GÜNDEM
Giriş Tarihi : 19-11-2016 18:07   Güncelleme : 19-11-2016 18:07

Çocukları Korumak Herkesin Görevidir

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanıyor.Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan,"Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günüdür,Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 20 Kasım 1989'da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni Türkiye 1990 yılında imzaladı ve bu sözleşme 1995 yılında Türkiye’de de yürürlüğe girdi."dedi.

Çocukları Korumak Herkesin Görevidir

Başkan Aslan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ile ilgili yayınladığı açıklamada," Bu sözleşme dünya çocukları arasında din, dil, ırk, renk, cinsiyet, sosyal ve ekonomik olarak her türlü ayrımcılığın önlenmesini, her çocuğun yaşama ve gelişmesini, çocuğun öncelikli yararı ve korunmasını ve sağlıklı sosyal ortamlara katılmasını çocuk hakkı olduğunu, Çocuk sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek hiç bir işe zorlanmayacağını ifade etmektedir.

Dünyada ve Ülkemizde uygulanan neoliberal politikaların sonucunda artan işsizliğin, yoksulluğun, eğitimsizliğin, gelir dağılımındaki adaletsizliğin ve dengesizliğin, göçün, yasal düzenlemelerin yetersizliği, hızlı nüfus artışı ve sosyal devletin tasfiye edilmesi, çocuk haklarının ihlal edilmesine neden olmaktadır. Günümüzde ekonomik krizin, açlığın, eğitimsizliğin, şiddetin, savaşların her türlü ihmalin ve istismarın bedelini en ağır çocuklar ödemektedirler. Tüm dünyada çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri ne yazık ki devam ediyor. Milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden ihmal edilmekte ve istismara uğramaktadır.

Ülkemizde de çocuklar, dünyadaki tüm çocuklarla birlikte aynı sorunlarla, her türlü hak ihlalleriyle ve suistimallerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Maalesef son günlerde çocuk istismarları çok ciddi artmıştır. Özellikle Çocuk istismarlarınının daha da armasına neden olacak, Çocuk istismarı önergesiyle,18 yaş altı çocuklara cinsel istismarda evlilik şartı ile cezanın ertelenmesini öngören yasa tasarısını meclise sunanlar ÇOCUKLARA KARŞI SUÇ İŞLEMİŞLERDİR. Bu yasa tasarısı Türkiye’nin taraf olmuş olduğu “Çocuk Hakları Sözleşmesine ve Çocuk Koruma Kanununa aykırıdır.

Bu yasa tasarısı Çocuk istismarlarının meşrulaşmasına, Çocuk gelinlerinin artmasına, kız çocuklarının eğitim hakkından yararlanmasının engellenmesine ,laik ve demokratik eğitim sisteminden yavaş yavaş vazgeçilmesine, çocukların sosyal yaşamdan izole edilmesine neden olacaktır. Bu yasa tasarısının derhal çekilmesini talep ediyoruz.

Ülkemizi yönetenler Çocukları özel olarak korumak, güvenceye almak, eğitim olanaklarından yararlanmalarını, fırsat eşitliği sağlamak, temel eğitimleri ücretsiz olarak karşılamak, fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlıklarını korumak, ekonomik amaçlı etkinliklerde her türlü sömürüye karşı korunmaları doğrultusunda gerekli her türlü önlemi almak zorundadır."ifadesinde bulundu.

Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, "Çocuklarımızın, çocukluklarını yaşamadan, her türlü sosyal hak ve güvenceden yoksun bir şekilde yaşamalarını engellemek için dernek olarak etkin mücadelemiz devam etmektedir, bu anlamda güvenli, mutlu bir gelecek için ÇOCUKLARI KORUMAK için herkesi göreve davet ediyoruz." çağrısında bulundu.

MERSİN KENT HABER

EditörEditör