GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-12-2023 10:34   Güncelleme : 12-12-2023 10:34

Mersin Pamukluk Barajı Hizmete Açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın online katıldığı Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan2ın hazır bulunduğu açılış töreninde Pamukluk Barajı'ın açılışının yanı sıra Pamukluk Barajı Sulama İletim Kanalı ve Tesisleri, Aksıfat Barajı ve Toroslar Güzelyayla Göleti ve Sulaması tesislerinin de açılışları gerçekleştirildi.

Mersin Pamukluk Barajı Hizmete Açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Devlet Su İşleri (DSİ)’nin “Su Vatandır” anlayışıyla Türkiye genelinde hayata geçirdiği 369 tesisin açılışı gerçekleştirildi.


Ülkemizin dört bir yanında tamamlanan, yatırım bedeli 53 milyar TL olan DSİ 369 ayrı tesisin toplu bir şekilde hizmete açılışının gerçekleştirildiği tören kapsamında; İlimizde Pamukluk Barajı İkmali 1. Kısım, Pamukluk Barajı Sulama İletim Kanalı ve Tesisleri, Aksıfat Barajı ve Toroslar Güzelyayla Göleti ve Sulaması olmak üzere toplam proje bedeli 4 milyar 517 milyon TL olan 4 büyük yatırımın açılışı da yapıldı. Bu yatırımların toplam su depolama kapasitesi 348,5 milyon metreküp, toplam içme suyu kapasitesi 135.8 milyon metreküp, toplam tarım arazisi sulama kapasitesi 255 bin dekar, toplam elektrik enerjisi üretim kapasitesi 86.1 milyon kilovatsaattır.


Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tamamlanan 369 tesisin toplu açılış törenine teşrif ederek bir konuşma gerçekleştirildi.


Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, geleneksel hâle gelen, Devlet Su İşleri’nce gerçekleştirilen yatırımların toplu açılış töreni vesilesiyle bir arada olunduğunu ifade ederek açılış programıyla tek seferde toplam yatırım bedeli 53 milyar lirayı bulan projeleri resmen hizmete aldıklarını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralarında, baraj, içme suyu, sulama, toplulaştırma, atık su ve taşkın koruma tesislerinin yer aldığı 369 farklı tesisin, 66 ilde yaşayan vatandaşlarla birlikte tüm millete hayırlı olmasını diledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Temelden yüksekliği 135 metre olan Mersin Pamukluk Barajı'yla toplam 282 milyon metreküp su toplanacak. Projemiz, Mersin'i uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılama yanında yıllık 182 bin dekar suyla buluşturacak. Ayrıca üreteceği senelik 174 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerjiyle ekonomiye 1 milyar 920 milyon lira katkı yapacak. Hayırlı uğurlu olsun.


İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE ÇABALARINA AKTİF DESTEK VERİYORUZ”


Tüm insanlık olarak suyu, toprağı, havayı, yeşili, ormanı bir emanet değil de mülk gibi gören anlayışın sebep olduğu zararın bedelinin ödendiği değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şayet bu konuda erken tedbir almazsak önümüze çıkacak faturanın daha da kabaracağı anlaşılıyor. Türkiye olarak bu anlayışla iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına aktif destek veriyor, tüm süreçlerde öncü rol üstleniyoruz. Birleşmiş Milletler nezdinde bir marka hâline gelen 'Sıfır Atık' projemizle özellikle toprağın ve suyun en büyük düşmanı olan plastik atıklar sorununa kalıcı çözüm yolları bulmaya çalışıyoruz. İnşallah, 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefine ulaşıncaya kadar bu çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, su güvencesinin aynı zamanda gıda güvencesi anlamına geldiğini vurgulayarak, tarım ve gıdanın suya en fazla ihtiyaç duyulan alanlar olduğunu belirtti. Bunların, suyu en çok kullanan, suyun vazgeçilmez olduğu iki sektör olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizin gıda güvenliğini garanti altına almanın yolu, su kaynaklarımızı etkin, verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanmaktan geçiyor. Bu bizim için tercihten öte zorunluluktur. Çünkü biz, yaygın kanaatin aksine su zengini bir ülke değiliz. Türkiye, kişi başına düşen yıllık 1,3 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su stresi çeken ülkeler grubundadır.


