GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-08-2020 08:16   Güncelleme : 06-08-2020 08:16

Hiroşima ve Nagazaki Katliamının 75. Yılında Nükleere Dikkat Çekildi

Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombanın yıl dönümüne Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Nükleer Santrallere ve Nükleer Silahlanmaya dikkat çekti.

Hiroşima ve Nagazaki Katliamının 75. Yılında Nükleere Dikkat Çekildi

 Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan yayınladığı yazılı açıklamada, "Bugün Hiroşima ve Nagazaki katliamlarının 75. yılında NÜKLEER SANTRALLARA VE NÜKLEER SİLAHLANMAYA bir kez daha hayır diyoruz.

İkinci Dünya Savaşında ABD'nin 6 Ağustos'ta Japonya'nın Hiroşima, 9 Ağustos'ta da Nagazaki kentlerine atom bombası atmasının üzerinden 75 yıl geçti.

Dünyada uygulanan kapitalist sistemin rant ve savaş politikaları sonucunda 6-9 Ağustos 1945 tarihlerinde ABD, japonyanın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine Atom bombaları atmıştır.

ABD nin Hiroşima ve Nagazakiye attığı Atom bombaları, 500 bin kişinin ölümüne 1 milyona yakın insanında yaralanmasına neden olmuştur. Nagazaki ve Hiroşimaya atılan bombalarının insanlık üzerinde yarattığı felaketlerin izleri günümüzde halen devam etmektedir. Bombalar yüzünden ölen insanları saygıyla anıyor, bu bombaları masum insanların üzerine atan Amerika Birleşik Devletlerini lanetliyoruz.

Atom bombalarının ve nükleer silahların hammaddeleri nükleer santrallerde üretilmektedir. Nükleer santraller tarih boyunca milyonlarca insanın ölmesine, sakat yaşamasına, ekolojik dengenin bozulmasına ve hesaplanamayan milyarlarca para değerinin heba olmasına neden olmuştur.

Nükleer santrallerin insanlığa verdiği ekonomik ve sosyal zararlarının korkunç boyutlarını Çernobil ve Fukuşima da gördük. Dünyada birçok ülke, Nükleer santrallerin kurulum, üretim, işletim ve güvenlik maliyetlerinin çok yüksek olması ve atık sorununun çözülemeyişi, özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yaratmış olduğu felaketler nedeniyle artık Nükleer Santrallerden vazgeçmektedir.

Tarihte yaşanan nükleer felaketlerden ders almadan Ülkemizde yapımı planlanan nükleer santrallerin kurulmasına dönük tüm argümanlar bilimdışı ve hukuksuzdur. Halkın ve bilim insanlarının itirazları görmezden gelinerek yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında meydana gelen çatlaklar, ilerde meydana gelecek felaketlerin işaretidir. Akkuyu Nükleer Santralinin inşaatında meydana gelen olumsuzluklar kamuoyundan gizlenmekte olup, Çed raporu hükümsüzdür.

Akkuyu Nükleer Santrali projesiyle ilgili olumsuzluklara karşı hukukta gereğini yapmamaktadır.

Nükleer santraller yaşamı bitirir. Kamu kaynaklarına zarar verir. Yaşadığımız topraklarımızı, işimizi, aşımızı sağlığımızı ve geleceğimizi korumak için,

Ülkemizde Nükleer santrallerin kurulmasını, Üklemizin nükleer çöplük olmasını Ülkemizde nükleer silahların üretilmesini istemiyoruz."ifadeleri yr aldı.

Başkan Aslan açıklamanın son bölümünde çağrıda bulunarak  "Kamuoyunu başta Akkuyu Nükleer Santral projesi olmak üzere tüm nükleer santrallere karşı mücadele etmeye ve Hükümeti, ülkemizde planlanan tüm nükleer santral projelerinden vazgeçmeye çağırıyoruz." dedi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala