GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-05-2024 20:16   Güncelleme : 04-05-2024 20:16

VALİ PEHLİVAN, ORMAN BENİM KAMPANYASINA KATILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Orman Benim “kampanyası programına katıldı.

VALİ PEHLİVAN, ORMAN BENİM KAMPANYASINA KATILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı himayelerinde 81 İlde eş zamanlı olarak düzenlenen “Orman Benim “kampanyası kapsamında; Mersin İlimizin Mezitli İlçesi Kuyuluk Mahallesi ormanlık alanda doğal ekosistemler için ciddi bir tehdit oluşturan küresel ısınmanın, biyolojik çeşitliliğe ve habitatları yok etme tehdidine karşı önleyici bilincin oluşması amacıyla kamu kurumları ve STK temsilcileri, öğrenciler,öğretmenler,mahalle sakini vatandaşlar ve orman görevlileri ile bir araya gelen Vali Pehlivan, yapmış olduğu konuşmasında; ”Bugün ormana, ormanın korunmasına ve bu amaçla yapılması gereken çalışmalara dikkat çekmek üzere bir aradayız.

 

Ülkemiz genelinde, 81 vilayette Tarım ve Orman Bakanlığımız himayelerinde başlatılan “Orman Benim” kampanyası vesilesiyle bir araya geldik. Öncelikler bu kampanyanın hayırlara, olumlu, güzel neticelere vesile olmasını diliyorum.

 

“Orman Benim “adından da anlaşılacağı gibi bu kampanyada ormanı koruma maksatlı atılacak adımlarda hassasiyetin en üst düzeyde olması gereği vurgulanmak istenmektedir. Yani ağaca, fidana, ormana bakışımız kendimize duyduğumuz saygının bir tezahürü olmalıdır. Ormanı korumak adeta kendi sağlığımızı korumak, ona zarar vermek de kendi sağlığımıza, ailemize, toplumumuza, ülkemize, dünyamıza ve geleceğimize zarar vermek anlamına geldiğini vurgulamak için böyle bir başlık kullanılmıştır.


Dolayısıyla bu hassasiyetle hareket etmemiz gerekiyor. Sadece ülkemizde değil dünyanın her tarafında iklim değişikliklerinden kaynaklı aşırı sıcaklıklar oluşuyor. Bu da ormanda çıkacak yangın riskini artırıyor ve istatistiklere baktığımız zaman orman yangınlarının nedeni % 87 nispetinde insan hatalarından kaynaklanıyor.

 

Buna bir de küresel ısınma, havaların aşırı sıcak seyretmesini eklediğinizde, makine ekipman ve personel desteğiyle, havadan, karadan, müdahale ve teknik imkanlarınız ne kadar yoğun olursa olsun sayısı her geçen gün artan bu yangınlar ormancılarımızın tabiriyle ’Mega Yangın’ şeklinde büyük yangınlar oluşabiliyor ve maalesef tahribatı da yüksek oluyor.” sözleriyle devam eden Vali Pehlivan;

 

“Bunun içindir di, yangınlar çıkmadan tedbir almamız gerekiyor. İşte en basit anlatımıyla ormanlara çöp ve benzeri atıklar, sigara izmaritleri atmamalıyız. Mercek etkisi yapan atıklar, cam ve benzeri atıklar atmamalıyız. Ormana yakın alanlarda, tarım arazilerinde ekim öncesi-sonrası anızlar yakmamalıyız, aynı şekilde tarlaları temizleme maksatlı yapılan çalışmalarda ortaya çıkan atıkları kontrolsüz bir şekilde hele de ormanda yakmamalıyız, yasak olan yerlerde mangal yakmamalıyız; bununla birlikte diri örtü dediğimiz yapıların da zaman zaman temizlenmesini,bugün olduğu gibi alt dalların budanmasını, temizlenmesini sağlamalıyız.

 

Bu ve benzeri yapmamız gereken birçok iş, işlem ve üstlenmemiz gereken sorumluluklarımız var. Bunları hassasiyetle yerine getirdiğimizde orman yangınlarının azalacağını düşünüyoruz.

 

Bugün bunu vurgulamak için bütün yurt genelinde 81 vilayette olduğu gibi Mersin İlimizde özellikle de siz sevgili çocuklarımızla, siz sevgili gençlerimizle, vatandaşlarımızla bir araya geldik. Burada basınımız, basın mensuplarımız aracılığıyla bütün Mersin'e çağrımızı yineliyoruz. Diyoruz ki ormanı kendimiz gibi düşünelim. Orman benim diyelim. Ormanlarımızı hep birlikte koruyalım, kollayalım. Ona zarar verebilecek yangın çıkartabilecek bütün unsurları bertaraf edelim. Kendimiz, ailemiz başta olmak üzere, çevremizin de bu hassasiyetle hareket etmesini sağlayalım.


Mersin İlimizin orman varlığı yüz ölçümümün yaklaşık %53’ü nispetinde yani 16 bin kilometre kare yüz ölçümümüzün yarısından fazlası ormanlarla kaplıdır. Bu ormanların da %57’si kolay tutuşabilen, kızılçam ormanlarından oluşmaktadır. Kızılçam ve benzeri tutuşabilir nitelikteki ağaçların olması bu ilde yaşayanlar olarak çok çok daha fazla hassasiyet göstermemizi gerektirmektedir.

 

Bu etkinlik vesilesiyle inanıyorum ki İlimiz genelinde çok daha fazla bir duyarlılık göstereceğiz. Bir kere daha bütün vatandaşlarımızı, bütün hemşerilerimizi ormanla ilgili hususlarda azami hassasiyetle hareket etmeye davet ediyorum. Bu etkinliğimizin Orman benim kampanyamızın başarılı neticeler elde edilmesini sağlamasını, bu konudaki duyarlılığın artmasına vesile olmasını diliyorum. “ifadelerini kullanan Vali pehlivan, programda öğrenciler, öğretmenler ve orman görevlileri ile birlikte alt dal budama, çöp, çalı ve diri örtü temizliği yaptı.

 

Programda; Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın da bir konuşma gerçekleştirdi.

 

Programda Vali Pehlivan’a; Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Özkan, Mezitli kaymakamı Alp Eren Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Kâmil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, çok sayıda öğrenci,öğretmen ve vatandaşlar eşlik etti.

EditörEditör