Zaten sınırlı olan su kaynaklarımızı Irak ve Suriye gibi komşularımızla da paylaşmak mecburiyetinde kalıyoruz. Suyumuzu komşularımızla paylaşırken, adaleti ve hakkaniyeti gözetmenin gayretindeyiz. Ülkemizin bu konuda ne kadar dengeli, ne kadar sorumlu ve ne kadar fedakâr davrandığı herkes tarafından çok iyi biliniyor."


Türkiye'nin yıl içinde aldığı yağış miktarına ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıllık ortalama 574 milimetre yağış miktarıyla dünya ortalamasının altında yağış almamıza rağmen, bu konuda gereken hassasiyeti sergiliyoruz. Burada şu gerçeğin altını tekrar çizmek istiyorum. Türkiye'nin boşa harcanacak bir damla dahi suyu yoktur. Hele hele su kaynaklarımızı kirletmek, ihanete eş değer bir gaflet hâlidir" diye konuştu.


“SUYUMUZU VERİMLİ KULLANMALI VE KAYNAKLARIMIZI DOĞRU YÖNETMELİYİZ”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, su kaynaklarının doğru kullanılması ile ilgili şunları kaydetti: "Nerede olursa olsun suyumuzu tükenme sınırına gelmeden korumalı, verimli kullanmalı ve kaynaklarımızı doğru yönetmeliyiz. İstifademize sunulmuş su kaynaklarında bizimle birlikte gelecek nesillerin de hakkının olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. İşte, evde, bahçede, tarlada ve günlük hayatımızda alacağımız çok basit tedbirlerle su israfının önüne kolayca geçebiliriz.


Suyumuzun, yani geleceğimizin parmaklarımızın arasından akıp gitmesine hiçbir vatandaşımızın izin vermeyeceğine inanıyorum. Buradan 85 milyonun her ferdini 'Bir damla da sen ol' parolasıyla yürüttüğümüz su verimliliği seferberliğimize destek olmaya çağırıyoruz. Yaz, kış demeden hayatının her safhasında suyu tasarruflu kullanan, suyun kıymetini bilen tüm vatandaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hz. Mevlana'nın bundan 7,5 asır önce söylediği "Akıl, sonradan ah çekmek için değil, düşünüp tedbir almak içindir" sözlerini anımsatarak, "Geleceği görüp tedbir almak, akıllı, vizyoner, basiret ve feraset sahibi insanların alametifarikasıdır. Bunun için atalarımız, 'sen işini kış tut, bahar çıkarsa bahtına' demişlerdir" ifadelerini kullandı.


“HER ALANDA OLDUĞU GİBİ TARIM VE SULAMA ALANINDA DA TARİHÎ NİTELİKTE ADIMLAR ATTIK”


Kendilerinin de bu tavsiyeleri rehber edinerek 21 yılda her alanda olduğu gibi tarım ve sulama alanında da tarihî nitelikte adımlar attıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, suyu verimli kullanan, doğru yöneten ve milleti suyla en iyi şekilde buluşturan politikalara, yatırımlara ağırlık verdiklerini bildirdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özetin özeti mahiyetinde bazı rakamları paylaşmak istiyorum. Sadece su alanında açtığımız tesis sayısı 10 bin 86'yı geçti. Güncel rakamla bir trilyon 260 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik. Cumhuriyet tarihinde yapılanın iki katından fazla depolama tesisi yaptık. Toplam bin 240 tesisimizde 50 milyar metreküp suyumuzu depoladık. Böylece depolanan su miktarını 183 milyar metreküpe çıkardık. Yaklaşık 23 milyon dekar alanı sulamaya açarak, sulanan tarım alanını 71 milyon dekara ulaştırdık. Ayrıca, bin 733 adet sulama tesisini tamamlayarak bereketli Anadolu topraklarını modern sulama sistemlerine kavuşturduk. Sulamaya açılan alanlardan yılda 173 milyar lira zirai gelir artışı sağladık. En önemli başlıklardan biri olan arazi toplulaştırmasında 342 adet projeyle 68 milyon dekar arazide toplulaştırma çalışması gerçekleştirdik."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli ve temiz enerji kaynağı olan hidroelektrik projeleriyle 625 hidroelektrik santralini hizmete aldıklarını belirterek, böylelikle 45 milyar kilovatsaatlik üretim kapasitesini, yaklaşık 112 milyar kilovatsaate çıkardıklarını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirlerin içme suyu sıkıntısı yaşamaması için 81 İl İçme Suyu Eylem Planı hazırladıklarını kaydederek, planla illerin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadarki içme suyu ihtiyaçlarını projelendirdiklerini bildirdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 81 ilin tamamının memba kalitesinde suya ulaşması için son 21 yılda 316 adet içme suyu ve 24 adet atık su tesisini hizmete sunduklarını, bu tesisler sayesinde vatandaşlara yıllık 3,1 milyar metreküp içme ve kullanma suyu temin ettiklerini anlattı.


“RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AZAMİ DERECEDE İSTİFADE EDECEĞİZ”


En değerli kaynak olan yer altı sularının korunması amacıyla 127 yer altı depolamasını ve suni besleme tesisini tamamladıklarını, hizmete verdikleri 5 bin 679 yeni taşkın koruma tesisiyle insanların can ve mal emniyetini sağlama aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha bunun gibi nice eseri, yatırımı, projeyi, tesisi ülkemize kazandırarak su kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendirmeye çalıştık. Olağanüstü gayretlerimiz neticesinde, 'Su akar, Türk bakar' sözü tarihe karışmış, bunun yerini 'Su akar, Türk yapar' sözü almıştır. Önümüzdeki dönemde su kaynaklarımız başta olmak üzere Rabbimizin ülkemize bahşettiği imkânlardan en doğru, en hakkaniyetli, en verimli şekilde istifade etmeyi sürdüreceğiz. Ne israf edeceğiz ne heba edeceğiz ne de zenginliklerimizin elimizden kayıp gitmesine seyirci kalacağız.


Türkiye'nin kaynaklarını, Türk milletinin emrine verme gayretlerimizin çevreci maskesi takan marjinaller tarafından engellenmesine müsaade etmeyeceğiz. Herkes bilmelidir ki, başka ülkelere hak olan Türkiye'ye lüks değildir. Yer altı ve yer üstü zenginliklerimizi elbette sorumlu bir anlayışla ama mutlaka ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Bunun için madenimiz varsa ortaya çıkaracağız, petrolümüz, doğal gazımız varsa keşfedeceğiz, su kaynaklarımız varsa bunları farklı alanlarda değerlendireceğiz. Rüzgâr ve güneş enerjisinden azami derecede istifade edeceğiz. Türkiye Yüzyılı'nın inşası mücadelemizde ne gerekiyorsa onu yapacak, tam bağımsız Türkiye hayalimize gölge düşürmeyeceğiz." dedi.


Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetlerinde gerçekleştirilen toplu açılış kapsamında canlı bağlantı kurulan Mersin İlimizde Pamukluk Barajının kurdele kesimi; Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Mersin Milletvekilleri Havva Sibel Söylemez ve Ali Kıratlı, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci, DSİ 6. Bölge Müdür Vekili Bekir Pehlivan, AK Parti İl Başkanı Adem Aldemir, MHP İl Başkan Yardımcısı Kamil Durmuşoğlu tarafından gerçekleştirildi.


Pamukluk Barajı ikmali 1. Kısmın toplam yatırım bedeli 2,7 milyar TL’dir. Barajın yüksekliği 135 metre, su tutma kapasitesi 282 milyon metreküp, tarım arazisi sulama kapasitesi 184,060 dekar, içme suyu kapasitesi 127,54 milyon metreküp ve elektrik enerjisi üretim kapasitesi yıllık 174 milyon kilovatsaattır. Ülke ekonomisine katkısı 1 milyar 920 milyon TL’dir.


Pamukluk Barajı Sulama İletim Kanalı ve Tesislerinin toplam yatırım bedeli 787 milyon TL’dir. 4.618 metrelik iletim tüneli tamamen yer altında kapalı bir şekilde inşa edilmiştir.


İlimiz Silifke İlçesindeki Aksıfat Barajının toplam yatırım bedeli 900 milyon TL’dir. Su tutma kapasitesi 65,10 milyon metreküp, tarım arazisi sulama kapasitesi 67.520 dekar, içme suyu kapasitesi 8,33 milyon metreküp, elektrik enerjisi üretim kapasitesi 8,10 milyon kilovatsaattır.


İlimiz Toroslar İlçesinde bulunan Güzelyayla Göleti ve Sulaması projesinin toplam yatırım bedeli 130 milyon TL’dir. Su tutma kapasitesi 1,53 milyon metreküp tarım arazisi sulama kapasitesi 3.460 dekar’dır.


Programa; İl Protokolü, STK temsilcileri, kurum çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

EditörEditör