EKONOMİ
Giriş Tarihi : 05-05-2026 20:34   Güncelleme : 05-05-2026 20:34

Mersin, Türkiye-AB İş Diyaloğu Projesine Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği destekli Türkiye-AB İş Diyaloğu II (TEBD II) Projesi kapsamında düzenlenen çalışma ziyareti, Mersin’de başladı. Mersin Deniz Ticaret Odası ev sahipliğinde 5-8 Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilen programda, Avrupa’dan gelen oda ve borsa temsilcileri ile Türk iş dünyası bir araya geldi.

Mersin, Türkiye-AB İş Diyaloğu Projesine Ev Sahipliği Yapıyor

Eurochambres ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş birliğiyle yürütülen, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje kapsamında düzenlenen ziyaretin açılış toplantısı MDTO’da yapıldı. Toplantıya, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcilerinin yanı sıra proje paydaşları ve sektör temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan MDTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bedii Canatan ile Genel Sekreter Fuat Gedik, Mersin’in Doğu Akdeniz’deki stratejik konumuna dikkat çekerek, kentin Avrupa ile Orta Doğu ve Orta Asya arasında önemli bir ticaret köprüsü olduğunu vurguladı. Programın, Mersin’in liman, lojistik ve turizm altyapısını Avrupalı paydaşlara tanıtmak açısından önemli bir fırsat sunduğu ifade edildi.

Toplantıda TEBD II Proje Direktörü Pınar Erdil, TOBB AB Dairesi Uzmanı Tuğçe Duru Kaya ve AB Türkiye Delegasyonu Program Müdürü Özgür Öcal da söz alarak, proje kapsamında Türkiye ile Avrupa iş dünyası arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik hedefleri paylaştı.

Program kapsamında düzenlenen oturumlarda, Mersin’in ticari kapasitesi ve enerji verimliliği projeleri de ele alındı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Tarsus Ticaret Borsası temsilcileri tarafından yapılan sunumlarda, kentin dış ticaret potansiyeli ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmaları Avrupalı katılımcılara aktarıldı.

Günün devamında Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde düzenlenen “Enerji Verimliliği ve Yeşil Lojistik Konferansı”nda ise ticaretin enerji maliyetleri ve yeşil lojistikteki yeni teknolojiler masaya yatırıldı. İlk gün programı, Tarsus’un tarihi ve kültürel alanlarına yönelik geziyle sona erdi.

8 Mayıs’a kadar devam edecek program kapsamında katılımcılar; Mersin Uluslararası Limanı, Mersin Serbest Bölgesi ve çeşitli lojistik tesislerde incelemelerde bulunacak. Ayrıca Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ile MDTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ziyaret edilerek kentin denizcilik eğitimi altyapısı yerinde incelenecek.

Programın son bölümünde ise Silifke ve Taşucu bölgelerinde sürdürülebilir turizm ve gastronomi projelerine yönelik saha ziyaretleri gerçekleştirilecek. Bu ziyaretlerle Mersin’in ekonomik çeşitliliğinin uluslararası iş dünyasına tanıtılması hedefleniyor.

EditörEditör