklidir. Tüm bu adımlarda yetkin değilseniz, bu işlemi sizin için kolayca mümkün kılmak için şu anda ticari mühendislik hizmetleri veren şirketlere tüm bu önlemleri sağladığınızdan emin olun. Uzun yıllardır İran'dan komşu ülkelere hammadde ihracatına yardımcı olan bu firmalardan biri de Petrobon Ticari Mühendislik Şirketi'dir.

İran ile Türkiye arasındaki petrol ve gaz ihracatı hariç ticaret dengesi, iki milyar doları İran ihracatı, dört milyar doları da Türkiye ihracatı olmak üzere altı milyar doların üzerindedir.İran'ın petrol ve gaz ihracatı da dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ticaret, 12 milyar dolar.Ancak petrol ve doğalgazı hesaba katmazsak bu ticaret Türkiye'nin lehinde olacak ama petrol ve doğalgazı düşünürsek ticaret eğilimi İran'dan yana.

Halihazırda petrokimya, önemli talebe rağmen arzı büyük ölçüde azaltmıştır.Plastik ürünler geri dönüştürülebilir olsa da, bu olasılık plastik ve polimer ürünleri geri dönüşüm döngüsüne daha ciddi bir şekilde getirmek için kullanılmalıdır. Geri dönüşüm kültürü yetkililer ve toplum arasında olması gerektiği gibi yer bulamamış ve bu durumda geri dönüşüme güvenmek ülkede uygun bir ekonomik tasarruf sağlayacaktır.

Bu yazımızda plastik hammadde ithalatının aşamalarını ve yöntemlerini inceledik ve bahsedildiği gibi bu malzemelerin çeşitliliği çok fazla olduğundan ve tamamının herhangi bir ülkede üretilmesi mümkün olmadığından plastik ithalatına ihtiyaç duyulmaktadır. hammadde Bu alana çok yatırım yapmak gerekiyor.

Hammaddelerin plastikleştirilmesine örnekler

PET - Kaliteli Şişe:Tüm maden suyu şişelerinin üretildiği hammadde olan bu tip polietilen tereftalat, içeceğin yerleştirildiği hemen hemen tüm içecek kaplarının ana malzemesidir. İçecek şişeleri ve su dışında uygun fiyatı, renksiz, tatsız doğası ve insan sağlığına zarar vermemesi nedeniyle gıda ambalaj endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Genel olarak, plastik hammaddeler beş farklı polimer grubuna ayrılır.

Polikarbonat: Darbe ve çizilmelere, tutuşmaya, gerilim ve eğriliğe, ultraviyole ışınlarına vb. karşı dayanıklı olan bu malzeme, ulaşım sektöründe, inşaatta, çeşitli çatılarda ve daha birçok durumda cama uygun bir alternatif olarak dahi kullanılmaktadır.

Poliüretan: Kanallarda, su ve kanalizasyon tanklarında, kaldırımlarda, salon döşemelerinde, derzlerde korozyona ve su penetrasyonuna karşı yüksek direnci nedeniyle yumuşak köpükler, sert köpükler, reçineler, boyalar, kaplamalar vb. gibi çeşitli formlarda mevcuttur. farklı parçalar ve diğer birçok şey kullanılır.

Polietilenler: Bu ham plastik malzemeler hem hafif hem de ağır formlarda mevcuttur. Hafif polietilen     (LDPE), hidrojen atomları yerine uzun bir karbon atomu zincirine sahip bir malzeme türüdür. Dallanmış polimer zincirleri olan ağır hizmet tipi polietilenler (HDPE'ler) de vardır, bu nedenle moleküller arası gerilme mukavemeti ve gerilme mukavemeti çok yüksektir.

Polipropilenler: Bu kategori, dünyada en yaygın kullanılan plastik hammaddelerden biridir.

Polistirenler: Bu kısım, üç tipe ayrılan gözenekli sentetik bir stiren monomer polimeridir: sıradan, dirençli ve genleşebilir. Polistiren, stiren monomerinden üretilir.

Mühendislik plastikleri: Daha iyi mekanik ve termal özelliklerinden dolayı dünyada yaygın olarak kullanılan bir plastik hammadde grubudur.

Polietilen tereftalat: Bu tip polietilen, tekstil endüstrisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır ve daha yaygın olarak polyester olarak bilinir.

 

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala